Aproape trei milioane de cetateni ai Republicii Moldova fost chemati la urne, duminica, pentru a-si alege presedintele prin vot direct, pentru prima oara dupa 15 ani. Sectiile de vot s-au inchis la ora 21.00. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, niciun institut de sondare a opiniei publice nu a depus cerere de autorizatie pentru a realiza exit-polluri, astfel ca nu sunt asteptate astfel de sondaje.

Vot in Republica MoldovaFoto: Agerpres

UPDATE 21.22Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, si actorul Florin Piersic, care detin si cetatenia Republicii Moldova, nu au votat duminica, transmite Radio Chisinau.

UPDATE 21.00 Potrivit estimarilor prezentate de privesc.eu au votat 1.430.000 de moldoveni, rata de participare fiind de 50%. Sectiile de votare au inchis portile.

UPDATE 17.10Peste 5.200 de cetateni ai Republicii Moldova au votat la cele 11 sectii deschise in Romania pana la ora 15.00, a anuntat Ambasada Chisinaului la Bucuresti pentru News.ro.

In total, potrivit numaratorii privesc.eu, pana la ora 17.00 votasera aproape 1.250.000 de moldoveni, o rata de participare de circa 43%.

UPDATE 15.45 Vlad Plahotniuc: Am votat geopragmatic, nu geopolitic

Controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, prim-vicepresedinte al Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), a declarat ca la scrutinul de duminica a votat "geopragmatic, nu geopolitic", scrie Agerpres.

"Am votat pentru candidatul care nu are nevoie de sprijinul meu. Am votat geopragmatic, nu geopolitic, am votat asa cum unii nu pot intelege de ce as vota. Am votat asa cum sunt, nu asa cum cred unii ca sunt. Daca nu ati inteles cum am votat, inseamna ca sunteti printre cei care au urmarit doar stirile despre mine, nu si stirile cu mine", a scris influentul politician pe pagina sa de Facebook, dupa ce a votat departe de camerele de filmat ale jurnalistilor la Chisinau, potrivit Unimedia.info.

UPDATE 14.10 Iurie Leanca: Unica solutie este dezvoltarea spre Uniunea Europeana

"Unica noastra cale de dezvoltare este calea spre Vest, spre Uniunea Europeana. Doar de acolo ne poate veni un model prin care institutiile exista pentru cetateni. Doar de acolo ne pot veni bunastarea si prosperitatea. Doar de acolo ne poate veni sprijin, dar si presiune pentru a reforma justitia si a lupta impotriva hotiei", a declarat duminica, la iesirea de la urne, candidatul Partidului Popular European din Moldova (PPEM) la presedintie, Iurie Leanca, fost premier si fost ministru de externe al R.Moldova, transmite Agerpres.

El a atras atentia ca la alegerile prezidentiale de duminica "se decide daca Moldova va deveni un stat european sau nu", precizand ca exista riscul reorientarii spre Est. "Timp de 25 de ani, mereu am ezitat, mereu am ales intre Est si Vest, mereu am avut abordari aduse de unele forte manipulatorii care alimentau doar nostalgii. Si de data aceasta pericolul este sa schimbam vectorul, sa ne reorientam spre Est, doar fiind alimentati cu anumite povesti, cu fantasmagorii", a mai spus candidatul PPEM, cotat cu sanse mici in sondaje de a trece in turul al doilea al alegerilor prezidentiale.

"Daca si de data asta mai gresim, iarasi va veni o perioada de haos, de incertitudine, de lipsa totala de intelegere privind viitorul nostru", a afirmat Leanca. "Daca nici de data asta nu vom reusi sa confirmam, cu toate greselile din 2009 incoace, ca unica solutie pentru noi este dezvoltarea Moldovei spre Vest, spre Uniunea Europeana (...), atunci iarasi ma tem ca Republica Moldova va intra intr-o faza de criza, de incertitudine, cu o migrare foarte puternica in afara tarii, cu toate consecintele de rigoare", a incheiat el.

UPDATE 13.37 Pana la ora 13.00 si-au exprimat dreptul la vot peste 810.000 de alegatori din cei circa 2.820.000 inscrisi in listele electorale, rata de prezenta fiind de peste 28% (Radio Chisinau)

Numarul votantilor si rata de participare live (sursa privesc.eu):

UPDATE 12.55 Maia Sandu: Am votat pentru un presedinte care sa ii uneasca pe cetateni, nu sa ii divizeze

Candidatul unic al Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate si Adevar (PPDA) si Partidului Liberal Democrat (PLDM), Maia Sandu, spera ca alegerile presedintiale de duminica sa ofere Republicii Moldova un presedinte onest si corect.

Sandu a declarat, la finalul votului pe care l-a exercitat la Liceul Teoretic Petru Rares din Chisinau, ca Republica Moldova are nevoie de un presedinte care sa ii uneasca pe cetateni, nu sa ii divizeze, relateaza Agerpres.

"Am votat pentru un presedinte onest, corect, care sa ne reprezinte pe noi, care sa promoveze interesele oamenilor ce muncesc cinstit, oamenilor care vor sa traiasca in Republica Moldova, un presedinte care sa ne uneasca pe noi toti, sa nu ne divizeze, sa nu ne sperie ca ne va alunga din aceasta tara, un presedinte care vrea ca aceasta tara sa prospere si in care toti oamenii sa se bucure de bunastare", a afirmat Maia Sandu.

Liderul PAS a facut un apel la electorat sa mearga la vot pentru a lupta impotriva coruptiei. "Vreau sa le spun tuturor cetatenilor Republicii Moldova sa nu le fie frica, sa vina astazi la vot si impreuna sa facem ordine in Republica Moldova. Aceste alegeri sunt extrem de importante. Noi am demonstrat ca oamenii simpli, oamenii cu putine resurse, dar cu bun simt si intentii bune, pot sa faca diferenta. Haideti sa mai facem un pas si sa mergem cu totii la vot si sa le demonstram coruptilor ca noi suntem puternici, ca noi suntem mai multi si vom reusi", a adaugat Sandu.

Maia Sandu a subliniat ca, indiferent de rezultatul alegerilor prezidentiale de duminica, va respecta votul cetatenilor si va lupta, alaturi de cei cu care a facut echipa in campania electorala, ca sa "curate tara de oameni corupti".

UPDATE 12.30 Igor Dodon, despre relatia cu Romania: "Frati, frati, dar branza-i pe bani"

Romanii sunt "vecinii", "prietenii" si "fratii nostri", dar "branza-i pe bani", a declarat pentru Agerpres, la iesirea de la urne, candidatul Partidului Socialistilor, pro-rusul Igor Dodon.

"Romanii sunt vecinii nostri. Romanii sunt prietenii nostri. Romanii sunt fratii nostri, daca doriti. Frati, frati, dar branza-i pe bani", a afirmat Dodon pentru Agerpres, dupa ce a dat declaratii jurnalistilor la iesirea din sectia de votare din Chisinau unde a venit impreuna cu sotia si cu cel mai mic dintre cei trei copii.

"Eu niciodata nu am fost, nu sunt si nu voi fi antiroman. Dar voi fi tot timpul antiunionist. Orice miscari unioniste in Republica Moldova, in opinia mea, sunt in afara legii", a mai spus candidatul socialistilor, raspunzand unei intrebari Agerpres despre cum vede relatia cu Romania in cazul in care ar ajunge presedinte al Republicii Moldova.

La iesirea din sectia de votare, Igor Dodon, care era favorit in sondajele de opinie, a declarat in fata presei ca scrutinul de duminica "poate sa fie si cred ca va fi un nou inceput".

"Astazi am votat impotriva celor care au fost la guvernare pe parcursul ultimilor sapte ani. Am votat impotriva oligarhiei, impotriva celor care au distrus sistemul bancar, au distrus tara si si-au batut joc de oameni (...) Am votat pentru o Moldova prospera, pentru o Moldova unde copiii nostri sa aiba un viitor frumos, pentru o Moldova unde parintii nostri, pensionarii, sa simta ca statul are nevoie de ei", a spus politicianul, care si-a declarat convingerea ca nu va mai exista un al doilea tur de scrutin.

Daca niciun candidat nu reuseste sa obtina la primul tur de scrutin de duminica majoritatea absoluta de voturi, la 13 noiembrie va fi organizat al doilea tur in care se vor infrunta primii doi clasati.

Dodon a mai spus ca "urmatorul presedinte va fi un presedinte al tuturor cetatenilor, indiferent de viziunile politice, indiferent de stanga sau dreapta".

UPDATE 11.00 Aglomeratie la sectiile unde voteaza alegatorii din Transnistria

Sute de cetateni cu drept de vot din republica autoproclamata Transnistria au stat la rand pentru a vota. Alegatorii transnistreni au trecut frontiera pentru a vota la sectiile de votare 41 si 42 din localitatea Varnita, special constituite pentru electoratul din stanga Nistrului.

"Este un flux mare. Facand comparatie cu sectiile de votare locale, la noi e un flux mare. Oamenii sunt responsabili. Toti spera la un viitor mai bun", a declarat, pentru Agerpres, presedintele Sectiei de votare 41, Tatiana Druc.

"Am venit sa votam aici pentru ca autoritatile din Transnistria nu au fost de acord cu amenajarea de sectii de votare la Tiraspol. Fiecare a venit pe cont propriu, cu masina personala, cum a putut", sustine unul dintre alegatori.

La alegerile pentru presedintele Republicii Moldova pot participa toti cetatenii din regiunea transnistreana care au cetatenie moldoveneasca.

UPDATE 10.45 Mihai Ghimpu: Am votat pentru libertatea si unitatea neamului nostru

Candidatul Partidului Liberal (PL) la functia de presedinte al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat duminica, la iesirea de la urne, ca a votat "pentru libertatea si unitatea neamului nostru".

"Am votat pentru inaintasii nostri, pentru Ion si Doina Teodorovici, pentru ca astazi este o zi care ne aminteste despre durerea si tristetea noastra", a afirmat Ghimpu in fata jurnalistilor, potrivit Agerpres.

Duminica se implinesc 24 de ani de la decesul, intr-un accident de masina, a artistilor Doina si Ion Aldea Teodorovici.

"Am votat pentru libertatea si unitatea neamului nostru. Pentru munti si mare, pentru ca e greu sa traiesti fara munte si fara mare. Pentru o zi in care sa revina fericirea pe acest pamant, prosperitatea si libertatea", a mai spus liderul Partidului Liberal, fost presedinte interimar al tarii.

*****

Scrutinul va fi monitorizat in total de 3.700 de observatori. 3.202 dintre acestia sunt observatori nationali, din partea a 20 de organizatii. De asemenea, Comisia Electorala Centrala (CEC) a acreditat in calitate de observatori internationali 562 persoane din partea a 52 institutii internationale, inclusiv din partea OSCE, Parlamentului European si Misiunii de Observare a CSI.

Rolul presedintelui este important in Republica Moldova, acesta avand dreptul de a intoarce legi in Parlament, de a dizolva legislativul in unele conditii si de a numi premierul.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesara participarea a cel putin o treime din numarul cetatenilor inscrisi in listele electorale.

Daca nici un candidat nu va obtine cel putin jumatate din voturile alegatorilor care vor participa la alegeri, atunci pe 13 noiembrie 2016 se va organiza al doilea tur, pentru care nu este stabilit un prag minim de participare.

Socialistul Igor Dodon si candidata Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), Maia Sandu, sunt favoriti la alegerile prezidentiale din Republica Moldova, arata cele mai recente sondaje publicate la Chisinau.

Astfel, potrivit ultimului Barometru al Opiniei Publice, Igor Dodon, candidatul Partidului Socialistilor din Republica Moldova, ar fi votat de 35,6% dintre moldovenii decisi sa se prezinte la urne. El o devanseaza mult pe candidata PAS, Maia Sandu, aflata pe a doua pozitie, cu 11,7% din intentiile de vot.

Potrivit unui studiu al Asociatiei Sociologilor si Demografilor, 40,5% din cei chestionati ar vota cu presedintele Partidului Socialistilor Igor Dodon; iar 13,0% - cu liderul Partidului "Actiune si Solidaritate" Maia Sandu.

Analistii si observatori se asteapta ca Maia Sandu sa primeasca si sprijinul unei parti a alegatorilor care voiau sa il voteze pe Marian Lupu, dupa ce acesta s-a retras din cursa.

Igor Dodon, favoritul la alegerile prezidentiale din Republica Moldova, vrea sa puna capat apropierii tarii sale de Uniunea Europeana si sa o reorienteze catre Rusia, pe fondul nemultumirii publice profunde fata de prooccidentalii aflati la putere si in timpul carora statul s-a confruntat cu tulburari economice.

Socialistii lui Dodon vor sa anuleze un plan din 2014 pentru legaturi comerciale si politice mai stranse cu UE. In schimb, ei vor sa inscrie tara in Uniunea Vamala Eurasiatica, dominata de Rusia.

Unii diplomati europeni cred, insa, ca retorica electorala a lui Dodon tine mai mult de divizarea spatiului public decat de substanta politica. El le-a spus diplomatilor ca partidul sau nu va anula Acordul de Asociere cu UE, a declarat un ambasador dintr-o tara europeana, citat sub acoperirea anonimatului.

De asemenea, socialistii sunt de acord cu acordarea unei autonomii sporite regiunii separatiste Transnistria, a carei populatie majoritar rusofona vrea alipirea la Rusia.

La polul opus, Maia Sandu este un candidat prooccidental, care promoveaza apropierea de Uniunea Europeana. Pe parcursul campaniei electorale, ea s-a concentrat pe prezentarea diferentelor dintre ea si Dodon.

Astfel, ea a dat asigurari ca Presedintia va deveni "vocea oamenilor" si ca, daca va fi aleasa, va face efectua prima vizita in Occident, spre deosebire de contracandidatul sau socialist.

In privinta desemnarii responsabililor in functii-cheie numite de presedinte, ea da asigurari ca va numi "oameni integri", spre deosebire de Dodon care vrea sa puna accent pe "patrioti".

Maia Sandu mai promite ca le va interzice firmelor offshore sa aiba actiuni in banci sau companii de interes public.

La fel ca si Dodon, fostul ministru al Educatiei da asigurari ca vinovatii de "furtul miliardului' vor fi pedepsiti. Spre deosebire de liderul socialistilor insa, Maia Sandu sustine ca va cere ajutorul organizatiilor internationale pentru a investiga cazul si a recupera banii.

Prinsa intre Ucraina si Romania, stat membru UE, Republica Moldova, o tara micuta, cu o populatie de 3,5 milioane de oameni, a intrat pe calea proeuropeana in 2009, desi depindea de livrarile energetice ruse si in pofida disputei teritoriale nerezolvate privind Transnistria.

Decizia de a semna Acordul de Asociere cu UE a determinat Rusia sa impuna un embargo pe produse agricole importante de la Chisinau - inclusiv pe mere si vin - ce reprezinta o sursa majora de venit pentru moldoveni.

Fosta republica sovietica a fost zguduita de furtul a un miliard de dolari - echivalentul a o optime din PIB-ul tarii - din banci. Scandalul a subliniat amploarea coruptiei in cea mai saraca tara europeana, unde venitul mediu lunar al unei familii este sub 300 de dolari.

Impactul este sever pentru o economie tinuta pe linie de plutire in special prin banii trimisi de moldovenii care lucreaza in Europa si Rusia.

Scandalul a dus la proteste de strada, Fondul Monetar International (FMI) si UE au inghetat asistenta, moneda nationala s-a prabusit, iar inflatia a depasit 10%.

Fostul premier Vlad Filat, care a fost implicat, a fost luat cu catuse din cladirea Parlamentului si inchis. Insa multi moldoveni cred ca si alti membri ai elitei pro-UE au fost implicati sau cel putin au fost la curent cu schemele financiare.

Unii ministri din actualul Guvern, inclusiv premierul Pavel Filip, care a ajuns la putere pe fondul protestelor din ianuarie, au facut parte din doua Guverne precedente care au acordat garantii pentru imprumuturile de urgenta oferite bancilor de unde au disparut banii.

Scandalul a dus la o scadere a sustinerii fata de aderarea la UE. Potrivit unui studiu publicat in luna aprilie, 41% din populatie voia ca tara sa fie inclusa in blocul comunitar, fata de aproape 63% in 2009.

O parte dintre dezamagirea simtita de unii alegatori fata de Occident este pusa pe seama influentei mogulului Vlad Plahotniuc, perceput ca avand o influenta foarte mare asupra politicii din tara si asupra institutiilor statului. El a fost tinta mai multor proteste de strada anul acesta.

Aliatii sai sustin ca influenta sa este exagerata in mod deliberat de opozanti.