Un joc online pentru copii cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani, prin care acestia invata cum sa reactioneze in cazul unor situatii de urgenta, precum incendii, accidente casnice, inundatii, furtuni sau cutremure, a fost lansat, joi, la Cluj, in premiera nationala. Jocul a fost lansat de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si Biroul Federal de Protectie Civila si de Asistenta la Dezastre (BBK) din Germania, scrie Mediafax.

Presedintele Biroului Federal de Protectie Civila si de Asistenta la Dezastre (BBK) (Germania), Cristoph Unger, a declarat ca jocul are scopul de a imbunatati competentele de auto-protectie in situatiile zilnice de risc, "prin asigurarea unei pregatiri eficiente in cadrul sistemului educational preuniversitar din statele partenere".

"Am lansat in premiera in Romania jocul online educativ, care se adreseaza copiilor cu varste intre 7 si 12 ani, intitulat ="" formidabilis="">. Jocul este dezvoltat in cadrul proiectului european , care are o valoare de peste un milion de euro. Prin intermediul jocului se ofera un nou instrument de lucru tinerilor cu scopul de a imbunatati competentele de auto-protectie in situatiile zilnice de risc, prin asigurarea unei pregatiri eficiente in cadrul sistemului educational preuniversitar din statele partenere. Va oferi tinerilor informatii corecte si solutii necesare in diferite situatii de urgenta, cu alte cuvinte, acestia invata cum sa reactioneze in situatii de urgenta, cum sunt incendii, accidente casnice, furtuni, inundatii sau cutremure", a spus Unger.

Potrivit acestuia, jocul cu cinci nivele are ca personaje un baietel, Andrei, si cainele acestuia, Rex, care joaca si roluri de ambulantier sau pompier, iar Andrei trebuie sa rezolve diverse incercari legate de situatii de urgenta, precum incendii, inundatii, cutremure, accidente casnice si acordarea primului ajutor.

"Acest proiect este necesar deoarece in majoritatea tarilor europene cunostintele in ceea ce priveste masurile luate in privinta auto-ajutorarii si auto-protectiei sunt foarte scazute", a spus presedintele Biroului Federal de Protectie Civila si de Asistenta la Dezastre (BBK). Prezent la lansarea jocului, secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, a atras atentia asupra faptului ca populatia nepregatita pentru situatii de urgenta este vulnerabila, iar statul singur nu poate face dezastrelor, astfel incat se impune o pregatire a populatiei, in parteneriat cu statul.

"Statul singur, fara parteneriat cu populatia, nu poate face fata dezastrelor, ca sa ajungem la un parteneriat cu populatia trebuie sa o pregatim. O populatie nepregatira este vulnerabila, o tara cu o populatie nepregatita este una in care rezilienta este foarte scazuta. Proiectul comun lansat joi a identificat o nisa importanta in pregatirea populatiei si i-a acordat o atentie ca sa fie un mijloc de a se pregati viitoarele generatii, dar si adultii.

Este un joc pe care un copil il joaca si invata cum se reactioneze intr-o situatie de urgenta. Copilul va avea si parintii langa el si s-ar putea ca si parintii sa il joace si va deveni o forma de pregatire a populatiei, nu numai a copiilor, ci va fi o forma de pregatire a populatiei. Este unul dintre cele mai importante proiecte privind pregatirea populatiei", a spus Arafat.

Jocul, care a costat 500.000 de euro, poate fi accesat online pe site-ul IGSU.