Demararea unor noi investigatii complexe privind fenomenele infractionale din sfera coruptiei publice ce afecteaza in mod grav functionarea institutiilor statului, bugetul national si chiar perspectiva democratica si euroatlantica a Romaniei reprezinta principalul obiectiv din planul managerial al lui Silviu Paul Dumitriu, candidat la functia de procuror sef adjunct al Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie din cadrul DNA, potrivit Agerpres.

Printre obiectivele specifice mentionate in planul managerial, postat duminica pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, se afla si cresterea ''calitativa'' a activitatii de urmarire penala, utilizarea cat mai eficienta a expertizelor si constatarilor, pregatire temeinica si eficienta a momentelor operative si sustinerea procurorului sef de sectie in vederea repartizarii cauzelor in mod echilibrat, obiectiv si transparent.

"In relationarea cu personalul din cadrul sectiei, importanta este si puterea exemplului propriu, raportarea la functia de conducere trebuind sa se realizeze nu dintr-o perspectiva autoritara, ci a uneia colegiale, in vederea realizarii unei activitati de urmarire penala eficiente, raportata la scopurile principale: aflarea adevarului si tragerea la raspundere penala a celor care au savarsit infractiuni", sustine Dumitriu.

El arata ca a identificat si o serie de vulnerabilitati care ar putea afecta activitatea compartimentului si a institutiei - instabilitatea legislativa, lipsa dotarilor necesare realizarii investigatiilor profesioniste, lipsa de experienta a unor procurori, dar si presiunea mediatica.

"Presiunea mediatica la care sunt supusi procurorii din cadrul DNA, avand in vedere interesul sporit fata de cazurile de mare coruptie instrumentate de aceasta structura speciala, precum si instrumentele relativ insuficiente de contracarare a presiunii, poate constitui o vulnerabilitate in activitatea directiei", afirma Dumitriu.

CSM a stabilit, pe 13 octombrie, calendarul de avizare a propunerilor pentru conducerea Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie din DNA, procedurile urmand sa se finalizeze pe 8 noiembrie.

"Sectia pentru procurori (...) a stabilit calendarul pentru examinarea propunerilor ministrului Justitiei de avizare a numirii domnilor Marius Bogdan Bulancea si Silviu Paul Dumitriu in functiile de procuror sef, respectiv procuror sef adjunct ai Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie", se precizeaza intr-un comunicat al CSM transmis AGERPRES.

Conform calendarului, dupa punerea in dezbatere publica a proiectelor de management si efectuarea de verificari asupra candidaturilor, urmeaza analizarea rezultatului demersului anterior si intervievarea candidatilor pe 7 noiembrie, urmand ca pe 8 noiembrie sa fie transmise avizele catre Ministerul Justitiei.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a transmis pe 12 octombrie catre CSM, in vederea obtinerii avizului, propunerea de numire a lui Marius Bulancea in functia de procuror sef al Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie din cadrul DNA. In prezent, Bulancea ocupa aceasta functie prin delegare, din luna iulie 2016, delegare care expira in ianuarie 2017.

De asemenea, Pruna a propus numirea lui Silviu Paul Dumitriu in functia de procuror sef adjunct al Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, in prezent delegat in aceasta functie.

Numirile in aceste functii se fac de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.