Politicienii moldoveni trebuie sa constientizeze faptul ca Ucraina, care in acest moment se afla in stare de razboi cu Federatia Rusa, nu va permite integrarea Republicii Moldova in Uniunea Eurasiatica, au afirmat intr-o conferinta de presa de deputatul ucrainean Viktor Romaniuk din Narodnii Front si deputatul independent, Ganna Gopko, transmiteAgora.md.

Daca unii candidati la prezidentialele din 30 octombrie vor continua sa declare ca peninsula Crimeea ar fi parte a Rusiei, Ucraina va instaura un embargo fata de Republicii Moldova ceea ce ii va provoca pierderi economice majore, au sustinut cei doi.

"Cel mai probabil, in Republica Moldova presedintele va fi ales in al doilea tur cand se va da lupta intre candidatul care se pronunta deschis pentru vectorul pro-rus si altul care cel mai probabil intruchipeaza alegerea europeana a Republicii Moldova", spune presedintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Radei ucrainene, deputat independent Ganna Gopko.

Potrivit acesteia, "in cazul alegerii candidatului pro-rus securitatea Republicii Moldova va fi in pericol, iar Ucraina risca sa obtina un vecin care va deveni o sursa a influentei destabilizatoare a Rusiei in intreaga regiune".

"Daca unii politicieni moldoveni vor continua sa declare ca Crimeea este parte a Federatiei Ruse, Ucraina va intreprinde masuri pentru a-si apara interesele, inclusiv va instaura blocada Republicii Moldova, inclusiv blocada vamii, inclusiv blocada deplasarilor persoanelor fizice, juridice, dar si a marfurilor. Ceea ce va aduce pierderi economice majore pentru Republica Moldova", a declarat la rândul său deputatul ucrainean, Viktor Romaniuk, membru al grupului de prietenie Republica Moldova-Ucraina,