Premierul belgian Charles Michel nu a reusit la intalnirea de luni sa obtina acordul autoritatilor regionale pentru acordul comercial UE-Canada, a declarat premierul Flandrei, potrivit Reuters.

Charles MichelFoto: Agerpres/AP

Liderii regiunii de limba franceza din sudul Belgiei au refuzat sa renunte la opozitia fata de pactul comercial, a declarat Geert Bourgeois.

Esecul negocierilor va duce probabil la anularea, de catre UE, a summit-ului de semnarea a acordului cu Canada, programat joi.

Premierul belgian a spus, dupa esecul negocierilor de luni, ca ramane deschis unui viitor dialog cu Valonia si ca l-a informat pe presedintele Consiliului European, Donald Tusk, de situatie.

“I-am spus oficial lui Tusk ca nu avem o intelegere”, a spus Michel dupa intalnirea cu liderii regiunilor.

Valonia a respins, duminica seara, ultimatumulimpus de Uniunea Europeana pentru semnarea acordului de liber schimb cu Canada (CETA), declarandu-se "dezamagita" de cea mai noua propunere a Comisiei Europene, a afirmat un reprezentant al premierului Paul Magnette.

UE a dat duminica guvernului federal belgian un termen limita pana la care sa sprijine acordul de schimb comercial UE - Canada. Astfel, Belgia ar trebui sa convinga pana luni seara regiunea Valonia sa accepte acordul, in caz contrar summitul programat pentru semnarea CETA urmand sa fie anulat.

Regiunea belgiana de limba franceza Valonia nu se va supune ultimatumuluiUE privind decizia in privinta acordului de liber-schimb cu Canada declarase luni dimineata si presedintele parlamentului valon.