Presedintele Klaus Iohannis a clarificat joi ce a spus in urma cu cateva zile privind aparteneta politica a viitorului premier. Intrebat de reporterul HotNews.ro, Iohannis a spus ca "un premier politic, in acceptiunea mea, e un premier asumat clar de un partid sau de o coalitie de partide. Pe mine nu ma intereseaza deloc daca e membru de partid cu carnet sau nu. Asta este problema partidului si a relatiei dintre partid si persoana respectiva".

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Nu este rolul presedintelui sa verifice daca si-a platit cotizatia, nici nu ma intereseaza. Ma intereseaza asumarea politica. Daca o persoana e asumata politic de un partid sau o coalitie de partide, atunci este un premier politic", a declarat seful statului.

Intrebat daca Ciolos este o solutie buna de premier, Iohannis spus "Intrebat daca Ciolos este o solutie buna de premier, Iohannis spus "sigur ca e o varianta buna. Daca un an de zile a fost bun si eu l-am desemnat, cum sa nu fie bun si in continuare".

"Repet, aceasta desemnare va depinde de partide. Daca partide isi asuma aceasta propunere - stiti ca sunt intalniri pe care le face presedintele cu partidele dupa alegeri - daca acolo vin partide si spun 'noi avem probabil o majoritate, noi il propunem pe Ciolos’ atunci voi considera ca este o propunere politica si voi tine cont foarte serios de aceasta propunere", a precizat Klaus Iohannis.

Intrebat despre declaratia facuta de Ciolos in interviul acordat joi HotNews.ro, ca nu se vede implicat intr-o formula de guvernare care sa includa si PSD, Iohannis a raspuns ca "dupa alegeri este diferit fata de inainte de alegeri."

“Acum suntem in pre-campanie si campanie. Situatia care va reprezenta vointa electoratului va trebui sa duca la formarea unui guvern. Nu imi doresc o situatie in care dupa alegeri apar tot felul de sensibilitati din cauza carora sa nu putem forma un guvern. Imi doresc crearea unui guvern direct din prima”, a adaugat seful statului.

Iohannis a facut declaratiile la Bruxelles, dupa intalnirea cu Theresa May.

Declaratiile lui Iohannis vin la jumatate de zi dupa ce premierul Dacian Ciolos anuntase intr-un interviu pentru HotNews.ro ca nu va intra in nici un partid pana la alegeri si ca nu s-a gandit daca sa intre dupa parlamentarele din decembrie. Citeste aici interviul cu Dacian Ciolos.