Ranitii din accidentul de la Clubul Colectiv vor beneficia in continuare de sustinerea statului pentru tratamentele in strainatate pana la sfarsitul anului 2018, conform unei ordonante de urgenta adoptata miercuri de Executiv, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Decizia a fost luata deoarece tratamentul marilor arsi dureaza cativa ani.

Actul normativ aproba plata din bugetul Ministerului Sanatatii pentru cheltuielile aferente tratamentului pentru victimele tragicului eveniment din 30 octombrie 2015, care beneficiaza de ingrijire medicala in strainatate, in continuarea tratamentului acordat in regim de spitalizare in unitati sanitare publice din Romania si din strainatate.

Sunt exceptate de la plata cheltuielile care se deconteaza din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, precum si cele din donatii sau sponsorizari.

Potrivit actului normativ, sunt simplificate procedurile care trebuie indeplinite pentru primirea acestui ajutor, atat pentru pacienti, cat si pentru autoritati.

Totodata, avand in vedere faptul ca in cazul unor tratamente medicale si interventii chirurgicale plata cheltuielilor este solicitata in avans de catre unele spitale din strainatate, s-a introdus si posibilitatea de plata in avans pentru tratament.

Lista care stabilea spitalele din strainatate unde se puteau face tratamente a fost abrogata, aceasta fiind valabila doar in faza initiala a tratamentului, atunci cand victimele au fost transferate in afara granitelor Romaniei.

In prezent, un numar de 27 de pacienti se afla in tratament in unitati sanitare din tara si strainatate, insa numarul acestora se modifica permanent, in functie de nevoile concrete si de evolutiile care apar in procesul de recuperare a victimelor.