Evenimentul Zilei a prezentat depozitia data procurorilor DIICOT de care directorul general Black Cube, Dan Zorella, depozitie luata in urma activarii unei comisii rogatorii. In depozitia datata 27 iunie, Dan Zorella a sustinut ca Dan Dragomir, fostul ofiter SRI anchetat la randul sau de DNA intr-un dosar de coruptie, i-ar fi spus ca operatiunea de spionare a sefei DNA ar fi fost declansata cu girul sefului SRI, Eduard Hellvig, iar informatia ar fi fost confirmata de fostul sef al Mossad, Meir Dagan.

Asadar, cele doua surse care i-ar fi spus sefului Black Cube ca operatiunea anti-Kovesi e girata de seful SRI sunt: Daniel Dragomir (fost ofiter SRI, dat afara din serviciu dupa ce DNA l-a inculpat intr-un dosar de coruptie), si Meir Dagan, fostul sef al Mossad mort pe 17 martie.

Reamintim ca presedintele Klaus Iohannis a dezmintit vineri, cand Stiripesurse.ro publicase doar un fragment din depozitie, orice implicare a sa si a SRI in operatiunea Black Cube.

In 15 septembrie, Daniel Horodniceanu, seful DIICOT, declara ca asteapta sa primeasca din Israel, de la comisia rogatorie, documentele probatorii.

Evenimentul Zilei a prezentat documentul integral de interogare a lui Dan Zorella, document aflat acum in dosarul de la DIICOT. Reamintim ca mai multi angajati Black Cube au fost retinuti de DIICOT si apoi arestati preventiv pentru ca ar fi accesat computere mai multor apropiati ai Laurei Codruta Kovesi.

Dan Zorella a afirmat ca in ianuarie 2016 a fost abordat de un conational care i-a vorbit despre un roman, Daniel Dragomir, fost sef SRI. Dragomir sustinea ca are suspiciuni de coruptie ale sefei DNA, scrie EVZ.ro. Reamintim ca Dan Dragomir, al doilea roman care a apelat la serviciile Black Cube pentru a o spiona pe Kovesi, este el insusi "client" al DNA. In ianuarie 2015, procurorii DNA l-au acuzat pe Daniel Dragomir ca ar fi primit, prin intermediul sotiei sale, peste doua milioane de lei mita de la administratorul unei firme, pentru a interveni la functionari din Ministerul Finantelor, ANAF si Garda Financiara, in vederea opririi unor controale sau pentru rambursari de TVA. El a si fost dat afara din SRI in urma declansarii cercetarilor.

Potrivit documentului citat de Evenimentul Zilei, Zorella a acceptat sa vina la Bucuresti pe 1 februarie 2016 ca sa vada despre ce proiect este vorba. El a venit impreuna fost angajat al serviciilor secrete israeliene, Uri Levi, iesit si el "la pensie" si despre care se stie ca a lucrat aproape de Meir Dagan, fostul sef al Mossad din periada 2002- 2011.

Pentru a demonstra cele spuse, Zorella a depus la dosar biletele de avion, inregistrari ale discutiei cu Dragomir, dar si rezervarile la un hotel din Romania. Mai mult, acesta a dat detalii despre masurile pe care Dragomir i-a spus sa le ia: telefoane securizate si folosirea unei aplicatii pentru a nu fi interceptati.

Au stabilit sa se intalneasca la barul hotelului Hilton, unde Dragomir urma sa il astepte cu un mar si un ziar pe masa ca sa fie recunoscut. Dupa cateva discutii, cei trei au plecat la un restaurant unde a fost pus in discutie proiectul pentru care Black Cube fusese contactata. La masa, scrie EVZ.ro, Uri Levi a inregistrat toata convorbirea, iar Zorella a predat CD-ul cu dialogul lor politistilor israelieni in cadrul comisiei rogatorii.

Potrivit marturiei directorului general Black Cube, Dragomir a vorbit despre "o problema nationala extrem de importanta pentru Romania" si greselile din istoria sefului DNA, dar si din cea a lui Florian Coldea, fostul sau coleg cu care a actionat in 2005 pentru eliberarea ziaristilor rapiti in Irak. Mentionand relatia de prietenie dintre Coldea si Kovesi, Dragomir a cerut directorului de la Black Cube ca intreaga operatiune sa se desfasoare departe de Coldea.

Cat priveste oamenii care sustineau operatiunea, Zorella a declarat ca Daniel Dragomir i-a convins ca are inca legaturi stranse cu SRI, cu agenti americani cu care cooperase de-a lungul timpului, ca este sustinut in demersul sau de seful SRI, Eduard Hellvig, dar si de presedintele Klaus Iohannis. Mai mult, Zorella a spus ca Dragomir i-ar fi relatat ca existau unu-doi clienti foarte interesati de proiectul lui, gata sa plateasca. Totodata, Dragomir sustinea ca a primit aprobarea SRI ca agentii Black Cube sa lucreze ca o celula a serviciului.

Israelienii au cerut 150.000 de lire sterline pe luna, estimand ca operatiunea va dura doua luni. La final, urma sa se mai achite o prima de succes in valoare de 750.000 de lire.

Pentru a fi siguri ca operatiunea este dictata de o autoritate guvernamentala, Zorella sustine ca l-a contactat pe fostul sef al Mossad, Meir Dagan. "Am mers singur la Meir Dagan acasa, la cateva zile dupa convorbirea cu Daniel (Dragomir - n.red.), i-am explicat sensibilitatea proiectului si am intrebat daca va putea verifica cu relatiile sale din Romania daca este intr-adevar un proiect guvernamental. Dagan nu il cunostea pe Daniel Dragomir. Insa a spus ca desigur va putea sa verifice aceasta pentru noi. I-am explicat sensibilitatea cu Coldea si sa nu il abordeze pe Coldea din greseala, i-am explicat lui Dagan ca, din cate am inteles noi din intalnirea cu Dragomir, in spatele proiectului sunt Hellvig si presedintele. Dagan a revenit la mine dupa o zi, doua, la telefon si mi-a precizat ca a efectuat toate verificarile in Romania si intr-adevar este vorba despre un proiect foarte important pentru statul roman, noi trebui sa desfasuram activitatea precum a spus Daniel doar din Romania si astfel vom fi protejati de organizatie. Vom functiona ca o celula a SRI si sa avem succes, o misiune importanta", se arata in declaratia lui Zorella, publicata de stiripesurse.ro.

Dagan a decedat in martie 2016.

Pe 16 marie, Zorrela a venit pentru a doua oara in Romania si s-a intalnit intr-o casa conspirativa cu Dragomir, potrivit datelor evz.ro.

Potrivit sefului Black Cube, activitatea de spionaj a continuat si dupa arestarea celor doi angajati ai firmei, Ron si David (Zorella credea ca sunt neconcordante intre institutiile statului roman) de la Bucuresti. Alti doi agenti Black Cube s-au intalnit la Londra cu o romanca ce lucrase in apropierea sefei DNA, de la care sperau ca vor obtine date importante despre fapte ilegale. Femeia nu a dat insa informatii.

In declaratia sa, Zorella spune ca a folosit un alt agent, cu talent de scriitor, pentru a redacta un articol pozitiv despre sefa DNA si sa-l plaseze intr-o publicatie straina. Nu a avut nicio explicatie pentru aceasta activitate, declarand anchetatorilor doar ca i-a fost comandata in cadrul proiectului lui Daniel Dragomir.

Reamintim ca in septembrie, Daniel Dragomir a fost arestat in dosarul Black Cube, pe motiv ca a intermediat intreaga afacere. In acelasi dosar sunt cercetati doi angajati ai firmei Black Cube, Weiner Ron si Geclowicz David. Acuzati ca au incercat sa o intimideze pe Codruta Kovesi, acestia au fost arestati preventiv timp de cateva luni pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integritatii datelor si operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice. Ulterior, au fost pusi in libertate.