Organizatia radiodifuzorilor publici europeni (EBU) trage un semnal de alarma in ceea ce priveste eliminarea taxei TV, prevazuta intr-un proiect depus de Liviu Dragnea la Senat privind eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017. Liderii social-democrati sustin ca eliminarea taxei radio-tv va fi compensata cu alocari de la bugetul de stat pentru Televiziunea Publica.

Directorul juridic al Uniunii Europene de Radio si Televiziune, Richard Burnley, aflat zilele acestea la Bucuresti a spus intr-o declaratie pentru TVR ca finantarea serviciilor publice de radio si televiziune de la bugetul de stat este cea mai rea solutie posibila.

"Este solutia cea mai rea. Din ce vedem in Europa, foarte putine tari au un astfel de sistem. Din nefericire, este foarte politizat, pune puterea finantarii televiziunii in mainile politicienilor. Cand partidele se schimba la putere in urma alegerilor, ele pot taia imediat bugetul, distrugand toate planurile Televiziunii Publice si putem vedea asta intr-un anumit numar de tari unde s-a intamplat deja asta", a declarat Richard Burnley.

El s-a declarat foarte ingrijorat de eliminarea contributiei "foarte importante" a societatii la finantarea serviciilor publice de Radio si Televiziune.

"Incercarea de eliminare a acestui abonament creeaza mari ingrijorari, pentru ca unele practici de pana acum ne arata ca cea mai buna solutie pentru finantarea Radioului si Televiziunii Publice este abonamentul. In acest fel, cele doua servicii sunt pe deplin independente si se creeaza o relatie cu publicul, care este proprietarul acestor doua media", a explicat oficialul EBU.

El a cerut totodata Parlamentului sa nu voteze documentul:

"Solicit cu tarie Parlamentului sa-si reconsidere pozitia pe aceasta tema. Metoda cea mai buna, de departe, pentru a crea o televiziune publica independenta, este taxa radio tv. Asa poate fi in intregime independenta si conectata la telespectator".

Proiectul depus de liderul PSD Liviu Dragnea a trecut rapid de Senat si urmeza sa intre in Camera Deputatilor saptamana viitoare. Deputatii juristi i-au dat aviz pozitiv.