Curtea Constitutionala va analiza, joi, alte patru sesizari privind neconstitutionalitatea Legii privind darea in plata, formulate de institutii bancare, anunta Agerpres. Trei dintre sesizarile privind exceptii de neconstitutionalitate ale unor articole din Legea 77/2016 au fost formulate de Bancpost, iar una de Intesa Sanpaolo Romania, potrivit ordinii de zi anuntate de CCR.

Potrivit aceleiasi surse, sedinta publica in care vor fi analizate cele patru sesizari este programata sa inceapa la ora 9:00.

CCR a stabilit deja, pe 25 octombrie, ca o sintagma din prevederile Legii privind darea in plata trebuie eliminata, iar anumite dispozitii ridica probleme de imprevizibilitate, presedintele CCR, Valer Dorneanu, afirmand ca actul normativ poate fi considerat partial neconstitutional.

''Legea a fost declarata partial neconstitutionala. (...) Dorinta noastra este sa dam o solutie dreapta care sa fie inteleasa de banci si sa fie acceptata de debitori. (...) Instantele judecatoresti vor fi obligate sa se supuna deciziei noastre si sa verifice problematica impreviziunii la contractele ce tind a fi incheiate prin darea in plata'', a spus Valer Dorneanu.

CCR a respins, dar a si admis in sedinta din 25 octombrie mai multe exceptii privind dispozitiile Legii darii in plata.

''Dupa analize repetate si aprofundate, aprofundate pentru ca au fost pana acum peste 700 de cauze de la banci sau de la debitori, din care pentru 581 abia suntem in faza de rapoarte, astazi ne-am pronuntat asupra unui calup de 25 de dosare, pentru opt dosare am amanat pronuntarea pentru 27 (octombrie - n.r.), dar acolo se vor regasi multe dintre concluziile pe care le-am adoptat astazi. Solutia noastra este diversificata, impartita - doua admiteri, doua respingeri. Puteti sa spuneti ca a fost un fel de judecata solomonica, dar nu a fost deloc asa'', a aratat Dorneanu.

Legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credit a intrat in vigoare pe 13 mai.