Arhiepiscopul Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, IPS Iustinian Chira, a incetat din viata, duminica, la varsta de 95 ani, a anuntat directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta Baia Mare.

IPS Iustinian ChiraFoto: mitropolia-clujului.ro

"Arhiepiscopul Iustinian Chira a incetat din viata duminica, la ora 10.36. A fost stentat, suferise un infarct miocardic acut. Un medic s-a aflat tot timpul alaturi de el, insa din nefericire cordul a cedat", a declarat pentru Agerpres directorul medical al SJU Baia Mare, dr. Vasile Pop.

Anterior, reprezentantul unitatii sanitare declarase ca starea de sanatate a arhiepiscopului este grava. Ierarhul ortodox a suferit, sambata seara, un infarct miocardic si a fost internat la SJU Baia Mare.

Fisa biografica

Arhiepiscopul Justinian Chira s-a nascut la 28 mai 1921, in satul Plopis, din judetul Maramures, la botez primind numele de Ioan, scrie Agerpres.

A intrat ca frate de manastire, la 12 martie 1941, la Manastirea Sfanta Ana - Rohia. A fost tuns in monahism sub numele de Justinian, in 1942, la 15 august 1942 a fost hirotonit diacon, iar la 17 aprilie 1943, preot la Manastirea Rohia, de catre episcopul Vadului, Feleacului si Clujului, Nicolae Colan.

Timp de aproape 30 de ani, Justinian Chira a fost staret al Manastirii Sfanta Ana - Rohia. In anul 1967, pentru meritele sale in administratia manastirii, la propunerea episcopului Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, Teofil, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ridicat la rangul de arhimandrit, iar in anul 1973 a fost ales episcop-vicar la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului.

De numele sau se leaga si primirea in monahism la Manastirea Rohia a scriitorului si criticului Nicolae Steinhardt, crestinat in temnitele comuniste, precum si formarea bibliotecii lacasului de cult, cu peste 40 000 de volume de carte romaneasca si straina. De asemenea, arhiepiscopul Justinian Chira a avut o lunga relatie de prietenie frateasca cu regretatul scriitor Ioan Alexandru. Arhiepiscopul a publicat intreaga corespondenta purtata cu scriitorul Ioan Alexandru, ca semn de respect a unei frumoase prietenii crestine dintre un mirean si un monah.

In septembrie 1990 Justinian Chira a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului, fiind instalat la 11 noiembrie 1990. In anul 2009 i s-a conferit titlul onorific de arhiepiscop.

La 7 iulie 2011, cu ocazia implinirii varstei de 90 de ani, in Paraclisul Episcopal din Baia Mare, dupa savarsirea slujbei de "Te Deum", arhiepiscopului Justinian Chira i s-a oferit ordinul "Steaua Romaniei in grad de cavaler", de catre Presedintia Romaniei.

In martie 2015, arhiepiscopul Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, Justinian Chira, a sarbatorit 74 ani de la intrarea in monahism, in prezenta a numerosi mireni, preoti, calugari si reprezentanti ai administratiei locale. Evenimentul a fost marcat printr-un Te Deum la Manastirea Sfanta Ana - Rohia, lacasul de cult care l-a consacrat in monahism cand implinea varsta de 20 de ani.