Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca a avut o discutie cu premierul Dacian Ciolos pe tema negocierilor privind ridicarea vizelor pentru Canada si considera ca exista "sanse reale" pentru ca lucrurile sa progreseze, iar semnalele sunt bune, insa depinde acum de autoritatile de la Ottawa.

"Am avut o discutie cu premierul nostru si am discutat chestiunea CETA (Acordul UE-Canada - n.r.). Sunt negocieri si sunt semnale bune. Sigur ca in aceasta faza deja depindem mai mult de partea canadiana sa faca un pas hotarat pentru a finaliza cu succes negocierile", a spus presedintele, potrivit News.ro.

El a explicat ca, pana cand va vedea o reactie a Canadei, Romania isi va pastra rezervele fata de acordul CETA, dar considera ca acum "exista sanse reale sa facem progrese" in aceasta directie.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca, daca se va ajunge la o "intelegere rezonabila" cu partea canadiana, Romania isi va retrage rezervele legate de incheierea acordului CETA, precizand ca acest lucru inseamna liberalizarea vizelor, incepand din 2017, fara conditii inacceptabile pentru tara noastra.

"Sper ca vom putea ajunge la un acord cu partea canadiana in privinta liberalizarii vizelor pentru romani si, daca se ajunge la o intelegere rezonabila, noi vom putea sa ne retragem rezervele legate de acest acord", a declarat presedintele.

Purtatorul de cuvant al Executivului, Liviu Iolu, a declarat, miercuri, ca Romania nu isi poate ridica rezervele cu privire la acordul CETA intre Comisia Europeana si Canada pana cand statul canadian nu va elimina vizele pentru cetatenii romani.

Romania, Bulgaria si Belgia au refuzat marti, la reuniunea ministrilor comertului din UE, sa isi dea acordul pentru tratatul de liber-schimb intre Uniunea Europeana si Canada (CETA), relateaza Belga. Delegatiile bulgara si romana, care conditioneaza acceptarea tratatului de liberalizarea vizelor pentru cetatenii lor in Canada, si-au mentinut rezervele, a explicat ministrul slovac al Economiei, Peter Ziga, care detine in prezent presedintial Consiliului Comertului.

Luna trecuta, premierii Dacian Ciolos si Justin Trudeau au avut, la New York, o intrevedere in cadrul careia au discutat despre liberalizarea vizelor pentru cetatenii romani care calatoresc in Canada, cei doi prim-ministri apreciind ca exista perspective bune pentru ca vizele sa fie ridicate intr-un viitor cat mai apropiat. In luna mai, Bulgaria si Romania si-au exprimat reticenta de a sustine acordul CETA, daca Guvernul de la Ottawa nu le include in Visa Waiver.