Calin Popescu Tariceanu a facut duminica, pe site-ul oficial al Senatului, un "Apel catre Parlamentari" prin care le cere sa nu se mai pronunte in vreun fel pe cererile venite de la Directia Anticoruptie.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

Tariceanu sustine ca DNA scoate, inainte de alegeri, "dosare inconsistente", cu intamplari vechi si spune ca "nu are incredere in acest mod de operare.

"Cu aceasta motivare, fac un apel catre parlamentarii din ambele Camere sa refuze a se mai pronunta in vreun fel pana la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA", ii indeamna el pe toti colegii sai parlamentari.

UPDATE 23:00 : Tariceanu a declarat, duminica seara, ca scopul "apelului" sau catre parlamentari de a nu mai vota nicio cerere DNA de ridicare a imunitatii, pana la finalul actualei legislaturi, "nu a fost de a face valuri, ci de a atrage atentia la modul foarte serios ca Parlamentul, de o buna bucata de vreme, este o tinta de discreditare", DNA fixandu-si ca scop "anchetarea cu exclusivitate a membrilor Parlamentului.

UPDATE 21.09„Inainte de alegerile locale am vazut ca DNA-ul a incercat sa faca selectia candiatilor, acelasi lucru s-a intamplat si acum”, a spus Tariceanu la Digi 24.

„Ca un facut, acum incep valuri si valuri de dosare”, a sustinut liderul Senatului, adaugand ca „nu mi se pare normal ca, in loc sa decida alegatorii, sa decida DNA inainte de a incepe campania electorala”

Tariceanu a declarat ca este „vorba de atacuri premeditate de discreditare nu a clasei politice, ci a institutiei Parlamentului.”

„Parlamentul nu este decat o reflectare a societatii in ansamblul ei, nu poate fi mai bun sau mai rau decat societatea”, a afirmat presedintele Senatului.

Intrebat daca nu cumva apelul sau nu reprezinta un abuz in care exista prevederi legale clare privind solicitarile Justitiie, Tariceanu a replicat ca „eu trag un semnal de alarma ca sunt derapaje grave”

„E un semnal pe care Parlamentul trebuie sa-l dea, nu trebuie sa devina o jucarie pe masa doamnei Kovesi”, a adaugat el.

Textul apelului facut de presedintele Senatului:

"Este binecunoscuta pozitia mea potrivit careia DNA nu mai slujeste de mult Justitia, ci, in spatele paravanului luptei necesare si legitime cu coruptia, a devenit prea adesea un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijeaza pe cai oculte activitatea acestei institutii.

Scenariul din campania electorala pentru alegerile locale, cand DNA a scos in public cu surle si trambite mediatice tot felul de dosare inconsistente, motiv pentru care au fost respinse de instante sau despre care nu s-a mai auzit nimic, dar care si-au atins atunci scopul eliminarii din cursa a unor candidati nedoriti si incomozi, se repeta acum inaintea campaniei pentru alegerile parlamentare.

Intamplari vechi, petrecute cu 5, 6, 7 sau 8 ani in urma, revin tocmai acum in atentia procurorilor de la DNA, coincidenta, cu doar 2 luni inainte de alegeri. Asa cum n-am crezut vreodata in arestarile facute vineri, tot astfel nu am incredere in acest mod de operare al DNA. Cu aceasta motivare, fac un apel catre parlamentarii din ambele Camere sa refuze a se mai pronunta in vreun fel pana la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA.

Daca dosarele respective au asteptat atatia ani, inseamna ca nu este nicio urgenta si ele pot sa mai astepte ca viitorul Parlament sa se pronunte. Doresc sa se inteleaga foarte clar ca acest apel nu are niciun fel de legatura cu aparteneta politica a politicienilor vizati de DNA sau cu relatiile interumane la un moment dat.

Eu apar de mai multa vreme niste principii, cum ar fi principiul separatiei puterilor in stat, indiferent de numele celui in cauza: Elena Udrea, Victor Ponta sau altii. Nu putem sa mai acceptam judecati cu masura dubla. Cand DNA trimte la repezeala un dosar la Parlament, parlamentarii trebuie sa se conformeze,pentru ca altfel sunt certati de Presedintele Iohannis si de alti membrii ai corului prezidential. Simultan, cei suspectati de DNA sunt supusi unor presiuni de a demisiona.

Dubla masura s-a vazut limpede cand procurorul-sef al DNA a fost acuzat de plagiat, dar corifeii cinstei si codurilor de integritate s-au uitat in alta parte, si au uitat principiile valabile doar pentru ceilalti."