Judecatorii Curtii Constitutionale au amanat pentru data de 29 noiembrie o decizie privind exceptia de neconstitutionalitate prin care un cuplu gay casatorit in Belgia cere recunoasterea acestei casatorii si in Romania, au precizat joi pentru Mediafax surse din CCR.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost dezbatuta prima data pe 20 iulie la Curtea Constitutionala, argumentele principale invocate de cei care au ridicat exceptia fiind recunoasterea dreptului fundamental la viata privata. Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a pledat atunci in favoarea recunoasterii casatoriei.

Autorii exceptiei de neconstitutionalitate au contestat articolul 277, alin. (2) si alin. (4) din Codul Civil, care se refera la interzicerea recunoasterii pe teritoriul Romaniei a casatoriilor intre persoane de acelasi sex incheiate in afara granitelor, respectiv la libera circulatie in cadrul Uniunii Europene.

In pledoaria sa din 20 iulie in fata judecatorilor, avocata cuplului gay, Iustina Ionescu, a adus o serie de argumente din jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care, in opinia sa "detaliaza felul in care dreptul la viata privata si familie si dreptul de a nu fi discriminat, incluse si in Constitutia Romaniei, ar trebui sa fie interpretate si aplicate de toate statele membre ale Consiliului Europei". "Constitutia Romaniei este clara: apara si protejeaza drepturile la viata privata si de familie in mod egal pentru toti cetatenii tarii", a declarat Ionescu in fata judecatorilor CCR.

Iustina Ionescu a mai spus ca faptul ca statul roman nu recunoaste casatoria clientilor sai, incheiata in 2010 in Belgia, e ca si cum "relatia lor de 14 ani nu exista" pentru ca cei doi "nu se pot inregistra pe teritoriul Romaniei sub nicio forma juridica". "Doar sase state din cele 28 ale Uniunii Europene interzic explicit prin Constitutie casatoriile homosexuale", a mai adaugat avocata, precizand ca tara noastra nu se numara printre acestea si ca, prin urmare, "in contextul romanesc se incearca restrangerea abuziva a casatoriei".

Prezent la sedinta de judecata din 20 iulie, presedintele CNCD, Csaba Asztalos, a pledat si el pentru recunoasterea casatoriilor intre persoane de acelasi sex pe teritoriul Romaniei. "Apreciem ca actuala legislatie ingradeste dreptul la demnitate umana, viata intima si de familie a persoanelor din minoritatea sexuala pentru ca, interzicand casatoriile intre persoane de acelasi sex si nerecunoasterea acestor casatorii, respectiv a parteneriatelor civile ii asaza in afara societatii", a spus Csaba.

Subiectul cuplurilor homosexuale este unul extrem de sensibil pentru societatea romaneasca, mai ales ca in paralel a fost depusa la Parlament o initiativa populara, semnata de peste trei milioane de persoane, de revizuire a Constitutiei in sensul redefinirii familiei. Astfel, initiatorii isi doresc sa scrie negru pe alb in legea fundamentala ca familia este formata dintr-un barbat si o femeie, eliminand astfel posibilitatea oricarei viitoare legislatii care sa permita casatoriile intre persoane de acelasi sex. In prezent, Constitutia Romaniei prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti". Initiativa de revizuire a fost aprobata formal de Curtea Constitutionala, care a constatat ca toate procedurile legale ale initiativei populare au fost respectate, iar acum se afla la Senat unde asteapta sa intre in dezbatere.

Presedintele Klaus Iohannis a pledat pentru toleranta. "Cred ca trebuie sa revenim la ceea ce se numeste toleranta si acceptarea celuilalt, acceptarea celuilalt cu bune si cu rele. Nu suntem toti la fel, nu toate gupurile etnice si toate grupurile religioase sunt la fel. Este gresit sa dam ascultare sau sa mergem pe calea fanatismului religios si a solicitarilor ultimative. Eu nu cred in ele si nu le sprijin. Sunt adeptul tolerantei, al increderii si deschiderii spre celalalt", a declarat Iohannis, intrebat despre initiativa privind Constitutia.

La polul opus s-a situat seful PSD, Liviu Dragnea, care nici nu vrea sa auda de casatorii intre persoane de acelasi sex. ''Sunt un fanatic religios. Eu sunt un om traditionalist. Daca pentru asta pot fi considerat fanatic religios, sunt un fanatic religios. Sunt crestin-ortodox si eu vad familia formata dintr-un barbat si o femeie si, cand vrea Dumnezeu, si cu copii", a spus seful PSD.

Pozitii mai moderate au avut prim-ministrul Dacian Ciolos si presedinta PNL, Alina Gorghiu, ambii pledand pentru familia traditionala, dar totodata si pentru introducerea unor forme de protectie pentru minoritatile sexuale, precum parteneriatul civil.

"Eu pledez pentru toleranta cu respectarea ideii de familie. Avem o Constitutie, cred ca familia e un element important, un nucleu al societatii din Romania si nu cred ca ideea de familie in Romania ar trebui sistematic pusa in contradictie cu ideea de toleranta. Toleranta se manifesta respectand alegerile pe care altii le fac", a fost reactia prim-ministrului Dacian Ciolos.

"PNL a spus de multa vreme ca are un angajament ferm pentru familia traditionala, pentru ca respectam Codul Civil, care spune foarte clar ca o casatorie este valabila intre un barbat si o femeie. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa existe forme de protectie pentru minoritati. Parteneriatul civil este destul de dezbatut in parlament si in toate mediile. Eu sper ca toate aceste discutii sa le putem purta civilizat, asezat, in afara companiei electorale", a fost si replica presedintei PNL, Alina Gorghiu.