Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) discuta miercuri sesizarile Guvernului si PNL referitoare la legea de modificare a OUG 4/2016 privind scolile doctorale, scrie Agerpres. Pe 13 octombrie, Guvernul a atacat la CCR modificarea OUG 4/2016 privind scolile doctorale, dupa ce Senatul a respins cererea de reexaminare a actului normativ, solicitata de presedintele Klaus Iohannis, si a adoptat legea in forma initiala.

Anterior, premierul Dacian Ciolos declara ca regreta decizia pe care a luat-o Parlamentul in privinta modului in care se trateaza plagiatele.

"Regret decizia pe care a luat-o Parlamentul in privinta modului in care se trateaza plagiatele. (...) Am luat niste masuri prin ordonante de urgenta, in urma cu ceva vreme, tocmai pentru a crea un cadru clar, profesional, obiectiv, de tratare a acestor cazuri de plagiat. Sigur, nimeni nu contesta si nici eu nu contest nevoia, importanta, utilitatea implicarii directe a universitatilor in tratarea acestor cazuri de plagiat", afirma Ciolos.

Si grupul PNL din Senat a depus la Curtea Constitutionala o contestatie la legea de modificare a OUG 4/2016 privind scolile doctorale, invocand, intre altele, nerespectarea principiului bicameralismului.

Senatul a respins, in sedinta plenului din 10 octombrie, cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis referitoare la Legea pentru aprobarea OUG 4/2016 privind modificarea Legii Educatiei Nationale 1/2011 prin care a fost reglementata functionarea scolilor doctorale si a adoptat, in calitate de Camera decizionala, actul normativ in forma initiala.

Potrivit raportului comisiei de specialitate, modificarea Legii Educatiei prevede crearea unui mecanism privind desfasurarea invatamantului la nivel doctoral, clarificarea si etapizarea actiunilor de emitere a diplomelor si titlurilor la nivel universitar, stabilirea atributiilor privind procedurile si etica la nivelul invatamantului.

Dupa decizia Senatului, presedintele Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), Viorel Barbu, si-a anuntat demisia din functie, pe motiv ca, in urma amendamentelor adoptate la Legea educatiei, CNATDCU va avea 'un rol decorativ', fiindu-i retrase toate prerogativele.