Marian Lupu a anuntat miercuri ca se retrage din cursa electorala pentru presedintia Republicii Moldova, pentru a sprijini candidatul pro-european care are sanse sa il invinga pe liderul socialistilor, Igor Dodon. Avand in vedere posibilitatea ca si Iurie Leanca sa se retraga, dar si avansul mare in sondaje al candidatului pro-rus Igor Dodon, se pune intrebarea daca retragerile acestor candidati nu vor duce la posibilitatea ca Dodon sa castige din primul tur.

Marian Lupu renunta la prezidentialele din R. MoldovaFoto: AGERPRES

UPDATE 19:20 Si liderul Partidului Liberal, candidat la functia de presedinte al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, crede ca retragerea lui Marian Lupu este in favoarea lui Igor Dodon.

"S-a retras in favoarea voastra, sa-l faca presedinte pe Dodon din primul tur. Voi sunteti in buzunarul lui Plahotniuc cu tot cu papuci", a spus Ghimpu, in timpul unei dispute cu deputatul socialist Grigore Novac, potrivit agora.md.

"Asta e decizia PD-ului, e treaba lor, ce avem noi cu dansii. PD a luat o decizie care a facut-o in favoarea lui Dodon. Noi suntem liberali, vom merge pe calea adevarului", a adaugat Ghimpu.

UPDATE 18:40 Iurie Leanca le-a spus ziaristilor care il asteptau la sediul partidului ca s-a amanat luarea unei decizii pentru joi.

"Decizia dlui Lupu ne-a luat pe toti prin surprindere. Dupa o dezbatere cu colegii, am ajuns la concluzia ca mai avem nevoie de timp. In aceasta seara vom merge la sediu, examinam consecintele acestei decizii, vom solicita informatii suplimentare maine pentru a cantari foarte bine si dupa aia vom lua o decizie", a precizat acesta.

UPDATE 18:30 Potrivit ultimelor informatii, este posibil ca Iurie Leanca sa nu anunte nicio decizie miercuri

UPDATE 17.04:Si candidatul Partidului Popular din Republica Moldova, Iurie Leanca, se va retragemiercuri din cursa electorala, au declarat HotNews surse politice din Moldova.

UPDATE 17.09: Maia Sandu a respins "marul otravit" al lui Plahotniuc.

Marian Lupu a declarat, intr-o conferinta de presa tinuta impreuna cu Vlad Plahotniuc ca "obiectivul partidului democrat este ca alegerile sa fie castigate de candidatul european cu cele mai mari sanse in turul doi¬.

"Opinia noastra este ca pentru a avea o mai mare siguranta este nevoie de o anumita decizie tactica responsabila. Impreuna cu colegii am luat decizia sa ma retrag din cursa electorala", a declarat Lupu.

Plahotniuc a acuzat ca unele sondaje din ultima vreme nu corespund adevarului, sustinand ca "partidul democrat este cel mai reprezentativ pe segmentul de centru-dreapta".

"Decizia poate parea una socanta, dar este una calculata, logica", a spus Plahotniuc.

"Prin aceasta decizie noi ne dorim sa consolidam vectorul european al tarii si sa facem ireversibila modernizarea tarii", a adaugat el.

Anuntul vine in conditiile in care, recent, s-a anuntat ca Maia Sandu va fi candidata comuna a trei partide moldovenesti la scrutinul de duminica.

Sandu va ajunge, probabil, in turul doi cu candidatul socialistilor, pro-rusul Igor Dodon.

Maia Sandu, a reactionat dur martea trecuta dupa ce Plahotniuc a sugerat ca ar sprijini-o in turul doi.

"Plahotniuc este cel mai detestat om din Moldova - oamenii stiu asta si el stie asta. Probabil traieste o drama personala in legatura cu acest lucru, insa nu-l voi compatimi. Criminalii trebuie sa plateasca pentru ceea ce au facut", a scris Maia Sandu pe Facebook.

Chiar daca a criticat-o, Plahotniuc daduse de inteles intr-un interviu pentruAll Moldovaca ar prefera-o socialistului pro-rus Igor Dodon.

"Intre Maia Sandu si Igor Dodon, il aleg pe Marian Lupu, desigur. Daca e, insa, sa comparam cei doi candidati indicati de dvs., Dodon este un pericol real pentru Republica Moldova si un om care insista in ambitiile lui gresite si daunatoare", a spus Plahotniuc, intrebat despre varianta in care Sandu ar ajunge in turul doi cu Dodon.

In afara de Dodon si Sandu, in cursa a mai ramas, printre altii, si Iurie Leanca, acesta fiind insa presat "insistent" de Partidul Popular Europeansa renunte si el in favoarea Maiei Sandu.