China va lansa luni Shenzhou 11, o misiune spatiala cu doi taikonauti (cuvant provenit din taikong, spatiu in limba chineza), ceea ce va aduce tara si mai aproape de telul de a avea o statie personala locuita permanent pana in 2022, noteaza The Guardian.

China lucreaza la propria statie spatialaFoto: CCTV

„Grupul de zbor este in conditie buna, pregatirile dinaintea lansarii sunt practic gata”, a spus Wu Ping, oficial al programului spatial.

Dupa lansarea de luni (11.30pm GMT), taikonautii vor andoca la laboratorul spatial Tiangong 2, unde vor petrece circa o luna, testand sistemele si procesele pentru locuirea pe statie si realimentare si realizand experimente stiintifice.

China a lansat Tiangong 2, al doilea sau laborator spatial experimental, luna trecuta.

Presedintele Xi Jinping a cerut ca tara sa devina o putere spatiala, iar China, pe langa misiunile civile, a testat rachete anti-satelit.

Beijingul spune ca programul spatial este dezvoltat in scopuri pasnice, dar Departamentul Apararii din SUA a subliniat capabilitatile in crestere, spunand ca se urmaresc activitati destinate sa previna adversarii sa foloseasca spatiul in cazul unei crize.