Socialistul Igor Dodon, candidar la alegerile prezidentiale de duminica din Republica Moldova se bucura de un CV foarte bogat, avand trei facultati absolvite si un doctorat "sustinut in timp record', insa se pare ca a recurs la "incalcari grave", pentru a obtine titlul stiintific de Doctor in stiinte economice, scrieDeschide.md.

Igor DodonFoto: Wikipedia

Publicatia citata spune ca a studiat teza si ca a identificat mai multe pasaje care au fost "imprumutate" fara a fi indicata sursa, respectiv texte de autori romani, profesori universitari de la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti, confirmand suspiciunile de plagiat vehiculate anterior.

Potrivit CV-ului, Dodon mentioneaza ca, in 2002, a obtinut titlul de doctor in stiinte economice, absolvind Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), Catedra banci si burse de valori. Potrivit unui articol din ziarulTimpul(editia din 19 mai 2009), in realitate, Dodon minte ca a sustinut teza de doctorat la ASEM.

In articol se scrie ca "Responsabili de la aceasta institutie spun ca Dodon a recurs la grave incalcari, din care cauza ASEM nu l-a acceptat. In cele din urma, viitorul ministru si-ᅡa sustinut lucrarea la UTM, in 2002".

Reporterii Deschide.MD au mers la Biblioteca Nationala din Chisinau, unde au reusit fotocopieze lucrarea de doctorat a presedintelui PSRM, Igor Dodon.

Dupa o verificare pentru cu softuri specializate (plagiarsim.net si plagtracker.com), acestia ar fi descoperit ca lucrarea contine mai multe pasaje si fragmente preluate din cel putin doua lucrari: "Bursa", de Ioan Popa (1993), si "Tranzactii bursiere", de Mihaela Gradu (1997), ambii autori romani.