Astronomul ucrainean Klim Ivanovici Ciuriumov, unul dintre descoperitorii cometei care a fost destinatia de succes a misiunii spatiale europene Rosetta, a murit sambata la varsta de 79 de ani, au informat mass-media locale citate de EFE.

Cercetatorul, director al Planetarium Kiev si presedintele Societatii Ucrainene a Iubitorilor de Astronomie, a murit subit, din motive necunoscute, in timpul unei calatorii spre orasul Harkov, din nord-estul tarii, potrivit Agerpres.

In 1969, Klim Ivanovici Ciuriumov a examinat o placa fotografica a cometei 32P/Comas Sola / 32P/Comas Sola, facuta de astronoma Svetlana Ivanovna Gherasimenko, la Institutul de Astrofizica din Almati (Kazahstan).

Astronomul a gasit imaginea unui obiect pe marginea placii fotografice si a presupus ca era vorba de cometa 32P/Comas Sola. O examinare mai atenta a scos in evidenta o slaba imagine a cometei Comas Sola in pozitia corecta, ceea ce a dovedit ca obiectul identificat de Ciuriumov era o cometa care nu fusese inca descoperita.

Decesul astronomului ucrainean intervine la doua saptamani dupa incheierea cu succes a misiunii Rosetta, in care s-a investit un buget de 1,3 miliarde de euro si care a durat mai mult de zece ani. Rosetta a fost lansata in martie 2004 si, dupa ce a parcurs 6,5 miliarde de kilometri in 10 ani in Sistemul Solar, s-a intersectat cu cometa 67P in august 2014.