Magistratii Curtii de Apel Constanta au decis, luni, mentinerea controlului judiciar in cazul arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, cercetat de DNA pentru luare de mita si folosirea cu rea-credinta de documente false. Totodata, judecatorii au inlaturat ca temei al masurii preventive infractiunea de luare de mita, decizia instantei fiind definitiva, potrivit News.ro.

IPS Teodosie, arhiepiscopul TomisuluiFoto: Agerpres

Curtea de Apel Constanta a decis ca arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, sa fie cercetat in continuare sub control judiciar in dosarul in care este anchetat de DNA, dar a inlaturat ca temei al acestei masuri infractiunea de luare mita, apreciind ca nu exista indicii, au anuntat reprezentantii instantei. Decizia este definitiva.

IPS Teodosie s-a prezentat, luni, la Curtea de Apel Constanta unde s-a judecat cererea sa de revocare a controlului judiciar in dosarul in care este cercetat pentru pentru luare de mita si folosirea cu rea-credinta de documente false

La iesire din sala de judecata, arhiepiscopul Tomisului a declarat ca si-a sustinut nevinovatia in fata instantei si a afirmat ca pe el, personal, nu il afecteaza ca este acuzat pe nedrept, dar ca Biserica are de suferit.

"Am avut ocazia sa sustin nevinovatia pentru ca cele incriminate nu exista. Atat am de spus. Si am intrebat cui foloseste sa umileasca Biserica. Pe mine, personal, nu ma afecteaza ca sunt acuzat pe nedrept, dar afecteaza Biserica, pentru ca reprezint Biserica. Probele se vor dovedi ca, de fapt, nu s-au gasit", a declarat IPS Teodosie.

Avocatul Arhiepiscopului Tomisului, Maria Vasii, a afirmat ca acuzatiile aduse acestuia nu sunt fondate pe dovezi si ca, in opinia sa, si procurorii vor ajunge la aceeasi concluzie.

"Se vorbeste ca arhiepiscopul Tomisului a incasat anumite subventii de la APIA pentru acea cultura de vie de la Nazarcea. V-as ruga sa aveti in vedere ca discutam nu de 350 de hectare, atat este intreaga suprafata, ce cuprinde si suprafetele arabile sau pasune, discutam de aproximativ 117 hectare de vie. Nu numai ca fondurile de la APIA nu au ajuns, ci Arhiepiscopia a alocat fonduri foarte importante pentru sustinerea acestei culturi, sigur ca erau neindestulatoare", a afirmat Maria Vasii.

Vasii sustine ca subventiile de la APIA au fost folosite in scopul in care au fost luate si ca nu IPS Teodosie s-a ocupat de vie, ci avea un departament in acest sens.

"Daca Parchetul era interesat sa afle adevarul, ar fi observat centralizatoarele care aratau circuitul banilor, ar fi observat ca toate aceste subventii au fost folosite in scopul in care au fost luate. Aceste subventii se dadeau pe suprafata, asa se numesc, nu pe cultura. Nici macar procurorii nu il acuza pe inaltul prelat ca a falsificat documentele privind suprafetele, iar APIA dadea aceste subventii pe suprafata. (...) Credeti ca inaltul prelat se ocupa de vie? Nu. Avea un departament care era desemnat in a aplica corect legea. Nu are niciun document semnat de inaltul prelat, cu toate acestea, dansul este acuzat de aceasta frauda", a spus avocatul.

Referitor la cealalta acuzatie a procurorilor in cazul arhiepiscopului Tomisului, luare de mita, Maria Vasii a spus ca exista la dosar interceptari care arata ca arhiepiscopul refuza sa primeasca plicul cu bani.

"Aceasta penibila fapta de coruptie, 500 de euro. Discutam cu totii daca inaltul prelat, care apartine unei biserici autocefale, separate de ierarhia de stat, poate avea calitatea de functionar public, ca sa raspunda pentru luare de mita. La dosar sunt interceptari care arata refuzul vehement pe care dansul il adreseaza celui care intinde plicul cu cei 500 de euro. Nici nu vede cati sunt acolo, doar refuza vehement. (...) Avem dreptul sa spunem ca acuzatia este nefondata", a mai declarat Vasii, care a precizat ca de la instanta va merge la DNA pentru a depune documente care dovedesc nevinovatia arhiepiscopului.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus luarea masurii preventive in cazul arhiepiscopului Tomisului in data de 17 octombrie, in dosarul in care acesta este cercetat pentru luare de mita si folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata.

De asemenea, procurorii anticoruptie au dispus inceperea urmaririi penale fata de Stere Beca, Bogdan-Petrisor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu si Ciprian-Ioan Cojocaru, mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului la data faptelor, dar si fata de Aurelian Stefan, pentru tentativa la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

In perioada 2010 - 2016, Teodosie Petrescu, in calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, impreuna cu ceilalti inculpati, a folosit si prezentat declaratii false in relatia cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) pentru a primi fonduri europene.

"In declaratiile prezentate la APIA, inculpatii au declarat in mod nereal ca utilizeaza anumite suprafete agricole avand categoriile de folosinta ᅡvii pe rod cu struguri pentru vinᅡ/ᅡvii pe rod cu struguri nobili pentru vinᅡ, in conditiile in care, incepand cu anul 2010, pe respectivele suprafete agricole nu mai existau astfel de culturi", arata DNA.

Potrivit procurorilor, "un alt aspect fals prezent in cuprinsul declaratiilor depuse in perioada respectiva a fost acela ca s-au respectat normele privind bunele conditii agricole si de mediu (GAEC) si cerintele legale in materie de gestionare (SMR) privind mediul, sanatatea publica, sanatatea animalelor si sanatatea plantelor, reglementate prin legislatia nationala, pe toata suprafata agricola a exploatatiei si pentru activitatea agricola pe care o desfasoara".

Faptele au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in cadrul schemelor de plata pe suprafata unica (SAPS), totalizand 1.356.973 lei, dupa cum urmeaza: in anul 2010 - 142.988,37 lei, in 2011 - 148.610,21 lei, in 2012 - 239.732,26 lei, in 2013 - 262.267,07 lei, in 2014 - 281.733,52 lei, in 2015 - 281.633,28 lei, in anul 2016 platile nefiind inca autorizate (aceasta fapta a ramas in faza tentativei).

DNA mai arata ca, in primavara anului 2016, IPS Teodosie a primit 500 de euro de la o persoana, pentru a dispune "ca persoana in cauza sa primeasca remuneratie legala pentru activitatea pe care o desfasura intr-o parohie".

IPS Teodosie a fost audiat, luni, 17 octombrie, timp de aproape doua ore, la sediul DNA Constanta. El nu a facut declaratii jurnalistilor nici la intrarea, nici la iesirea de la DNA.

Arhiepiscopul Tomisului a mai fost anchetat de procurorii anticoruptie pentru luare de mita, fiind suspectat ca a primit 850 de euro de la o persoana pentru a o ajuta sa se inscrie la Facultatea de Teologie a Universitatii Ovidius, IPS Teodosie fiind decanul acelei facultati. In acest dosar, in urma cu doi ani, arhiepiscopul Tomisului a fost scos de sub urmarire penala, el precizand atunci ca nu a fost gasita nicio proba impotriva sa.

De asemenea, in vara acestui an, IPS Teodosie a fost citat la DNA, pentru a fi audiat ca martor in dosarul privind cartile scrise in penitenciar, pe motiv ca el a girat cartea "Muntele Athos, patria ortodoxiei", scrisa de Gigi Becali.