Ileana Cernea (Pintea) si Elena Musuroiu, experte contabile desemnate in dosarul "Caprioara" in care a fost judecat presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan, au fost condamnate de Tribunalul Bucuresti la cate doi ani de inchisoare cu suspendare, transmite Agerpres.

Potrivit deciziei instantei, Ileana Cernea a primit doi ani cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, fiind obligata sa presteze 60 de zile de munca in folosul comunitatii. In schimb, ea a fost achitata pentru savarsirea infractiunilor de favorizarea infractorului si fals intelectual.

Elena Musuroiu a fost condamnata la 2 ani inchisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz in serviciu si a fost achitata pentru complicitate la favorizarea infractorului.

In acelasi dosar, un al treilea expert - Liviu Macovei - a fost achitat pentru complicitate la abuz in serviciu.

Decizia nu este definitiva, putand fi atacata cu apel.

Potrivit DNA, in iulie 2014, cand dosarul "Caprioara" se afla pe rolul Judecatoriei Cluj-Napoca, un magistrat de la aceasta instanta a desemnat-o pe Ileana Cernea sa intocmeasca o expertiza financiar-contabila in cauza in care era judecat Marian Oprisan. Presedintele CJ Vrancea era acuzat de DNA ca a cheltuit in mod nelegal 1,9 milioane de dolari pentru balastarea a 41 de drumuri comunale, dar si pentru modul cum a fost achizitionat Complexul Turistic "Caprioara".

Dupa ce judecatorul a decis ca Ileana Cernea sa efectueze expertiza in dosar, Marian Oprisan a cerut si a obtinut numirea Elenei Musuroiu ca expert din partea sa. Conform atributiilor stabilite de instanta, Ileana Cernea trebuia sa raspunda la obiectivele expertizei, iar expertii parte (recomandati de inculpatii din dosar) urmau sa-si exprime si ei opiniile cu privire la expertiza.

Ileana Cernea a acceptat insa ca Elena Musuroiu sa elaboreze expertiza, astfel incat sa serveasca intereselor inculpatilor din dosarul "Caprioara", si anume ca nu exista niciun prejudiciu. La discutiile privind intocmirea raportului de expertiza a participat si Liviu Macovei, expert parte desemnat de un alt inculpat din dosar.

Conform DNA, in cursul noptii de 7 spre 8 ianuarie 2015, Elena Musuroiu a finalizat raportul de expertiza, iar, in aceeasi zi, soferul acesteia s-a intalnit cu Ileana Cernea, careia i-a predat un set de documente reprezentand mai multe exemplare ale raportului de expertiza. Cernea a obtinut apoi avizele de la CECCAR si a depus raportul la Judecatoria Cluj-Napoca.

Dosarul"Caprioara" a fost trimis in instanta in 2006, fiind stramutat de mai multe ori, pentru ca in final Marian Oprisan sa fie achitat definitiv in decembrie 2015.