Ceremonia de reinhumare a osemintelor a 594 de militari romani cazuti in luptele de la Stalingrad (astazi, Volgograd), in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, va avea loc marti la Rossoska, Federatia Rusa, in contextul sarbatoririi Zilei Armatei Romaniei, transmite Agerpres.

Potrivit MApN, serviciul religios va fi oficiat de catre un preot militar roman, iar ministerul va fi reprezentat de o delegatie condusa de secretarul de stat pentru relatia cu Parlamentul, informare publica si cresterea calitatii vietii personalului, Otilia Sava. La manifestare au fost invitati si reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, oficiali din Federatia Rusa si atasati militari straini acreditati la Moscova.

''Proiectul de inhumare a osemintelor militarilor romani intr-un singur cimitir a fost demarat de Oficiul National pentru Cultul Eroilor inca din anul 2014. Inaugurat in anul 2015, cu prilejul Zilei Armatei Romaniei, Cimitirul de Onoare Romanesc de la Rossoska se intinde pe o suprafata de aproximativ 6.000 metri patrati. Configuratia acestui prim cimitir romanesc de onoare din Federatia Rusa este inspirata din modelul crucii latine - simbol primordial al crestinismului, al biruintei si al mantuirii'', se arata in comunicatul citat.

Totodata, crucea comemorativa are o inaltime de patru metri si este realizata din granit de culoare deschisa, iar la baza acesteia este fixata o placa din granit negru pe care este gravata inscriptia: 'In memoriam militarilor romani cazuti in lupta la Stalingrad'. In partea superioara a aleii centrale si de-a lungul aleii transversale sunt montate 22 de placi de granit negru pe care sunt inscriptionate numele localitatilor din regiunea Volgograd si zona Kalmikia in care au existat cimitire de campanie romanesti, de unde s-au exhumat sau urmeaza sa fie exhumate osemintele eroilor romani care vor fi aduse la Rossoska.

Anul trecut, statul roman a realizat primele exhumari in regiunea Volgograd, fiind identificate ramasitele a 72 de militari romani ce au fost reinhumate cu prilejul inaugurarii cimitirului. Exhumarile din regiune au continuat si in anul 2016, iar in punctul de lupta Gromki au fost identificate osemintele celor 594 de militari romani care vor fi stramutate in asezamantul social-cultural romanesc de la Rossoska.

Oficiul National pentru Cultul Eroilor a identificat mormintele a 4.345 de militari romani cazuti in lupta de la Volgograd si inhumati in 65 de cimitire de campanie si in gropi comune. Insumand numarul militarilor din cimitirul romanesc si din cel vechi, german, din localitatea Rossoska, cifra militarilor romani cazuti in lupta la Stalingrad ce au fost inhumati se ridica la peste 1.800.

In anii urmatori, va continua centralizarea osemintelor eroilor romani cazuti in campania din regiunea Volgograd, Republica Kalmakia, cat si din tinutul Krasnodar.