Sistemul cardului national de asigurari de sanatate a fost readus in stare de functionare joi, la ora 11:00, dupa peste 3 zile in care nu a functionat, iar in continuare sunt luate masuri tehnice de consolidare a acestuia. Ministerul Sanatatii si CNAS lucreaza in regim de urgenta la elaborarea proiectului unei Hotarari de Guvern care sa permita relaxarea regimului de raportare si validare a serviciilor efectuate in intervalul de timp de la aparitia incidentului si pana la solutionarea acestuia, anunta Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, intr-un comunicat.

Cardul de sanatateFoto: Hotnews

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate spune ca, pe data de 12 octombrie, pe parcursul intregii zile, s-au prescris 19.000 de retete on-line si s-au eliberat medicamentele pentru 16.000 dintre acestea, in ziua de 13 octombrie 2016, pana la orele 12.00, s-au prescris 145.000 de retete on-line si s-au eliberat medicamentele pentru 129.000 dintre acestea. Numarul serviciilor medicale raportate si validate on-line in intreaga tara fost de 300.000 pe tot parcursul zilei de 12 octombrie 2016, iar in data de 13 octombrie 2016, pana la orele 12.00, s-au raportat si validat on-line 797.000 de servicii medicale.

Medicii de familie au acuzat joi Casa Nationala de Asigurari de Sanatate de "lipsa totala de transparenta si iresponsabilitate in asigurarea sanatatii pacientilor, prin proasta gestionare a Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate din Romania, dar si a modului greoi in care se desfasoara prescriptia medicamentelor in Romania". Medicii de familie solicita demisia celor responsabili dupa ce sistemul cardului de sanatate a devenit indisponibil si atrag atentia ca "ceea ce se intampla in sistemul de sanatate de cativa ani incoace si s-a acutizat in ultimele zile nu mai poate fi tolerat", se arata intr-un comunicat al Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) considera ca, in acest moment, CNAS incalca Art. 270, (1) din Legea Sanatatii, care prevede ca CNAS "elaboreaza, implementeaza si gestioneaza procedurile si formularele unitare, avizate de Ministerul Sanatatii Publice, pentru administrarea sistemului de asigurari sociale de sanatate;(...) k) asigura organizarea sistemului informatic si informational unic integrat pentru inregistrarea asiguratilor si pentru gestionarea si administrarea fondului."

"Asa cum am mai atras atentia public, in Contractul-cadru, pe baza caruia se contracteaza intreaga activitate din sistemul de sanatate, exista nenumarate obligatii, sanctiuni si imputari pentru furnizorii de servicii medicale referitoare la sistemul informatic, dar CNAS nu are nici obligatii, nici sanctiuni in privinta nefunctionarii sistemelor informatice. Legiuitorii nu au prevazut si nu au acceptat proceduri sau solutii de rezerva de validare si raportare in conditiile in care PIAS nu functioneaza. Aceasta situatie nu mai poate fi tolerata", atrag atentia medicii de familie.

Ei s-au plans de faptul ca "Nu mai acceptam sa ne asumam riscul de a lucra offline cand sistemele nu functioneaza, deoarece riscam imputarea unor sume impresionante. Serviciile efectuate in afara prevederilor contractuale sunt imputabile medicilor, inclusiv costurile derivate din acestea(retete, trimiteri etc). Pacientii nostri sunt cei care au cel mai mult de suferit de pe urma acestor grave disfunctionalitati, iar noi suntem nevoiti sa fim partasi la un atac la dreptul bolnavilor de a-si primi medicamentele de care au nevoie! Accesul le este ingradit suplimentar la acestea din cauza unor protocoale adesea ridicole pentru a limita prescrierile. Medicii nu pot prescrie medicamente banale, pacientii sunt pusi pe drumuri dupa scrisori medicale, listele de medicamente au ajuns enciclopedii codificate, pline de restrictii si piedici."