Sibienii au sunat de 28 de ori, la 112, miercuri dimineata, timp de trei ore, pentru a semnala prezenta unui urs in oras, anunta Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), citat de Agerpres.

Ursul de 176 de kilograme impuscat in SibiuFoto: Captura YouTube

Potrivit sursei citate, primul apel a fost la ora 5,20, asa cum au anuntat si autoritatile locale.

"In urma unor informatii aparute in spatiul public si pentru corecta informare a opiniei publice va comunicam ca in urma cautarilor efectuate in baza de date a Centrului Unic 112 Sibiu, au fost identificate 28 apeluri prin care se semnaleaza prezenta unui urs in oras, in data de 12 octombrie 2016, la orele 05:20, 07:46, 07:47, 07:49, 07:56, 07:57, 07:59, 08:02, 08:04, 08:07 si 08:09. Apelurile au fost transferate, potrivit competentelor, catre Dispeceratele de Urgenta ale Inspectoratelor de Politie, pentru Situatii de Urgenta, de Jandarmi si catre Serviciul de Ambulanta. La unele dintre orele mentionate, au existat mai multe apeluri intr-un interval de cateva minute. O parte dintre acestea nu au fost directionate agentiilor de interventie intrucat nu au fost furnizate informatii noi privind locul in care se afla ursul", se arata intr-un comunicat de presa.

STS infirma informatia conform careia cineva ar fi sunat la 112, cu o zi inainte, pentru a semnala prezenta ursului la Sibiu.

"In data de 11.10.2016 nu au fost identificate apeluri care sa semnaleze prezenta unui urs in orasul Sibiu", se mai arata in comunicat.

Miercuri, timp de peste trei ore, politisti, jandarmi, angajati ISU si doi veterinari de la Gradina Zoologica dotati cu pusti cu tranchilizante, la care s-a alaturat si un vanator au cautat un urs care a strabatut Sibiul, de la un capat la altul, trecand prin zone extrem de circulate din oras. La finalul operatiunii, ursul a fost impuscat, pentru ca tranchilizarea sa nu a reusit.

"La examenul morfopatologic a fost identificat un exemplar un exemplar de urs brun carpatin in greutate de 176 de kilograme, lungime 160 cm, inaltimea la greaban de 70 cm, cu varsta aproximativa de 5-6 ani", a anuntat joi Dan Lazar-Farcas, directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

Uciderea ursului de la Sibiu face obiectul unui dosar penal si mai multor anchete deschise de autoritati, pentru a lamuri daca acest animal salbatic ar fi putut fi salvat.

Ursul care a fost ucis miercuri la Sibiu a fost impuscat prima data cu tranchilizant de catre un veterinar de la Gradina Zoologica, dar fara succes, iar dupa o jumatate de ora un vanator chemat in ajutor de politisti a omorat animalul, care se afla in curtea unei fabrici de mobila, in imediata apropiere a oamenilor, putand sa le puna viata in pericol, a precizat joi Tiberiu Ivancea, seful Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Sibiu.