Personalul Unitatii de Protectie Interna (UPI) nu va efectua acte de urmarire penala, se arata in proiectul de ordonanta de urgenta privind infiintarea, organizarea si functionarea acestei noi structuri, care va inlocui Departamentul de Informatii si Protectie Interna, proiect publicat, luni, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), relateaza Agerpres. In plus, noua structura nu va dispune de spatii proprii de retinere si arestare preventiva. Personalul UPI ar urma sa fie compus din cadre militare si personal contractual - ce va indeplini activitati exclusiv administrative.

Potrivit proiectului, UPI va prelua o parte a atributiilor Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI), care urmeaza sa se desfiinteze odata cu aparitia noii structuri.

"Patrimoniul, arhiva, prevederile bugetare, executia bugetara pana la data desfiintarii Departamentului de Informatii si Protectie Interna si orice alte bunuri se vor prelua de catre Unitatea de Protectie Interna, pe baza de protocoale de predare-preluare, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta", se arata in proiect.

Toti politistii din cadrul DIPI vor fi pusi la dispozitia MAI, personalul contractual urmand sa fie preluat de UPI.

Infiintarea Unitatii are ca scop, dupa cum se arata in proiect, inlaturarea suprapunerilor de competente intre DIPI, pe de o parte, si Politia Romana, Directia Generala Anticoruptie si Serviciul Roman de Informatii, pe de alta parte, in conditiile necesitatii asigurarii "unei capacitati adecvate de raspuns la noile riscuri de securitate pe componenta ordinii publice".

In expunerea de motive se arata faptul ca reformarea DIPI este necesara in conditiile in care, in ultima perioada, organele de urmarire penala au redirectionat toate solicitarile privind punerea in aplicare a mandatelor de supraveghere tehnica adresate anterior Departamentului de Informatii si Protectie Interna catre structurile specializate ale Politiei Romane, iar acestea au nevoie la randul lor de suplimentarea resurselor logistice si de personal pentru realizarea activitatilor suplimentare.

"Avem de a face cu o situatie extraordinara, ce produce consecinte in ceea ce priveste capacitatea de functionare a institutiilor statului si de asigurare a unui grad de securitate adecvat pentru cetateni, tinand cont de faptul ca toate aceste elemente vizeaza interesul public si ca, in contextul aratat, reglementarea nu poate fi amanata fara riscul unor blocaje sau disfunctionalitati institutionale", se arata in preambulul proiectului de ordonanta de urgenta.

Noua structura va functiona, conform proiectului, ca organism specializat in subordinea MAI si va desfasura activitati de identificare, contracarare si inlaturare a amenintarilor, vulnerabilitatilor si factorilor de risc la adresa informatiilor, patrimoniului, personalului, misiunilor, procesului decizional si capacitatii operationale ale structurilor MAI, precum si a celor care pot duce la tulburarea grava a ordinii publice.

Ministrul Afacerilor Interne va prezenta anual sau la cererea Parlamentului rapoarte cu privire la activitatea UPI in domeniul securitatii nationale, domeniu in care institutia va colabora cu celelalte autoritati din domeniu.

UPI va avea structuri la nivel central si teritorial, fiind condusa de un comandant, cadru militar in activitate, numit in functie de catre ministru, cu avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Noua structura va fi obligata sa informeze Directia Generala Anticoruptie in cazul in care identifica amenintari, vulnerabilitati si factori de risc care vizeaza activitatea de prevenire a coruptiei in randul personalului Ministerului Afacerilor Interne".

"In cazul in care din verificarile si activitatile specifice rezulta date si informatii care indica pregatirea sau savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, acestea sunt transmise organelor de urmarire penala in conditiile prevazute de art. 61 din Codul de procedura penala", se arata in proiectul de ordonanta.

Unitatea va fi autorizata sa detina si sa foloseasca imobile, armament, tehnica, munitie, echipament si mijloace de transport necesare indeplinirii atributiilor prevazute de lege, pentru autoaparare si protectie, precum si a obiectivelor in care isi desfasoara activitatea, precum si mijloace adecvate pentru obtinerea, verificarea, prelucrarea si stocarea informatiilor, potrivit competentelor. Dotarea UPI ar urma sa se realizeze din fonduri alocate de la bugetul de stat.

Proiectul de reformare a DIPI va face obiectul unei consultari publice, a anuntat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul Afacerilor Interne, Dragos Tudorache.

"Prin reorganizarea care se face se reduce substantial numarul cadrelor acestei noi structuri. Posturile degajate din aceasta reorganizare vor fi redirectionate o parte catre DGA, tocmai pentru a sprijini si a sustine activitatea de anticoruptie de acolo. Cealalta parte va merge catre DOS, Directia de Operatiuni Speciale a Politiei Romane, care de la Ordonanta 6 din primavara se confrunta cu solicitari din ce in ce mai multe din partea Parchetelor, din partea DIICOT, a Parchetului General pentru sprijin operativ in dosarele penale pe care le instrumenteaza", a aratat ministrul Afacerilor Interne.