Curtea Constitutionala reia, joi, dezbaterile asupra sesizarii referitoare la recunoasterea casatoriilor intre persoane de acelasi sex, anunta Agerpres. Relu Adrian Coman, Robert Clabourn Hamilton si Asociatia ACCEPT au ridicat o exceptie de neconstitutionalitate privind dispozitiile din Codul civil care nu recunosc casatoriilor dintre persoane de acelasi sex. Curtea Constitutionala a amanat, pe 20 iulie, luarea unei decizii in legatura cu recunoasterea sau nu a casatoriilor dintre persoane de acelasi sex, aratand ca are nevoie de o analiza aprofundata a tuturor dosarelor depuse.

Curtea ConstitutionalaFoto: Curtea Constitutionala

Exceptia de neconstitutionalitate ridicata se refera la dispozitiile art. 277 alin. (2) si (4) din Codul civil.

Art. 277 din Codul civil - Interzicerea sau echivalarea unor forme de convietuire cu casatoria - prevede la alin.(2): 'Casatoriile dintre persoane de acelasi sex incheiate sau contractate in strainatate fie de cetateni romani, fie de cetateni straini nu sunt recunoscute in Romania; iar la alin. (4) - Dispozitiile legale privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European raman aplicabile'.

CCR a constatat, pe 21 iulie, ca o propunere legislativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei, referitoare la faptul ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, indeplineste conditiile privind exercitarea initiativei.

Decizia a fost luata cu unanimitate de voturi, presedintele Curtii, Valer Dorneanu, precizand ca CCR nu s-a pronuntat asupra oportunitatii acestei modificari a Constitutiei.

CCR a aratat, in motivarea deciziei, ca prin inlocuirea sintagmei "intre soti" cu sintagma "intre un barbat si o femeie" se realizeaza doar o precizare in privinta exercitarii dreptului fundamental la casatorie: "Examinand redactarea art. 48 alin. (1) din Constitutie, propusa de initiatorii revizuirii, Curtea constata ca aceasta nu este de natura sa faca sa dispara sau sa inlature, elimine ori anuleze institutia casatoriei. De asemenea, toate garantiile dreptului la casatorie, astfel cum sunt consacrate in textul constitutional de referinta, raman neschimbate. Prin inlocuirea sintagmei 'intre soti' cu sintagma 'intre un barbat si o femeie' se realizeaza doar o precizare in privinta exercitarii dreptului fundamental la casatorie, in sensul stabilirii exprese a faptului ca aceasta se incheie intre parteneri de sex biologic diferit, acesta fiind, de altfel, chiar semnificatia originara a textului."

Judecatorii CCR au apreciat ca legiuitorul a pornit, in momentul adoptarii Constitutiei, de la acceptiunea traditionala in privinta casatoriei, vazuta ca uniunea intre un barbat si o femeie: "In anul 1991, cand Constitutia a fost adoptata, casatoria era privita in Romania in acceptiunea sa traditionala, de uniune intre un barbat si o femeie. Aceasta idee este sustinuta de evolutia ulterioara a legislatiei in materia dreptului familiei din Romania, precum si de interpretarea sistematica a normelor constitutionale de referinta. Astfel, art.48 din Constitutie defineste institutia casatoriei in corelatie cu protectia copiilor, deopotriva 'din afara casatoriei' si 'din casatorie'. Este evidenta, deci, componenta biologica ce a fundamentat conceptia legiuitorului constituant in privinta casatoriei, fiind fara indoiala ca aceasta a fost privita ca uniunea dintre un barbat si o femeie, cata vreme numai dintr-o astfel de uniune, indiferent daca este in casatorie sau in afara ei, se pot naste copii", se arata in motivare.

Curtea a concluzionat ca initiativa de revizuire a Constitutiei este constitutionala, intrucat nu suprima dreptul la casatorie ori garantii ale acestuia, referindu-se exclusiv la dreptul la casatorie si relatiile de familie ce rezulta din casatorie.

Pe 23 mai, Coalitia pentru Familie a depus la Senat o propunere legislativa de revizuire a Constitutiei, care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, initiativa fiind semnata de 3 milioane de cetateni. Dupa ce a fost inregistrata la Senat, ea a fost prezentata, pe 7 iunie, in Biroul permanent si transmisa la CCR pentru verificarea respectarii dispozitiilor constitutionale.

Potrivit Coalitiei pentru Familie, aceasta propunere legislativa de revizuire a Constitutiei are ca scop protejarea explicita a familiei si a drepturilor parintilor.

Formularea propusa pentru articolul 48 alin. 1 din Constitutie este: ''Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor''. Actualul text al Constitutiei se refera la casatoria dintre soti.

Initiatorii au propus ca un referendum national pentru modificarea Constitutiei in acest sens sa fie organizat odata cu alegerile parlamentare.