Klaus Iohannis a negat vineri existenta unor disensiuni pe tema Rusiei in randul celor 28 de sefi de stat si de guvern reuniti in summit la Bruxelles si a respins interpretarile din presa potrivit carora "unii ar fi vrut sa aplicam sanctiuni Rusiei si cineva i-a salvat pe rusi".

"Vreau sa fiu foarte clar si foarte bine inteles deoarece am vazut dezinformari (...) nu mi se pare bine sa lasam lucrurile asa", a spus seful statului, intr-o conferinta de presa la finalul summitului.

El a precizat ca discutia dintre sefii de stat si de guvern a fost una "profunda" si a vizat implicarea Rusiei in Donbass, in Siria, dar "in niciun fel nu au existat certuri sau fortari din partea unor membri".

"Am citit ca unii ar fi vrut sa aplicam sanctiuni Rusiei si cineva i-a salvat pe rusi. Nici nu a fost vorba de asa ceva. Discutia a mers intr-acolo incat formularile (concluziilor summitului) sa fie ferme si sa fie foarte clar pentru Rusia ca nu suntem de acord" cu actiunile in Siria si Ucraina.

Intrebat despre recurgerea la sanctiuni pentru bombardamentele din Alep, Klaus Iohannis a explicat ca "nu s-a pus problema ca fiecare (sef de stat si de guvern) sa spuna daca doreste sau nu sanctiuni suplimentare", ci a fost o "discutie pe text" cu concluzia ca "daca includem all options e atotcuprinzator si ne satisface".

O discutie "ampla" in cadrul summitul european a vizat "felul in care Rusia incearca sa influenteze mecanismele UE" si "am avut colegi si colege care au relatat cazuri foarte concrete de actiuni hibride".

In ceea ce priveste bombardamentele pe care aviatia siriana si rusa le efectueaza asupra cartierelor rebele din Alep, Iohannis a precizat ca "de obicei populatia civila e victima acestor actiuni militare care de multe ori sunt de o natura greu de inteles".

"Este foarte greu de inteles de ce cineva trebuie sa bombardeze un cartier de 300.000 de civili cu motivatia ca pe undeva sunt cativa teroristi pe acolo", a spus Klaus Iohannis, care a mentionat ca a atras atentia in cadrul summitului "ca actiunile Rusiei sunt eronate".