Interlopul brailean Titi Sgircitu a fost retinut de procurorii DIICOT, el fiind acuzat ca dadea bani cu dobanda foarte mare, dupa care deposeda persoanele imprumutate de imobilele pe care le detineau, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, impreuna cu Titi Sgircitu au mai fost retinuti Liliana Stefan (fosta Sgircitu), Ion Croitoru, Lenuta Croitoru, Dumitrel Pana, Ionut Lucian Pana, Maria Pana si Claudiu Daniel Stefan, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, camata, santaj in forma continuata, influentarea declaratiilor, evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani.

In martie 2016, Liliana Stefan, fosta sotie a lui Titi Sgircitu, a fost trimisa in judecata pentru decontari ilegale de peste 7 milioane de lei de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Braila. Prin rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la alte fapte si persoane, inclusiv fata de Titu Sgircitu, pentru comiterea infractiunii de constituirea unui grup infractional organizat. De asemenea, s-a dispus disjungerea urmaririi penale efectuate in rem cu privire la comiterea infractiunii de camata.

Din cercetari a reiesit ca, la sfarsitul anului 2008, premergator comiterii infractiunilor de prejudiciere a CJAS Braila, Titi Sgircitu, Ion Croitoru (unchiul Lilianei Stefan) si Lenuta Croitoru (sotia lui Ion Croitoru) au conceput si dezvoltat o grupare criminala, obiectivul primordial al acesteia fiind comiterea unor infractiuni de violenta impotriva persoanelor carora in prealabil le fusesera acordate imprumuturi banesti cu dobanda, imprumuturi soldate cu deposedarea persoanelor imprumutate de bunurile imobile pe care le detineau in proprietate.

Pentru garantarea platii imprumutului si a dobanzilor erau alocate garantii imobiliare, fie la momentul incheierii contractului (caz in care suma mentionata in cuprinsul conventiei era mai mare decat cea imprumutata, incluzand si dobanda), fie pe parcursul derularii acestuia (caz in care, profitand de imposibilitatea debitorilor de a mai achita dobanzile masive solicitate, li se impunea, prin constrangere, incheierea, de regula, a unui contract de vanzare-cumparare a unui imobil).

Pentru a disimula modul ilicit de dobandire a imobilelor, Titi Sgircitu impunea incheierea contractelor cu privire la aceste bunuri pe numele unor interpusi, membri ai familiei sotiei sale.

Prin aceste actiuni au fost deposedate de imobile mai multe victime, care, sub amenintarile exercitate de Titi Sgircitu si Ion Croitoru, au remis acestora imobile pe care le aveau in proprietate, de fiecare data contractele fiind incheiate prin interpusi - membri ai familiei Lilianei Stefan.

Totodata, s-a retinut ca Liliana Stefan, Claudiu Stefan si Maria Pana au incercat influentarea persoanele vatamate prin contactarea acestora la momentul audierilor declansate de procurorii DIICOT.

Inculpatii vor fi prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 30 de zile.

Actiunea a fost efectuata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei Generale Anticoruptie, cu suportul de specialitate al Directiei Operatiuni Speciale. Pe anumite segmente, cauza a beneficiat de suportul tehnic si informativ al Serviciului Roman de Informatii.