Cazul animalelor salbatice care ajung in orase si sate in cautarea hranei este tratat diferit in fiecare judet, in functie de presiunea publica si de dotarea echipajelor de interventie, puiul de urs ucis in Sibiu reclamand necesitatea unei proceduri unitare care sa fie aplicata in astfel de situatii, scrie Mediafax.

Ursul de 176 de kilograme impuscat in SibiuFoto: Captura YouTube

Puiul de urs ucis miercuri dimineata in Sibiu dezvaluie lipsa de pregatire a autoritatilor in astfel de situatii pentru ca nu exista, la nivel national, un protocol.

"Nu exista o procedura clara pentru astfel de evenimente, dar in masura in care suntem sesizati luam toate masurile pentru a asigura linistea si siguranta populatiei", a declarat comisarul sef Tiberiu Iulian Ivancea, seful Politiei Sibiu.

Cristina Lapis, presedintele Asociatiei "Milioane de Prieteni", sustine ca actiunea de prindere si ucidere a ursului care a umblat trei ore pe strazile din centrul Sibiului este ilegala.

"In primul rand este ilegal ce au facut. E o crima sa omori un ursulet care nu reprezinta un pericol, care nu a atacat si nu a facut rau la nimeni. Au alergat trei ore dupa el, timp in care acest urs nu a manifestat nicio forma de agresivitate. Nu a sarit, nu a atacat. El era flamand si speriat si ei ar fi trebuit sa il apere, nu sa il impuste. Ar fi trebuit sa ii creeze un culoar si sa-l trimita inapoi in padure, sa il inconjoare intr-o curte.(...) Era un urs brun. Aceste animale sunt protejate prin Conventia de la Berna, care este o conventie ratificata de Romania prin legea 13/1993. Aceasta interzice capturarea, omorarea, exploatarea, folosirea ursilor in orice conditii. Pentru orice exemplar de urs omorat trebuie o decizie a Ministerului Mediului si acesta raporteaza la Europa cati ursi a omorat anual.(...) Mi-e mila de cel care a apasat pe tragaci", a mai spus Cristina Lapis.

Reprezentantii Asociatiei pentru Protectia Animalelor si Naturii Animal Life si-au exprimat dezacordul fata de uciderea animalului si observa lipsa protocolului pentru situatii de urgenta atunci cand este vorba despre animale.

"Observam din nou ca lipsa de colaborare si lipsa unui protocol pentru situatii de urgenta care implica animale au dus la impuscarea inutila a unui animal. Ne oferim sprijinul pentru crearea unui cadru de discutii si a unui cadru de colaborare pentru institutiile responsabile si organizatiile din domeniul protectiei animalelor", au scris pe siteul Asociatiei reprezentantii Animal Life.

Fatada Teatrului pentru Copii si Tineret "Gong" din Sibiu Sibiu va fi iluminata in rosu, in amintirea puiului de urs impuscat miercuri dimineata.

"Ne-am facut griji, desigur. Siguranta locuitorilor orasului si a turistilor este primordiala. E regretabil, totusi, ca acest pui de urs a fost impuscat si nu tranchilizat. Pentru a ne exprima regretul pentru acest pui de urs care a trecut pe langa teatrul nostru, am decis sa iluminam fatada cladirii cu patru bare led de exterior", a transmis Adrian Tibu, managerul teatrului.

Ursul ucis aproape de centrul Sibiului este al doilea animal salbatic impuscat in Sibiu in ultimii ani, dupa ce, in februarie 2012, o tigroaica a evadat de la Zoo si a fost ucisa in padure.

La inceptul lunii aprilie 2015, insa, un urs de 60 de kilograme a fost capturat viu, cu ajutorul unui caine Saint Bernard, in pivnita unei case din apropierea centrului Sibiului. Animaul a fost dus la Gradina Zoologica, iar de aici a fost predat Rezervatiei de Ursi de la Zarnesti.

In padurile din Bistrita-Nasaud, unde exista cea mai mare concentratie de ursi bruni din Romania, exista si cele mai dure pedepse pentru braconaj, ultimul recensamant realizat de Agentia pentru Protectia Mediului in 2016 arata ca aici traiesc 520 de ursi, de aproape 4 ori peste efectivul optim.

"Anul acesta nu am primit acceptul pentru a recolta urs. Am avut un caz, in comuna Milas, unde un urs a atacat si omorat doi porci, doua vaci si mai multe oi, insa solicitarile vanatorilor de a se aproba recoltarea de ursi nu au fost acceptate deocamdata. Cu braconierii nu mai avem probleme de multa vreme, nici nu este de mirare dupa incidentul din urma cu cativa ani cand un braconier a fost obligat de instanta sa plateasca 40.000 de euro pentru trofeul de urs pe care l-a impuscat", a declarat pentru Mediafax Valer Negrusa, directorul executiv al Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Bistrita-Nasaud.

Judecatoria Bistrita a dat in urma cu doi ani una dintre cele mai grele pedepse braconierilor. Judecatorii l-au obligat pe un braconier, Ioan Pop, care a impuscat un pui de urs in localitatea Cusma, sa plateasca Directiei Silvice Bistrita-Nasaud suma de 40.000 de euro ca despagubiri civile pentru ursul pe care l-a omorat.

In plus, barbatul a fost cercetat penal pentru braconaj, uz de arma letala fara a avea acest drept si transportul ilegal de buna si a fost condamnat si la doi ani de inchisoare cu executare.

Chiar daca numarul de ursi este de patru ori mai mare decat cel optim stabilit de APM, cazurile in care ursii le-au creat probleme omanilor au fost putine si izolate, ultimul incident fiind inregistrat in luna iunie cand un cioban din Livezile a fost atacat de o ursoaca cu pui care s-a speriat de prezenta barbatului in padure. Satenii au cerut la acea vreme sa fie impuscata ursoaica insa vanatorii nu au primit acceputul de recoltare, iar alte probleme nu au mai fost semnalate in zona.

Ursii au fost, in ultimii ani, un punct de atractie pe Valea Superioara a Prahovei. Li se mai spune "ursii gunoieri", intrucat au putut fi zariti din ce in ce mai des prin statiunile Sinaia sau Busteni in timp ce cautau mancare prin tomberoane. Turistii s-au obisnuit cu acest comportament, considerat de specialisti "deviant".

In 2012, in Sinaia, au fost luate masuri dupa ce ursii aproape ca au pus stapanire pe Drumul Cotei. Turistii se opreau sa faca poze, iar animalele mancau chiar si din mana.

In luna august a anului 2012, 12 ursi din zona statiunii Sinaia au fost relocati in padurile din judetul Arges, in urma demersurile facute de catre autoritatile locale. Alte exemplare de urs au fost relocate, in acelasi an, din Busteni, zona Gura Diham.

"Au fost recoltate prin impuscare doua exemplare (masculi), desi acordul Directiei Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor a fost pentru trei exemplare masculi. Un exemplar nu a mai fost recoltat deoarece s-a solicitat de catre Asociatia de protectie a animalelor "Milioane de prieteni" din Brasov, capturarea si relocarea acestuia la Sanctuarul de ursi Liberty Zarnesti", se arata intr-un comunicat al Directiei Silvice Prahova.

Problema ursilor gunoieri din Sinaia sau Busteni nu a fost nici in prezent rezolvata. In aceasta vara, animalele au ajuns in zona corturilor de la Gura Diham, iar cativa oameni au fost raniti.

Pe 6 iulie 2015, padurarii si jandarmii au fost chemati sa intervina in cazul unui pui de urs prins intr-un lat montat de braconieri, intr-o padure din Busteni. Animalul a fost gasit de un grup de turisti care mergeau pe traseul Cascada Urlatoarea.

"De-a lungul timpului am mai gasit zone cu capcane, dar ce am gasit aici depaseste orice imaginatie. Nu am vazut asa ceva nici macar pe Discovery. Foarte multe capcane, cel putin zece", declara la acea vreme Clementin Negutescu, inginer mediu la Parcul Natural Bucegi.

La inceputul lunii septembrie, anul acesta, un urs care cauta mancare a ramas prins intr-un gard de sarma, in localitatea Comarnic si a fost eliberat cateva ore mai tarziu. Potrivit Politiei Prahova, un localnic a sunat la 112 sa anunte incidentul. Omul a auzit zgomotele produse de ursul prins in sarma ghimpata.

"Noi am fost sesizati ca un urs s-a prins in gardul unei gradini aflata undeva la marginea padurii. Am anuntat si AJVPS-ul. Din primele verificari, se pare ca nu este vorba de o capcana montata, ci ursul s-a prins accidental", a declarat, atunci, Marian Popescu, purtatorul de cuvant al IJP Prahova.

Anul acesta, Directia Silvica Prahova a facut cerere de relocare pentru cinci ursi, dar si pentru impuscarea a trei exemplare. Potrivit sursei citate, ursii pentru care s-a cerut aprobarea de a fi impuscati provin din Sinaia, Busteni si Maneciu, in urma reclamatiilor primite de la cetateni. La Sinaia, un urs a intrat chiar intr-o casa de vacanta si cauta mancare in frigider.

In judetele Harghita si Covasna autoritatile au impuscat in acest an cate un urs agresiv, unul dintre ei pentru ca atacase un om, iar celalalt pentru ca atacase zeci de animale din gospodariile oamenilor.

Directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Harghita, Domokos Laszlo, a declarat miercuri, pentru Mediafax, ca in judet au fost relocati pe alte fonduri de vanatoare un numar de patru ursi.

"La nivelul judetului Harghita am avut cazuri de relocari a patru ursi din zona Bailor Tusnad pe alte fonduri de vanatoare. Am avut si un caz in care un vanator a impuscat un urs agresiv, care tocmai atacase un om, a fost o interventie de forta majora in zona Gheorgheni, iar omului respectiv i s-a salvat, astfel, viata", a spus Domokos.

Un alt urs agresiv a fost impuscat in judetul Covasna, in luna mai, dupa ce facuse numeroase pagube.

Directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat la randul sau ca ursul respectiv atacase porci, o vaca, 20 de oi.

"A fost recoltat, adica impuscat, nu relocat, pentru ca nu il primea nimeni pe alte fonduri de vanatoare sa produca pagube si acolo. Trebuie sa fim aproape de oameni, vin oamenii nemultumiti la noi, daca nu intervenim, le mananca ursii animalele din gospodarie si le distrug culturile", a spus Neagu.

In judetul Cluj, autoritatile au incercat sa relocheze un urs care atacase mai multe animale si gospodarii in comuna Baisoara, dar operatiunea a esuat, astfel incat s-a cerut aprobarea Ministerului Mediului pentru impuscarea animalului.