Klaus Iohannis a pledat joi pentru necesitatea unor instrumente de protectie a productiei europene de produse din afara Uniunii Europene care sunt vandute la preturi de dumping si ameninta productia si locurile de munca in blocul comunitar.

Acesta a precizat ca cei 28 de sefi de stat si de guvern, reuniti in summit la Bruxelles, au discutat despre legislatia anti-dumping.

Fara a numi China, Klaus Iohannis a vorbit despre "produse din afara UE", fabricate "in conditii de supraproductie sau de subvenitii" si care sunt aduse la preturi de dumping in Europa.

"Romania are o productie de otel inca importanta si prelucreaza otel", a spus el, avertizand ca, daca se renunta la aceste instrumente de protectie, "exista pericolul ca piata romaneasca sa fie inundata de otel foarte ieftin care aproape instantaneu ar omori productia autohtona".

Acest lucru ar insemna pierdere de locuri de munca si de capacitati importate de productie, ceea ce "nu putem sa acceptam", a subliniat Iohannis.

"Nu vorbim de un protectionism comparabil cu cel din epoca coloniala ci de instrumente oneste pentru a proteja industrii europene fata de concurenta neloiala", a mentionat presedintele.