Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD), organizatie non-guvernamentala, a depus vineri o plangere la Parchetul de pe langa Judecatoria Pitesti pentru santaj si incitare la ura sau discriminare in cazul copilului cu ADHD din Pitesti respins de colegi. Plangerea penala vizeaza 4 parinti ai colegilor elevului "care au inteles sa isi foloseasca propriii copii si colegii acestora ca instrumente de ura impotriva unui copil cu dizabilitati", se arata intr-un comunicat al organizatiei non-guvernamentale.

"Infractiunea de incitare la ura si discriminare impotriva unui copil pe criteriul dizabilitatii, dublata de propagarea de mesaje de intoleranta, umilire, ura si denigrare in spatiul public reprezinta un atac la dreptul la deminitate nu numai al minorului in cauza, ci a intregii categorii de copii cu dizabilitati din Romania, fapta pentru care cei responsabili trebuie sa raspunda penal", a declarat Madalina Turza, presedintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati.

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati aminteste ce s-a intamplat la scoala din Pitesti:

Incepand cu data de 17.10.2016, "Ionut, un copil din clasa a VII-a din Pitesti, diagnosticat cu deficienta de tip somatic (simptome fizice inexplicabile din punct de vedere medical, boli ale corpului de origine psihologica), a venit la scoala sa invete despre ura. A fost singur in clasa. Colegii sai erau pe hol, protestau impotriva lui, impotriva faptului ca el are o dizabilitate, invata in aceeasi clasa ca ei si indrazneste sa spere la normalitate si integrare. Pe pancartele afisate, era scris: , , , . Copilul privea mesajele si nu intelegea ce legatura au cu el. Apoi a venit presa si l-a filmat. In toata agitatia in care parintii propriilor colegi tipau pe hol, colegii se adunasera impotriva lui, iar tatal era luat la intrebari legate de copilul pe care, alaturi de sotie il adoptase cu iubire cu ani buni in urma, a declarat emotionat:

Pentru o zi, au crezut ca santajul da roade. Scenariul s-a repetat in urmatoarele doua zile, pana cand s-a decis unilateral intr-o sedinta a autoritatilor locale: Prefectura, Inspectoratul Scolar Judetean (inspectorul scolar general, inspectorul scolar adjunct, inspectorul teritorial), DGASPC(directorul adjunct, psihologul de caz al elevului R.I.), Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala (directorul centrului), Scoala Generala I.L. Caragiale (directorul, psihologul scolii, medicul scolii), si medicul de familie al elevul ca acesta sa fie evaluat medical pentru a se stabili ce forma de invatamant ii este potrivita, desi certificatul de orientare scolara emis in 2015 il orienteaza catre invatamantul de masa.

In data de 20.10.2016, copilul nu a mai fost la scoala. Colegii sai s-au intors la ore, iar parintii acestora au crezut ca au razbit prin santaj.

29 de adulti impotriva unui copil

Dupa victoria impotriva cancerului sistemului limfatic, lupta in care i s-au dat 1% sanse de viata, dupa victoria impotriva destinului de a fi abandonat la nastere, fiind adoptat de parinti iubitori, copilul se intreaba cum va reusi sa iasa din acest hatis traumatic. Probabil ca aceste amintiri dureroase nu i se vor sterge niciodata, dar cei care le-au orchestrat vor trebui sa plateasca pentru aceste tratamente degradante.

29 de copii "in pericol"

In data de 25.09.2016, a fost creata o pagina de Facebook, cu numele de "29 de copii in pericol". Aceasta se doreste a fi solutia a 29 de adulti pentru dificultatile de integrare ale unui copil, un spatiu online in care incita la ura si organizeaza evenimente online de protest.

Numele paginii de Facebook este corespunzator ales: 29 de copii sunt in pericol, pentru ca parintii lor i-au inlaturat de la o evolutie sanatoasa din punct de vedere cognitiv-emotional, i-au instruit sa isi urasca un coleg dezavantajat si le-au facut poze parca in formatie de serbare, serbarea urii.

In acest context, CEDCD isi exprima increderea ca parintii instigatori vor fi cercetati conform legii, in vederea tragerii la raspundere penala.