Ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, Dragos Pislaru, si sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, au participat, sambata, alaturi de peste 200 de persoane, la o actiune de protest impotriva violentei asupra femeilor, relateaza Agerpres.

Mars impotriva violentei asupra femeilor, in CapitalaFoto: Agerpres

Marsul, organizat de Reteaua pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor, s-a desfasurat pe traseul Piata Universitatii - Piata Victoriei. Participantii la protest au purtat pancarte cu mesaje precum: "Vrem politici potrivite, nu in pumni sa fim strivite", "Cine nu reactioneaza este complice cu agresorul" sau "Indiferenta hraneste violenta". Au fost scandate si mesaje precum "Cea mai mica lovitura nu e dragoste, e ura", "Nu ma simt flatata sa fiu agresata".

Dragos Pislaru a subliniat ca modele in baza carora societatea "tolereaza un pic de violenta ici-colo sunt complet caduce", iar comunitatea ar trebui sa reactioneze intotdeauna in astfel de situatii, oferind sprijin victimelor. El a amintit ca exista deja acordul Ministerului Afacerilor Interne in ceea ce priveste elaborarea unui act normativ privind ordinul de interdictie, dar este important ca o astfel de masura sa fie completata de servicii de asistenta sociala, necesare dupa ce victima a fost separata de agresor.

"In parteneriat cu societatea civila, lucram la ordinul de interdictie care sa poata sa determine o viteza imediata de reactie in conditiile in care se constata violenta domestica si lucram in acelasi timp la centrele de urgenta pentru victime si agresori. Pe de alta parte, lucram la un intreg cadru de legislatie care sa creasca pedepsele in cazul violentei domestice. (...) (In ce priveste ordinul de interdictie - n.r.) avem un draft, este negociat cu Ministerul Afacerilor Interne, cu Ministerul Justitiei, si cred ca ne apropiem de o propunere de act normativ, care sa poata sa includa acest tip de ordin de interdictie in practica", a adaugat el.

Potrivit lui Pislaru, Ministerul Muncii lucreaza in colaborare cu Ministerul Sanatatii si Ministerul Afacerilor Interne si la un proiect pentru realizarea unui centru integrat pentru victimele abuzurilor sexuale.

Ministrul Violeta Alexandru a subliniat ca administratia face pasi pentru a acorda din ce in ce mai mult respect opiniilor cetatenilor, iar in acest context oamenii trebuie sa invete sa isi apere drepturile.

"Eu nu dau lectii, eu prin prezenta mea incerc sa spun ca sunt un om obisnuit, ca si toti cei care sunt in aceasta piata. Mesajul meu - asa cum il dau si fetitei mele - este acela de a avea curaj sa spuna ceea ce o deranjeaza, ceea ce simte ca nu este in sensul pe care si-l doreste. Asa le-as spune tuturor: sa isi cunoasca drepturile si sa aiba putin curaj", a declarat ea.

Presedintele Asociatiei Transcena, Mihaela Sasarman, a atras atentia asupra faptului ca este al doilea an in care se organizeaza un astfel de mars, in conditiile in care 27% din omorurile comise in 2015 au fost in familie. Ea a subliniat ca cea mai importanta solicitare a ONG-urilor participante la protest este introducerea ordinului de restrictie fata de persoana violenta, imediat dupa constatarea agresiunii de catre Politie.

"Dorim ca solutiile pentru victime si siguranta victimelor sa se produca mai repede, pentru ca fiecare zi de intarziere inseamna un pericol pentru viata cuiva. Astazi, daca noi suntem aici, inseamna ca suntem mai multe persoane carora le pasa si care vor neaparat sa faca o schimbare", a punctat ea.