Concurs pentru directori de scoli: Subiectele de la testul grila

de C. Ionel     HotNews.ro
Miercuri, 12 octombrie 2016, 18:03 Actualitate | Esenţial


Subiecte concurs director de scoala
Foto: edu.ro
Miercuri s-a desfasurat proba scrisa a concursului pentru posturile de director si director adjunct, la care au participat, in total, peste 8.700 de candidati. Proba a constat intr-un test grila cu 60 de intrebari elaborat de Ministerul Educatiei, iar candidatii au avut la dispozitie 2 ore pentru a-l rezolva. Potrivit ministerului, testul a vizat evaluarea aptitudinilor cognitive si a competentelor manageriale ale candidatilor. La examenul de astazi, candidatii au avut de rezolvat varianta 1 de subiecte.

Potrivit metodologiei de desfasurare a concursului, Membrii comisiilor de concurs evalua testul-grila in aceeasi zi cu examenul, dupa expirarea duratei maxime de rezolvare, in prezenta candidatilor si a 2 martori alesi succesiv dintre candidati. Rezultatele probei scrise nu se contesta.

Concurs directori scoli - Test Varianta 1 General 12 OctConcurs directori scoli: Sablon Raspuns Var 1 12 OctPotrivit datelor centralizate de Ministerul Educatiei, 6.664 de candidati s-au inscris pentru functia de director, iar 2.312 candidati s-au inscris pentru functia de director adjunct.

Potrivit Ministerului Educatiei, gradul de inscriere pentru functia de director in raport cu posturile vacante la nivel national (6.549) a fost de 101,77%, in timp ce pentru functia de director adjunct (2.505 posturi vacante), gradul de inscriere s-a situat la 92,30%. Potrivit informatiilor transmise de minister, au ramas 1.093 de posturi vacante de director pentru care nu au fost depuse cereri de inscriere si 132 de posturi vacante de director adjunct pentru care nu s-au depus cereri de inscriere.

In urma evaluarii dosarelor de catre comisiile de verificare, la proba scrisa sunt asteptati 6.502 candidati pentru functia de director si 2.257 de candidati pentru functia de director adjunct.

Calendarul concursului de de director si director adjunct:

13 septembrie 2016- 2 octombrie - Depunerea electronica a dosarelor de concurs (potrivit Procedurii de inscriere electronica, disponibila pe site-ul inspectoratului scolar judetean)
12 octombrie 2016
- Proba scrisa
17 octombrie 2016
- 17 noiembrie - Interviul si evaluarea CV-ului
18 noiembrie 2016
- Afisarea rezultatelor concursului
21-23 noiembrie 2016 -
Depunerea contestatiilor
24 noiembrie 2016 - 9 decembrie 2016
- Solutionarea contestatiior si afisarea rezultatelor finale
16 decembrie 2016
- Validarea in consiliul de administratie al inspectoratului scolar a rezultatelor finale si transmiterea acestora la minister

Concursul are doua componente, una nationala si una locala:

I. O proba scrisa, la nivel national, care consta in rezolvareaa unui test-grila, cu subiecte elaborate de minister. Vor fi evaluate aptitudinile cognitive si competentele manageriale ale candidatilor, ambele cu o pondere de 50%. Timp de lucru: maximum 120 de minute

II. Doua probe la nivelul comisiilor judetene si cu monitorizarea observatorilor desemnati de minister:
 • analiza CV-ului  - realizata in plenul comisiei de concurs, in prezenta candidatului, prin acordarea de puncte potrivit criteriilor si punctajelor prevazute de metodologie si pe baza documentelor din dosarul de inscriere care dovedesc cele afirmate in CV;
 • interviu in fata comisiei de concurs - in care se apreciaza scrisoarea de intentie, calitatea si sustinerea de catre candidatia ofertei manageriale si a unui plan operational pentru un an. Desfasurare: maximum 30 de minute
Toate probele sunt obligatorii.

Pentru fiecare proba de concurs punctajul maxim este de 50 de puncte, iar punctajul minim de promovare a probei este de 35 de puncte. Sunt declarati "admisi" candidatii care au realizat un punctaj de cel putin 35 de puncte pentru fiecare proba si din cumularea punctajelor celor trei probe de concurs, un punctaj total de cel putin 105 puncte.

Este declarat "promovat" la concurs, candidatul "admis" care a obtinut cel mai mare punctaj total.

In cazul egalitatii de punctaj, este declarat "promovat" candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba scrisa.

Daca si in aceasta situatie egalitatea se pastreaza, pentru unitatile de invatamant cu filiera tehnologica, este declarat "promovat" candidatul care este de specialitate: inginer, economist, medic etc., dupa caz, iar la filiera vocationala, cel care are specialitatea corespunzatoare profilului predominant al unitatii de invatamant, iar pentru celelalte unitati de invatamant este declarat "promovat" candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba de interviu.

Daca si in aceasta situatie egalitatea persista, este declarat "promovat" candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba de evaluare a Curriculumului Vitae.

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

215555 vizualizari

 • -18 (28 voturi)    
  ce aiureala (Miercuri, 12 octombrie 2016, 18:25)

  tirolez [utilizator]

  Sincer, mi se pare o bataie de joc sa dai asa ceva. Astea sunt teste psihometrice clasice traduse de pe cine stie unde. Macar cele care sunt date la selectia pentru functionari UE sunt mai inteligente. Au la proba numerica de interpretat grafice, de analizat date.
  Astea le face orice elev care a citit carti cu probleme de perspicacitate mai bine decat directorul. Inseamna ca trebuie pus director?
  • +8 (8 voturi)    
   Pai... (Joi, 13 octombrie 2016, 9:32)

   JestersTear [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   ... mataluta ai citit subiectele pana la pagina 12? Sau doar titlul si jumate din prima pagina?
   • -6 (6 voturi)    
    Esti foarte inteligent. (Joi, 13 octombrie 2016, 10:41)

    dinica [utilizator] i-a raspuns lui JestersTear

    Cred ca ai fi reusit sa raspunzi chiar si la cele de pe pagina 12.
 • -12 (20 voturi)    
  Hi-hi... (Miercuri, 12 octombrie 2016, 19:10)

  Lexis [utilizator]

  ...si uite asa vor fi doar competentii directori de scoala...
  ...Asa ceva!.....
 • +9 (11 voturi)    
  Apreciez transparenta unui astfel de concurs. De (Miercuri, 12 octombrie 2016, 19:49)

  ty [utilizator]

  la legea educatiei a lui Funeriueste pentru prima data cand se face un lucru bun in invatamant. Probabil unii dintre cei ce vor deveni directori nu vor confirma dar macar nu vom mai avea niste grajdani care sa fie credinciosi partidului care i-a numit pe functie.
 • -4 (8 voturi)    
  ... (Miercuri, 12 octombrie 2016, 19:50)

  vitan.sandu [utilizator]

  La intrebarea 29 raspunsul corect era: Magarul se afla la ME!
 • -2 (14 voturi)    
  Rusine (Miercuri, 12 octombrie 2016, 20:02)

  adik [utilizator]

  A citit cineva subiectele? Primele 40 de intrebari pot fi rezolvate de baiatul meu din clasa a cincea fara probleme!!!! Este o bataie de joc! Pentru astfel de subiecte au nevoie de timp directorii? Daca le dadeau subiectele de la evaluarea de la clasa a patra nu luau 10% examenul.
  Pentru astea cer ei amanarea examenului la anu'?
  Rusine!
  Ciolos a citit subiectele astea?
  Dar ministrul Educatiei?
  Rusine!!
  M-am lamurit si cu tehnocratii astia.
  Cititi fratilor subiectele. Daca vi se par grele, astept minusuri, cu drag.
  Rusine!!!
  • +13 (13 voturi)    
   vei ramane... (Joi, 13 octombrie 2016, 0:17)

   valy_74 [utilizator] i-a raspuns lui adik

   mirat la afisarea rezultatelor. Cel putin 20% nu vor promova iar notele de 10 pot fi numarate pe o mana. Ideea este ca acest post nu e unul politic. Trebuie sa ai competente peste clasa a V-a ca sa ocupi scaunul de director. Iar concursul national va fi transparent.
  • +7 (11 voturi)    
   eu ti-am dat minus (Joi, 13 octombrie 2016, 8:20)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui adik

   vei vedea ca aceste subiecte extrem de usoare vor pune mari probleme pretendentilor la postul de director... daca dadeau subiecte mult mai grele nu trecea unul.

   in plus comentariul tau mi se pare ca nu are multa legatura cu acest exament ci e mai mult un atac la tehnocrati.

   "Ciolos a citit subiectele astea?" - tu crezi ca Ciolos face subiectele sau e treaba lui sa le citeasca?!
   "M-am lamurit si cu tehnocratii astia." - Cu toti? sau cum ? de ex te-ai lamurit inclusiv cu ministrul sanatatii dupa organizarea examenului acesta? ce are sula cu prefectura?

   Dar trebuia sa dai in tehnocrati si nu mai conteaza altceva.

   PS: destul de stricturat comentariul tau pt us user oarecare. Dupa fiecare afrimatie apare "Rusine". Primul e cu un !, alt doilea cu !! si al 3lea cu !!!
   • +2 (6 voturi)    
    Nu este atac la tehnocrati (Joi, 13 octombrie 2016, 11:02)

    adik [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

    Sau cel putin nu asta am intentionat.

    Am scris de asa multe ori Rusine pentru ca sunt indignat.
    Sunt un user oarecare si nu prea comentez articolele. Dar acum am fost pur si simplu indignat.


    Uita-te putin pe subiecte. Nu glumeam cand am spus ca fiul meu poate rezolva lejer 40 de subiecte. Si nici nu am exagerat, prea tare.
    Daca o sa ai chef si timp, uita-te putin pe ce subiecte vrei tu la evaluarile nationale. Si la clasele mici (a IV-a, a VI-a) nivelul de dificultate este mai ridicat. (exagerez putin, dar doar putin).
    Nu mai vorbesc despre diferite concursuri nationale sau de problemele din culegerile pentru clasa a IV-a.

    Pentru ce s-au dat subiecte asa de usoare? Nu gasesc un raspuns. Poate pentru a fi cat mai multi admisi? De ce sa fie asa multi?
    Oamenii astia, Directorii de scoli, influenteaza viitorul copiilor nostri. Ma asteptam sa fie un moment zero. Nu a fost asa.
    D'aia sunt dezamagit.

    Am pomenit de Ciolos pentru ca el a generat o asteptare referitoare la o mica schimbare. Mica, atat cat se poate in 1 an.
    Este adevarat ca nu poate citi subiectele si ca nu poate controla efectiv tot ce se intampla in Guvern.
    Dar, nu stiu daca asta este o scuza. Asteptarile sunt mari de la el. Si aceste mici scapari dezamagesc.
    Dar macar Ministrul Educatiei trebuie sa fi citit subiectele, nu?

    Inteleg ca mi-ai dat minus pentru Ciolos si pentru suspiciunea ta ca sunt postac al unui partid. Iti inteleg punctul de vedere. Dar pentru aceste argumente, as putea sa am si eu o anumita suspiciune? Sigur intelegi ce vreau sa spun:-)

    Referitor la PS - tu crezi ce vrei, eu o iau ca pe o apreciere. Stiu ca sunt rari oamenii care sunt in stare sa structureze un mesaj:-)
  • 0 (0 voturi)    
   mai draga... (Joi, 13 octombrie 2016, 17:24)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui adik

   Stai sa vezi starea directorilor si mai apoi sa dai cu rusinea in cap!
   Rusine!

   In ceea ce priveste raspunsurile pe care baiatul tau le poate da - cred ca trebuie sa faci mai putin zgomot cu pianul acela, in jos pe scari!

   Sucess!!

   P.S.
   Am dat minus la primul tau comentariu pentru ca este clara implicarea Ministrului Educatiei. Fara sa il cunosc personal cred ca a facut o lectura a acestor subiecte.

   LA fel am procedat si la al doilea comentariu - chestia cu copilul - m-ai oribilizat omule de cat de dotat este copilul tau.
   Sa iti traiasca, dar mai respira un pic...
   Bafta!!!
 • +6 (8 voturi)    
  Foarte tare (Miercuri, 12 octombrie 2016, 20:39)

  Nonverba [utilizator]

  si s-au kkt atata pe ei ca nu se inscriu, ca sa se amane, ca sa se modifice schimbarea etc., sa vina abramburica sa le ghiceasca dupa culoarea carnetului (de partid) daca e bun de director sau nu.
 • +1 (11 voturi)    
  În România (Miercuri, 12 octombrie 2016, 21:10)

  charlie [utilizator]

  orice-ai face, oricum ai încerca să faci, se vor găsi niște dăștepți să ne spună ce gogomănie mare a fost aia și ce prostie a fost totul.
  Hai să ne tăiem cu toții venele ! Dar, mai întâi începeți voi, dăștepților !...
 • -6 (12 voturi)    
  Am incercat ... (Miercuri, 12 octombrie 2016, 21:37)

  vitan.sandu [utilizator]

  un comentariu care vad ca nu place, nefiind postat. De fapt nu spuneam decat ca obiectul intrebarii 29 se afla undeva pe la Ministerul Educatiei. Altfel nu se explica penibilitatea testului la care au fost supusi cei care vor conduce scolile in viitorul mandat. Poate asa va fi postat.
  • +6 (10 voturi)    
   mai penibil decat (Joi, 13 octombrie 2016, 8:22)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   sa fie numiti de Abramburica nu cred ca se poate. Prefer un director de scoala care da un examen ca asta, adica foarte simplu (desi veti vedea ca vor fi note surprinzatoare) decat unul numit de partid (indiferent care e el)

   PS: e normal sa fie comentarii de genul asta. Cei ce nu mai pot fi numiti direct s-au suparat. Sistemul are o rezistenta mare dar se rezolva in timp.
 • 0 (6 voturi)    
  Eu credeam (Joi, 13 octombrie 2016, 7:09)

  mr_mojo [utilizator]

  Că au întrebări de management, cum să organizezi o școală. Ce văd aici sunt teste de logică și inteligență.
  Sunt ok și astea, dar sper că nu e tot.
  • +3 (3 voturi)    
   ? / (Joi, 13 octombrie 2016, 12:38)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

   Care scoli?

   Exista scoli in Romania?

   Ce ciudat....
  • +1 (1 vot)    
   domnule... (Joi, 13 octombrie 2016, 17:28)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

   Mai in al treilea set gasesti intrebari specifice de management.
   M-as bucura ca fostii directori sa aiba un bun punctaj al ultimul set de intrabari, dar...

   Nu cred ca stau prea bine nici cei mai tineri.
   Nu este prea mare filozofie, trebuie atentie si un pic de cunostiinte de specialitate.

   Sigur ca nu este tot - au mai multe probe printre care este si interviul...
 • +2 (2 voturi)    
  concurs (Joi, 13 octombrie 2016, 9:09)

  eugen6215 [utilizator]

  Se pare ca totul va fi un mare FIS! In Maramures cred ca au trecut toti la test, urmeaza 2 probe lasate pe umerii comisiilor, formate din subalterni(profesori), reprezentanti ai primariei si ai parintilor.Va inchipuiti ce va fi, nu?
 • +2 (6 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 13 octombrie 2016, 11:37)

  andipetre [anonim]

  • +1 (3 voturi)    
   / (Joi, 13 octombrie 2016, 12:37)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Greutatea se masoara in Euro.

   Tu in ce tara traiesti?!
   • +1 (1 vot)    
    ufff, greu... (Joi, 13 octombrie 2016, 14:38)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    Postacii de meserie sunt total neatenti.

    Pentru a fi sigur ca babuinii astia pricep ca e o gluma pusei si o bara oblica la subiect, doar doar ajung la neuronul ala stingher al lor care joaca sah de unul singur. Dar degeaba.

    Sa dai minus unei glume este chiar culmea "razboiului virtual".

    Dar ce sa mai spun, si postacii astia tot de invtamantul ni-ti-tzi-ni-vi-li au fost educati, asa ca brava Natiune!

    Hai cu minus si la gluma asta....
    • 0 (0 voturi)    
     ai scapat... (Joi, 13 octombrie 2016, 17:30)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

     Ti-am dat plus!
     Spor!
  • +5 (5 voturi)    
   rigoarea, da, conteaza (Joi, 13 octombrie 2016, 12:58)

   Corrector [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Atentie la intrebare ! Intrebarea nu e cine cu ce se masoara. E o intrebare de rationament logic, nu de fizica
  • 0 (0 voturi)    
   Timpul (Joi, 13 octombrie 2016, 14:40)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Timpul se masoara in secunde.

   Vezi Sistemul International de Masuri si Greutati.
 • 0 (0 voturi)    
  subtire (Joi, 13 octombrie 2016, 14:47)

  grimis [utilizator]

  Ce subiecte sunt astea ?Mai mult şi mai mult contează transparenţa examenului,în rest...
  Cred că dificultatea acestor subiecte este pe placul gândirii psd-iste.
 • +2 (2 voturi)    
  subtire (Joi, 13 octombrie 2016, 14:47)

  grimis [utilizator]

  Ce subiecte sunt astea ?Mai mult şi mai mult contează transparenţa examenului,în rest...
  Cred că dificultatea acestor subiecte este pe placul gândirii psd-iste.
 • +3 (3 voturi)    
  Remarcabil (Joi, 13 octombrie 2016, 17:04)

  smeuletz [utilizator]

  Sa stiti ca testele astea grila cu foarte multe intrebari, chiar daca unele par simple si par ca ar putea fi rezolvate de copii inteligenti, nu sunt asa usoare de fapt. Adica cer atentie, concentrare, intelegerea buna a limbii romane. Faptul ca sunt intrebari ne-interpretabile si ca e grila este excelent!
 • +1 (1 vot)    
  la capitolul transparenta (Joi, 13 octombrie 2016, 17:44)

  ..13 [utilizator]

  1. M Educatiei a prezentat un set de intrebari pentru a familiza candidatii - https://www.edu.ro/sites/default/files/Modele%20itemi%20proba%20scrisa.pdf

  2. HN vreau sa stiu - care o sa fie procentul celor care merg mai departe - pe fiecare judet si sector din Bucuresti - multumesc!
 • +2 (2 voturi)    
  Sunt curios sa vad notele medii ale candidatilor (Sâmbătă, 15 octombrie 2016, 18:08)

  muzungu [utilizator]

  Am facut testu, mi s-a parut usurel. Am gresit la 6 raspunsuri, 5 gresite din ultimul set, 41-60, care presupunea oaresce pregatire / familiarizare cu domeniul.
  Ps - n -am lucrat in educatie in viata mea.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by