Taxa pe valoare adaugata pentru serviciile de sport si fitness ar putea sa fie redusa de la 20% la 9% potrivit unui proiect de modificare a Codului fiscal, depus la Senat de deputatii Valeriu Steriu si Eugen Tomac.

Sala de fitnessFoto: MorgueFile.com

In expunerea de motive, initiatorii sustin ca propunerea de reducere a TVA la 9% pentru serviciile de sport calificat, cheltuielile de fitness si nutritie vine care urmare a unor "statistici alarmante atat in privinta obezitatii, cat si a numarului de sali de fitness pe cap de locuitor in Romania".

"Romania se afla pe locul al III-lea in UE in privinta numarului de obezi si este pe ultimul loc din UE in privinta numarului de sali de fitness pe cap de locuitor. Finantarile publice pentru promovarea sportului si in infrastructura sportiva din ultimii ani sunt dezastruoase. Un tanar din trei nu face deloc sport, iar doua treimi fac sport doar de cateva ori pe luna. La nivel european, statele membre au inteles importanta incurajarii activitatilor fizice, astfel ca zece state membre au adoptat o cota a TVA redusa sau super redusa pentru serviciile de fitness. Acestea sunt: Belgia, Cehia, Danemarca, Irlanda, Malta, Olanda, Polonia, Slovenia, Finlanda si Suedia - cota redusa si Luxemburg - cota super redusa", precizeaza initiatorii in documentul amintit, potrivit Agerpres.

Ei adauga ca, potrivit studiului epidemiologic 'Obezitatea in Romania (ORO) - Prevalenta obezitatii si a factorilor de risc ai obezitatii in populatia adulta din Romania', realizat de Asociatia Romana pentru Studiul Obezitatii, obezitatea afecteaza peste 20% dintre cetatenii romani cu varsta peste 18 ani.

Initiatorii subliniaza si faptul ca "problemele financiare sunt comune in randul tinerilor", iar propunerea de lege vizeaza incurajarea acestora sa mearga la sala si sa investeasca in sanatate.

Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.

Proiectul nu explica nicaieri de ce este nevoie de reducerea TVA si pentru produsele de nutritie si nici nu le defineste.