Serviciul de Informatii si Securitate al Republicii Moldova (SIS), s-a autosesizat dupa ce pe retelele de socializare au aparut imagini cu buletine de vot care aveau stampila "votat" in dreptul candidatului Igor Dodon, relateaza Unimedia, precizand ca este vorba despre un fals, citeaza News.ro.

Comisia Electorala Centrala (CEC) de la Chisinau a dat asigurari ca imaginile sunt false. Potrivit CEC, conform informatiei de pe buletinele de vot ce ar fi fost fotografiate, acestea ar fi destinate alegatorilor din sectia de votare deschisa in orasul Kursk din Federatia Rusa (circumscriptia electorala nr.1, sectia de votare nr. 324 din orasul Kursk).

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene, aceasta fapta reprezinta un fals, dat fiind faptul ca pana la acest moment, documentele electorale, inclusiv buletinele de vot nu au fost deschise de catre membrii biroului electoral respectiv. Acest lucru urmeaza sa aiba loc pe parcursul zilei de sambata.

Potrivit SIS, poza a fost modificata in programul de editare Photoshop, pentru a denigra autoritatile.

"SIS a depistat ca, in noaptea de 28 spre 29 octombrie, pe retelele de socializare au fost postate mai multe modele de "buletine de vot", prelucrate prin aplicatia "Photoshop", insotite de un "mesaj adresat alegatorilor"", orientat spre denigrarea autoritatilor statului", a anuntat SIS intr-un comunicat.

"Modelele prelucrate ale "buletinelor de vot" au fost preluate de catre mai multi utilizatori ai retelelor de socializare, care le-au distribuit manipulator, astfel fiind incitate spiritele cetatenilor si provocata senzatia incalcarii procesului electoral", a adaugat Serviciul de Informatii.

SIS a identificat persoanele implicate, iar materialele probatorii urmeaza a fi expediate Procuraturii Generale.