Ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, a anuntat marti ca Romania si Belgia "inca au intrebari" legate de acordul de liber schimb pe care UE si Canada vor sa-l semneze intr-un mare summit programat pe 27 octombrie, potrivit Reuters. Reamintim ca Romania a amenintat cu veto-ul sau in cazul in care Canada nu va renunta la vizele pentru cetatenii romani.

Sigmar Gabriel (foto arhiva)Foto: Agerpres/EPA

Guvernul Romaniei vrea eliminarea vizelor pentru romanii care calatoresc in Canada inca din 2017, si nu etapizat pana in 2018, asa cum a propus partea canadiana, dupa cum au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale in urma cu o saptamana.

Pozitia Romaniei nu e insa singulara. Guvernul federal belgian nu-si poate asuma tratatul CETA din cauza opozitiei regiunii Valonia, or, potrivit legislatiei belgiene complicate, e nevoie si de acordul fiecarei regiuni.

Acordul CETA este extrem de important pentru UE, fiind primul de o asemenea anvergura cu un membru al G7. CETA ar duce la ridicarea unor bariere ne-tarifare (standarde comerciale) care impiedica acum o mai libera circulatie a bunurilor, serviciilor si capitalului intre UE si Canada. Un eventual succes al CETA ar reprezenta si o rampa de relansare pentru acordul si mai mare negociat de Bruxelles cu SUA, TTIP, un acord caruia i se opun insa categorii largi de consumatori si antreprenori europeni.