Federatia Sanitas anunta ca luni va declansa greva generala si isi cere scuze fata de toti pacientii care vor fi afectati de aceasta actiune, precizand ca o treime dintre angajati va asigura continuitatea actului medical, iar urgentele vor fi rezolvate, transmite News.ro.

"Lipsa de interes a guvernantilor pentru a gasi solutii fiabile la solicitarile noastre, precum si cresterea nivelului de nemultumire a colegilor nedreptatiti ca urmare a punerii in aplicare a OUG 20 si 43/2016 a condus la greva generala in unitatile sanitare din Romania", arata, duminica, reprezentantii Federatiei Sanitas.

Ei precizeaza ca 31 octombrie este ziua in care angajatii din sistemul sanitar si de asistenta sociala arata guvernantilor "ca nu mai suporta umilinta si indiferent de gradul profesional sunt uniti si hotarati sa isi recastige drepturile si demnitatea".

Reprezentantii Sanitas mai spun ca isi cer scuze anticipat fata de toti pacientii care vor fi afectati de greva generala, mentionand ca o treime dintre angajati va asigura continuitatea actului medical, iar urgentele vor fi rezolvate.

"Federatia Sanitas din Romania atrage atentia autoritatilor statului si tuturor factorilor politici ca situatia in care se afla sistemul sanitar si de asistenta sociala este una extrem de grava, iar angajatii nu mai accepta jumatati de masura", adauga reprezentantii Sanitas.

Aproape 75.000 de medici, asistenti medicali si alti angajati din sistemul sanitar vor intra, de luni, in greva generala, ca urmare a faptului ca nu s-a ajuns la o intelegere cu autoritatile privind revendicarile legate de legea salarizarii, a declarat vineri, pentru News.ro, prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi.

"Inca nu am ajuns la niciun numitor comun cu oficialitatile, prin urmare in jur de 75.000 de persoane din sanatate, medici, asistenti, toate categoriile profesionale, intra de luni in greva generala", a spus Marius Sepi.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au declarat ca, la discutiile care au avut loc vineri, le-au transmis liderilor Federatiei Sanitas ca se cauta solutii pentru ca veniturile din sistemul sanitar sa fie cat mai aproape de un nivel corespunzator, iar luni a fost programata o noua intalnire.

"Ministrul Sanatatii s-a declarat deschis la dialog si la identificarea de solutii pentru ca veniturile din sistemul sanitar sa fie cat mai aproape de un nivel corespunzator, conform importantei si complexitatii activitatii personalului care lucreaza in sectorul sanitar. Deja s-au facut pasi pentru corectarea unor situatii punctuale. Pe viitor vor fi avute in vedere salariile acelor categorii din sistem care nu au beneficiat de ordonantele 20/2016 si 43/2016 privind salarizarea bugetarilor", arata Ministerul Sanatatii.

Federatia Sanitas cere introducerea in Ordonanta de Urgenta a Guvernului 20/2016 a angajatilor care lucreaza in serviciul tehnic administrativ - 23.000 de persoane, a functionarilor publici din Directiile de Sanatate Publica - 1.800 de oameni si a celor din crese si gradinite - aproximativ 1.500 de persoane.

"De asemenea, Sanitas mai solicita reducerea diferentelor salariale de pana la 800 de lei intre asistentii medicali absolventi ai scolilor postliceale sanitare si cei cu studii superioare, ambele categorii avand aceeasi profesie, avand aceeasi fisa a posturilor si aceleasi atributii", a spus Sepi.

Federatia Sanitas a cerut si reducerea diferentelor de salarizare de pana la 1.200 de lei intre spitalele clinice si neclinice si trecerea asistentilor din asistenta sociala pe grila din sistemul neclinic.

Protestele Federatiei Sanitas au inceput cu pichete, in 20 septembrie la sediul Ministerului Muncii, in 27 septembrie la Ministerul Finantelor, in 4 octombrie la Ministerul Sanatatii si in 11 octombrie la sediul Parlamentului.

In 12 octombrie, membrii Federatiei Sanitas au fost in greva japoneza si au purtat banderole in timpul serviciului, in toate spitalele, iar in 19 octombire, sindicalistii au fost in greva de avertisment, cu incetarea lucrului timp de doua ore.