Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) acuza Guvernul Ciolos ca "nu a adoptat nicio masura care sa faciliteze incluziunea sociala a studentilor si ca nu a dat curs niciuneia dintre propunerile federatiei in acest sens. Studentii ameninta cu forme de protest in cazul in care Guvernul nu va demara "actiuni concrete" pentru a pune in practica solicitarile lor.

StudentiFoto: Agerpres

"In continuare, sistemul de invatamant superior romanesc este unul deloc accesibil tinerilor proveniti din categorii defavorizate, iar Guvernul Romaniei si Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice refuza sa constientizeze si ignora aceasta situatie", spune ANOSR intr-un comunicat de presa.

ANOSR se declara dezamagita de faptul ca "studentii au fost ignorati, nu au reprezentat o prioritate pentru acesta si nu s-au regasit printre beneficiarii directi ai actiunilor de pana in prezent ale ministerelor de resort. Asadar, solicitam Guvernului Romaniei inceperea de urgenta a demersurilor si adoptarea, pana la finalul mandatului, a urmatoarelor masuri":

  • includerea in Pachetul integrat pentru combaterea saraciei a unor masuri care sa faciliteze integrarea tinerilor proveniti din medii defavorizate in ciclurile de invatamant superior;
  • revizuirea si actualizarea Hotararii de Guvern privind stabilirea criteriilor generale de acordare a burselor si a altor forme de sprijin material pentru studenti (nemodificata din anul 1998);
  • adoptarea Hotararii de Guvern pentru acordarea facilitatilor elevilor si studentilor privind transportul pe calea ferata si cu metroul, care sa acorde tuturor studentilor dreptul de a beneficia de reducere de 50% la tarifele de calatorie cu mijloacele de transport feroviar, pentru un numar nelimitat de calatorii, indiferent de categoria trenului;
  • adoptarea de masuri prin care toate institutiile publice de cultura sa respecte art. 205, alin. (3) din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 si sa acorde reducere de 75% la biletele de acces pentru studenti.

In acest context, Vlad Chereches, presedinte ANOSR, declara ca "desi am avut incredere si rabdare cu actualul guvern si am sperat ca problemele semnalate de studenti vor deveni prioritare pentru ministerele de resort si vor fi solutionate cu celeritate, constatam ca in 11 luni de mandat nu a fost adoptata aproape nicio masura in beneficiul direct al acestora. Suntem dezamagiti de aceasta atitudine delasatoare intalnita in aparatul guvernamental cu privire la aceste subiecte, precum si modul foarte greoi si ineficient in care ministerele colaboreaza intre ele si pun in aplicare asumari publice ale premierului sau solicitari ale societatii civile. Colegii nostri din tara ne-au mandatat sa gasim solutii prin care problemele cu care studentii se confrunta sa fie rezolvate de guvern, iar daca nu vom constata ca lucrarile se misca intr-o directie favorabila in mod real, luam in calcul inclusiv declansarea unor actiuni de protest."