APADOR-CH a transmis astazi Ministerului de Interne o propunere pentru completarea proiectului de ordonanta de urgenta privind infiintarea, organizarea si functionarea Unitatii de Protectie Interna (UPI) a Ministerului Afacerilor Interne. Proiectul prevede printre altele, la articolul 13, ca UPI va putea culege informatii fara mandat de interceptare de la judecator.

Propunerea APADOR-CH se refera la obligatia detinerii unei autorizari judecatoresti pentru derularea oricaror activitati specifice culegerii de informatii, care presupun restrangerea exercitiului unor drepturi sau libertati fundamentale ale omului de catre UPI.

Modificarea proiectului de ordonanta de urgenta in acest sens este necesara deoarece, in forma propusa de MAI, UPI ar urma sa deruleze acest tip de activitati in baza Legii nr. 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei, lege veche de 25 de ani si care nu a cunoscut modificari de substanta in aceasta perioada. Astfel, masurile de supraveghere efectuate de UPI ar trebui sa aiba doar autorizarea unui procuror.

Actualul Cod de procedura penala, intrat in vigoare in 2014, acorda insa importanta cuvenita respectarii dreptului la viata privata si stipuleaza ca masurile de culegere de informatii/supraveghere a persoanei care presupun restrangerea exercitiului unor drepturi sau libertati fundamentale ale omului nu pot fi dispuse de catre procuror, ci numai de catre judecator, care este magistrat independent.

Textul integral al propunerii APADOR-CH