Presedintele PNL, Alina Gorghiu, s-a prezentat, miercuri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a fi audiata in calitate de martor in dosarul lui Mihail Vlasov, fostul presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), infomeaza Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Statutul de martor este unul normal intr-o democratie. Voi raspunde la toate intrebarile instantei", a declarat Gorghiu la intrarea in sediul Instantei supreme.

La inceputul lunii octombrie, si presedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, si fostul viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu au fost audiati la Inalta Curte in dosarul in care Vlasov este judecat pentru dare de mita.

"In anul 2005 am sustinut propunerea legislativa privitoare la trecerea Registrului Comertului la CCIR. Aceasta decizie s-a bazat pe programul politic al Aliantei DA, care cuprindea aceasta promisiune. Proiectul a fost votat de Parlament, dar respins de CCR. Am discutat cu Vlasov. Nu am participat la procesul de elaborare a acestui proiect", a spus Bogdan Olteanu la acea data.

La randul sau, Florin Iordache a declarat ca il cunoaste pe Mihail Vlasov de 8 sau 9 ani, fiind la un moment dat colegi in Comisia juridica din Camera Deputatilor, insa a negat faptul ca ar fi fost sustinut de acesta pentru a deveni arbitru la CCIR.

El a confirmat faptul ca proiectul de trecere a Registrului Comertului in subordinea Camerei de Comert a fost sustinut de Alina Gorghiu, Aurel Vainer si Marko Attila.

In aprilie 2016, Curtea de Apel Bucuresti l-a achitat pe Mihail Vlasov, fost presedinte al CCIR, intr-un dosar in care a fost trimis in judecata de DNA pentru savarsirea infractiunii de dare de mita.

In prezent, Mihail Vlasov se afla in detentie, el fiind condamnat definitiv intr-un alt dosar, in iunie 2015, la cinci ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta.

El este acuzat de DNA ca i-a solicitat fostului deputat Mircea Grosaru sa ii sustina interesele prin promovarea unui proiect de lege care prevedea trecerea Registrului Comertului de la Ministerul Justitiei la CCIR. De asemenea, Vlasov ar fi incercat sa influenteze mai multi parlamentari - Florin Iordache, Alina Gorghiu si Aurel Vainer - in vederea semnarii si sustinerii proiectului de lege.

Procurorii sustin ca solicitarea a fost formulata de Vlasov in contextul demersurilor acestuia de a influenta adoptarea unui act normativ prin care CCIR sa poata prelua Oficiul National al Registrului Comertului. Scopul determinant al acestui demers legislativ il reprezenta controlul asupra veniturilor obtinute din activitatea desfasurata de Registrul Comertului. In schimbul sustinerii proiectului de lege, Vlasov i-a promis deputatului Mircea Grosaru ca il va numi in functia de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa CCIR.

Potrivit procurorilor, dupa finalizarea proiectului de act normativ, Mihail Vlasov a depus o munca asidua pentru influentarea unor parlamentari din toata sfera politica in vederea semnarii si sustinerii respectivei initiative legislative. In special, influenta s-a exercitat asupra parlamentarilor care au avut calitatea de arbitri in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International (Florin Iordache, Alina Gorghiu si Aurel Vainer) ori prin intermediul unor membri ai Camerei de Comert ori camerelor teritoriale (Andras Edler).