Consiliul Tineretului din Romania a deschis inscrierile pentru reteaua de conectori. Pana la 1 noiembrie, tinerii interesati sa faca parte din reteaua nationala de voluntari ai CTR se pot inscrie printr-un formular pe site-ul ctr.ro. conectorii selectati vor promova initiative care ajuta tinerii sa reuseasca in viata profesionala, in special Laboratorul de Cariere (platforma de e-learning), si vor crea legaturi intre organizatii de tineret si primarii si consilii judetene, pentru ca autoritatile locale sa investeasca mai mult si mai strategic in tineri, anunta CTR.

CTR: Povestea generatiei taleFoto: CTR

Voluntarii din cadrul retelei nationale "Povestea Generatiei Tale" vor beneficia de premii lunare de 300 de lei si formare, dar si alt surprize, spun realizatorii proiectului.

Pentru a deveni Conectori, tinerii trebuie sa completeze un formular disponibil pe pagina web a Consiliului Tineretului din Romania (www.ctr.ro), 54 urmand sa fie selectati.

Acestia vor participa la prima sesiune de formare in luna noiembrie, in Timisoara - Capitala Tineretului din Romania 2016 - 2017. Apoi, timp de patru luni, vor lucra alaturi de initiatori si de organizatiile neguvernamentale locale pentru a-si atinge obiectivele.

"Peste 20.000 de tineri se vor intalni cu membrii retelei si, daca autoritatile locale vor fi convinse sa prioritizeze mai mult tinerii, zeci sau chiar sute de mii de tineri si sute de organizatii de tineret ar putea beneficia de pe urma initiativei. In functie de rezultatele obtinute cu sprijinul retelei de Conectori, initiatorii ar putea prelungi perioada de implementare", spune CTR intr-un comunicat de presa.

CTR informeaza ca Laboratorul de Cariere este o platforma de e-learning lansata de Banca Comerciala Romana in parteneriat cu Scoala de Valori, special conceputa pentru a incuraja, facilita si consolida legaturile dintre studenti, profesori si specialisti din mediul business din Romania, astfel incat abilitatile dezvoltate de tineri sa fie armonizate cu cerintele existente pe piata muncii.

Conectorii selectati vor contribui la cunoasterea si folosirea acestei platforme de catre tinerii care vor sa faca un pas inainte in pregatirea pentru viitoarea lor cariera.

Consiliul Tineretului din Romania precizeaza ca reteaua sa de voluntari si organizatiile partenere au obtinut o crestere de 3,5 milioane lei a fondurilor puse la dispozitia organizatiilor de tineret de catre primarii si consilii judetene in 2016, fata de anul anterior, printr-un proiect finantat in cadrul fondului ONG in Romania. Detalii pot fi gasite pe www.tineripentrudemocratie.cpedu.ro.

Potrivit sursei citate, suma este echivalentul a peste 50% din fondurile alocate anual de guvern cu acelasi scop. "Chiar daca exista progrese, majoritatea autoritatilor locale continua sa nu investeasca in tineri si foarte putine au strategii in care sa abordeze nevoile acestora in ansamblul lor, fie ca vorbim de locuire, educatie, mediu sau conditii pentru intemeierea unei familii. Foarte putine consulta intr-un mod structurat tinerii pentru a identifica aceste nevoi si a gasi solutii. Conectorii selectati sunt cei care, plecand de la nevoile inca nerezolvate, dar si de la exemplele de succes din 2015 - 2016, vor scrie urmatorul capitol in evolutia modului in care primariile si consiliile judetene se raporteaza la tineri", arata CTR.

"Participarea in retea e o ocazie extraordinara pentru a promova in randul colegilor de generatie initiative care sunt relevante pentru succesul lor in cariera, dar si pentru a fi in centrul relatiei dintre structura nationala de reprezentare a tinerilor, Consiliul Tineretului din Romania, organizatiile neguvernamentale si autoritatile locale. Trebuie spus ca initiativele de care se vor ocupa Conectorii sunt deja retete de succes, atat Laboratorul de cariere cat si reteaua de voluntari coordonata de CTR au obtinut rezultate importante. Conectorii trebuie sa vina cu dorinta de a invata, cu ambitie si entuziasm si sunt sigur ca vor fi incantati de rezultate, la finalul proiectului. E o ocazie pe care mi-ar fi placut si mie sa o am acum cativa ani si sunt foarte incantat ca acum putem sa o oferim, alaturi de partenerii nostri, celor interesati", a declarat Mihai Dragos, presedintele Consiliului Tineretului din Romania

Coordonatorul Programului Laboratorul de Cariere, Silvia Bogdan, a aratat ca acesta initiativa isi propune sa ofere un "spatiul in care tinerii sunt incitati la curiozitate, la cunoastere, la auto- descoperire, la interactiune si la conflict pozitiv bazat pe idei constructive referitoare la cariera si la oportunitatile pe care le ofera piata muncii. Laboratorul de Cariere este universul in care ca tinerii isi pot lansa ideile, pot adresa intrebari si afla raspunsuri, unde pot "sparge" miturile despre anagajabilitate. In acest microsistem ei pot explora taramurile necunoscute ale interactiunii cu oamenii din companii, cu cei din mediul public dar si cu cei din ONG-uri. Aici ei pot lucra impreuna unii cu ceilalti, pot colabora pe proiecte nationale, pot experimenta la propriu ce inseamna a fi intern intr-o corporatie, voluntar intr-un proiect, angajat al unei institutii, un simplu vizitator pe plaiurile "afacerezei" sau doar un descoperitor de noi abilitati si integrator de competente necesare unui candidat ravnit de angajatori."

"Romania se confrunta cu o problema serioasa de integrare a tinerilor pe piata muncii, iar noi, BCR, consideram ca este de datoria noastra sa investim in educatia pentru angajabilitate si sa-i sprijinim, astfel, pe tinerii absolventi sa inceapa o cariera cu dreptul. Prin platforma Laboratoruldecariere.ro ii ajutam sa se conecteze cu mediul de business si le oferim instrumente inovatoare de indrumare in cariera si acumulare de abilitati si competente care sa ii ajute sa-si gaseasca mai repede jobul potrivit. Credem in entuziasmul, dedicarea si ideile inovatoare ale tinerilor si ne bucuram ca le putem oferi cadrul si resursele pentru a-si gasi jobul care sa-i implineasca si sa ii puna in valoare la maximum. Ne onoreaza parteneriatul cu Consiliul Tineretului din Romania si suntem alaturi de ei pentru a aduce plusvaloare in viata tinerilor prin proiectele pe care le derulam", a declarat o reprezentanta a BCR, Nicoleta Deliu.