Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a declarat, joi, ca exista o crestere semnificativa, de circa 400%, a valorii masurilor asiguratorii dispuse in 2015 fata de anul 2011, informeaza Agerpres.

Augustin LazarFoto: AGERPRES

El a precizat ca procurorii au dispus in mod continuu masuri asiguratorii menite sa contribuie eficient la recuperarea prejudiciilor savarsite prin infractiuni, indeplinind toate cerintele legale pentru valorificarea bunurilor respective.

"Analizand datele statistice ale Ministerului Public incluzand DNA si DIICOT se observa o crestere importanta a atat a totalului prejudiciilor produse prin faptele inculpatilor trimisi in judecata, cat si a valorii masurilor asiguratorii dispuse de procurori. Astfel, daca in 2011 totalul prejudiciilor produse de inculpati a fost de circa doua miliarde de lei, in 2015 aceasta valoare a ajuns la circa 10 miliarde de lei. Daca folosim aceeasi perioada de comparatie 2011 - 2015, valoarea masurilor asiguratorii a crescut la fel de spectaculos de la circa un miliard la circa 12 miliarde de lei in 2015. Comparand doar cresterea valorii masurilor asiguratorii, observam ca exista o crestere semnificativa de circa 400%", a afirmat Lazar.

El a participat la deschiderea celei de-a VI-a Conferinte Pan-Europene a Oficiilor Nationale de Recuperare a Creantelor din Uniunea Europeana, organizata la Bucuresti de Comisia Europeana in cooperare cu Ministerul Justitiei si Agentia Nationala pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate.

Seful Ministerului Public a spus ca toate aceste cresteri demonstreaza cu claritate interesul deosebit al procurorilor pentru activitatea de recuperare a bunurilor, precum si intensificarea cooperarii in acest domeniu.