Ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Alexandru Jizdan, a atras atentia ca, in cazul desfasurarii unor proteste violente dupa primul tur al alegerilor prezidentiale de duminica, politia va actiona mai dur decat la manifestatii anterioare, scrie Agerpres.

"Suntem pregatiti pentru orice actiune de protest, inclusiv pentru cele violente. Nu recomand celor care au in plan sa mearga pe aceasta cale, pentru ca, in principiu, noi cunoastem cine doreste sa fie Osama bin Laden si cine nu doreste. Exista componenta operativa in Ministerul Afacerilor Interne. Daca cineva considera ca poate organiza un protest care sa se soldeze cu devastari ale institutiilor statului, greseste amarnic", a declarat Alexandru Jizdan vineri seara, intr-o emisiune la Publika TV, potrivit Unimedia.info.

El a spus ca legislatia Republicii Moldova este ajustata la legislatia Uniunii Europene la acest capitol, astfel ca politia poate actiona mai ferm impotriva organizatorilor unor eventuale manifestatii.

"Le recomand celor care organizeaza proteste sa vada cum politia de peste hotare reactioneaza atunci cand oamenii legii sunt agresati. Legislatia Republicii Moldova este ajustata la legislatia din UE. Acum, legea ne permite sa actionam. Ne ramane sa fim mai verticali in raport cu cei violenti. Provocari vor fi. Am vazut deja cum unii spun ca scrutinul va fi fraudat. Oamenii cauta pretexte. Trebuie sa ai onoarea de a te impaca cu realitatea", a adaugat Jizdan, potrivit Unimedia.info.

Aproximativ 4.000 de politisti au fost mobilizati pentru a asigura buna desfasurare si mentinerea ordinii publice la alegeri.

Pe de alta parte, scrutinul prezidential va fi monitorizat de peste 3.700 de observatori nationali si internationali, conform datelor oferite de Comisia Electorala Centrala (CEC).

Printre institutiile internationale care au observatori la alegeri se numara Biroul OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (OSCE/BIDDO), Adunarea Parlamentara a OSCE, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, Parlamentul European, Delegatiei Uniunii Europene si Misiunea de Observare a CSI.

Peste 2,8 milioane de cetateni cu drept de vot ai Republicii Moldova sunt asteptati duminica la urne in primul tur al alegerilor prezidentiale, favoritii in sondaje fiind Igor Dodon, liderul prorus al Partidului Socialistilor din Republica Moldova (PSRM), si Maia Sandu, candidatul unic proeuropean al Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate si Adevar (PPDA) si Partidului Liberal Democrat (PLDM).

Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), fostul presedinte Marian Lupu, si-a anuntat in aceasta saptamana retragerea din cursa.

Daca niciun candidat nu va reusi sa obtina majoritatea absoluta de voturi, la 13 noiembrie va fi organizat al doilea tur de scrutin in care se vor infrunta primii doi clasati.