CCR este asteptata sa se pronunte marti pe constitutionalitatea proiectului de lege pentru modificarea Legii 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, in care unul dintre amendamente vizeaza reglementarea acordarii, pentru personalul ANFP, inclusiv demnitarii, a unui spor pentru risc si suprasolicitare neuropsihica de 50%. Guvernul a sesizat, pe 11 iulie, Curtea Constitutionala a Romaniei cu privire la proiectul de lege pentru modificarea Legii 188/1999, adoptat de Parlament in 22 iunie, scrie Agerpres.

Guvernul a cerut CCR exercitarea controlului de constitutionalitate asupra amendamentelor aduse acestei legi, adoptate in plenul Camerei Deputatilor in calitate de camera decizionala, avand mai multe obiectii.

"Unul dintre amendamentele adoptate la acest proiect de lege vizeaza reglementarea acordarii, pentru personalul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, inclusiv demnitarii, a unui spor pentru risc si suprasolicitare neuropsihica de 50%, aplicat salariului de baza lunar, care face parte din acesta si care constituie baza de calcul pentru sporuri si alte drepturi care se acorda in raport cu salariul de baza", arata Guvernul.

Referitor la aceste prevederi, Executivul considera ca, incepand cu anul 2011, salarizarea personalului din sectorul bugetar este reglementata prin Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si prin legile de salarizare elaborate in baza prevederilor acestei legi. 'Potrivit prevederilor art. 1 alin. (2) din lege, drepturile salariale ale personalului bugetar sunt si raman, in mod exclusiv, cele prevazute in Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificarile si completarile ulterioare. Nici Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, si nici legea anuala de salarizare nu reglementeaza posibilitatea acordarii sporului pentru risc si suprasolicitare neuropsihica de 50% pentru personalul ANFP, constituind, asadar, un drept salarial nou', spune Guvernul.

Acordarea unui astfel de spor de risc ar avea, dupa calculele Executivului, un impact bugetar de circa 1,89 milioane de lei in plus fata de cheltuielile de personal aprobate in bugetul institutiei pentru anul 2016.

"Introducerea unei astfel de reglementari are si o componenta discriminatorie fata de personalul celorlalte institutii si autoritati publice si poate crea premisele unor solicitari similare din partea acestora, precum si actiuni in instanta din partea functionarilor publici, pentru acordarea acestui spor. In acest sens, potrivit calculelor Executivului, acordarea unui astfel de spor pentru intreg personalul incadrat in functii publice ar genera un impact bugetar suplimentar de 3,4 miliarde de lei, anual", mai afirma Executivul.

De asemenea, Guvernul considera nejustificata necesitatea acordarii unei astfel de majorari salariale pentru intreg personalul ANFP, in conditiile in care nu este definita activitatea specifica ce presupune acordarea unor drepturi salariale suplimentare.