Modificari radicale la examenul pentru permisul de conducere: Examenele vor fi inregistrate video; doar scolile de soferi cu promovabilitate de minim 50% vor fi re-autorizate. Nu vor putea fi soferi decat cei care au terminat macar clasa a zecea

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 12 octombrie 2016, 15:14 Actualitate | Esenţial


Examenul pentru permis, noi schimbari
Foto: 0-100.ro
Guvernul a aprobat miercuri Strategia Nationala pentru Siguranta Rutiera pentru perioada 2016-2020 si Planul de actiuni pentru implementarea strategiei. Actiunile sunt structurate pe trei directii: educatie rutiera in scoala, campanii de informare in media si imbunatatirea nivelului de pregatire a conducatorilor auto. Pe termen scurt, este prevazuta introducerea inregistrarii video a examenelor pentru obtinerea certificatelor si atestatelor profesionale, iar pe termen lung va fi amendata legea astfel incat scolile de soferi sa-si poata prelungi autorizatia de functionare cu conditia ca minim 50% dintre cursanti sa promoveze examenul.

De asemeni, potrivit documentului pus in dezbatere publica de Ministerul Transporturilor, Guvernul ia in calcul sa permita accesul la examen doar pentru absolventii invatamantului obligatoriu (10 clase).

Este prevazuta, totodata, crearea cadrului legal necesar pentru reabilitarea si consilierea conducatorilor auto cu abateri grave si repetate de la normele rutiere, mai ales in cazul soferilor profesionisti, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Potrivit acestuia, asumarea de catre Romania a acestor obiective este in concordanta cu orientarile comunicate de Comisia Europeana pentru perioada 2011-2020 pentru un spatiu european de siguranta rutiera si reducerea deceselor cu 50% fata de perioada anterioara.

Planul de actiuni pentru implementarea Strategiei Nationale pentru Siguranta Rutiera 2016-2020 prevede sarcini specifice pentru autoritatile publice cu atributii in domeniul sigurantei rutiere. Astfel, in ceea ce priveste coordonarea institutionala, Planul de Actiuni aferent Strategiei include masuri pe termen scurt (1-2 ani) si termen mediu (3-5 ani) pentru imbunatatirea sistemului de interventie la accidente si a asistentei medicale de urgenta, intre care asigurarea functionalitatii serviciilor specializate de urgenta intr-un spatiu comun, prin colocarea dispeceratelor de urgenta, cat si prin unificarea dispecerizarii resurselor pe domenii de interventie (medical, ordine publica, etc.) si elaborarea unor scheme de interventie mai clare. De asemenea, pentru dezvoltarea bazei materiale a unitatilor de interventie este prevazuta, pe termen scurt, imbunatatirea dotarii cu autospeciale pentru descarcerare, ambulante, iar pe termen mediu, imbunatatirea dotarii serviciilor de urgenta cu elicoptere. Tot la nivel institutional, Strategia prevede consolidarea rolului Consiliului Interministerial pentru Siguranta Rutiera (CISR) ca organ principal in materie de siguranta rutiera, de coordonare intre institutii nationale si departamentele Consiliului si intre CISR si judete, municipalitati si alte institutii locale.

In ceea ce priveste factorul uman in siguranta rutiera, Strategia urmareste corectarea comportamentului pe drumurile rutiere, prin intarirea rolului educatiei rutiere si a campaniilor de sensibilizare si constientizare. In acest sens, actiunile propuse ii vizeaza pe toti participantii la trafic- soferi, pietoni, biciclisti, motociclisti- indiferent de varsta sau profesie. Se va pune accent pe identificarea solutiilor de reducere a numarului de persoane decedate si al persoanelor grav ranite din categoriile de persoane cu risc crescut (pietoni, motociclisti, biciclisti, copii, tineri, persoane varstnice). Pe termen scurt, este prevazuta reglementarea unui Plan National de Educatie Rutiera, Strategia punand in centrul atentiei, dupa modelul european, participantul la trafic si cu un accent deosebit pe educatia si formarea copiilor a tinerilor si a conducatorilor auto incepatori. 

Tinerii sunt vizati si ei prin aceasta strategie, care prevede crearea de programe universitare, post-universitare si de formare in domeniul sigurantei rutiere, aceste programe urmand a fi introduse de catre universitati, in parteneriat cu institutii avand abilitati si expertiza necesara in domeniu. Actiunile vor viza si imbunatatirea evaluarii medicale si psihologice pentru obtinerea permisului auto, prin actualizarea periodica a baremelor de evaluare si eliminarea posibilitatilor de obtinere a avizelor in mod fraudulos. In plus, dupa o anumita varsta, vor fi reduse perioadele de efectuare a controalelor medicale pentru conducatorii auto.

Planul de actiuni stabileste, totodata, directiile de crestere a sigurantei infrastructurii rutiere, tinandu-se cont la elaborarea strategiei si a planului de actiuni si de problemele majore identificate de studiul efectuat in vederea elaborarii Master Planului General de Transport al Romaniei. Masurile propuse vizeaza realizarea unei infrastructuri care sa corespunda nevoilor de mobilitate si nevoilor de dezvoltare economica, prin cresterea capacitatii de transport (autostrazi), fara scaderea gradului de siguranta, prin adoptarea pe termen scurt a unui Plan National pentru introducerea pe scara larga a Sistemelor de Transport Inteligente, sanctionarea administratorilor/executantilor de lucrari de drumuri pentru nerespectarea normelor legale, realizarea de amenajari speciale destinate participantilor la trafic considerati vulnerabili (separarea utilizatorilor motorizati de drum de biciclisti si pietoni, restrictionarea construirii in zonele adiacente arterelor de tranzit si ocolitoare.

Alte actiuni prevazute in Strategie sunt introducerea inspectiei tehnice de siguranta pentru repunerea in circulatie a vehiculelor implicate in accidente rutiere, precum si responsabilizarea si sanctionarea, de principiu, atat a conducatorului auto, cat si a operatorului de transport in caz de abateri.

In materie de sanctiuni si urmarirea executarii sanctiunilor pentru nerespectarea legislatiei rutiere, strategia aprobata de Guvern muta accentul pe constatarea abaterilor cu ajutorul sistemelor automate, propunand analizarea si adoptarea modelului statelor membre UE care inregistreaza procente maxime de incasare pe acest tip de constatare a contraventiilor.

Institutiile cu responsabilitati in domeniul sigurantei rutiere vor elabora propriile documente necesare implementarii sectoriale a acesteia. Institutiile responsabile cu implementarea strategiei sunt stabilite atat prin prevederile legale dupa care este organizat si functioneaza Consiliul Interministerial pentru Siguranta Rutiera (CISR), cat si prin Planul de Actiuni.

Finantarea necesara indeplinirii masurilor prevazute in Planul de actiuni prioritare se realizeaza in limita bugetelor anuale aprobate autoritatilor/institutiilor publice implicate in siguranta rutiera.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

28270 vizualizari

 • +31 (49 voturi)    
  masura foarte buna (Miercuri, 12 octombrie 2016, 15:49)

  voxpopulix [utilizator]

  Felicitari, un pas important spre o siguranta mai mare pe sosele.

  Ar mai fi binevenita si calcularea amenzilor in functie de venit si valoarea masinii, cum se intampla in alte tari din Europa.

  Poate asa am mai micsoara numarul celor au invatat ca pot rezolva orice cu bani.
  • +5 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 octombrie 2016, 16:45)

   [anonim] i-a raspuns lui voxpopulix

   • +4 (12 voturi)    
    Competența românească pe hârtie (Miercuri, 12 octombrie 2016, 19:34)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui

    Dacă crezi că există un nivel minim de cunoștințe generale, pune-l să dea un test relevant pentru acelel cunoștințe. O hârtie de absolvire a 10 clase e egal cu zero.

    Ai impresia că în UK îți cere cineva acte de studii?
    • +5 (5 voturi)    
     Aaaa, nu, ”diploma” de 10 clase are alt rol (Joi, 13 octombrie 2016, 8:28)

     IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     sa se asigure ca stie sa scrie si sa citeasca indicatoarele (de informare), ori că poate intelege cit de cit regulile.
  • +18 (24 voturi)    
   da buna (Miercuri, 12 octombrie 2016, 16:56)

   Motanul_incaltat [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

   As vrea insa sa se aplice treaba cu 10 clase si pentru carnetele deja eliberate.
   Mai precis, as dori sa stiu cum a obtinut carnet conationalul meu analfabet care m-a sunat inapoi ca nu putea sa citeasca un SMS din 3 cuvinte.
  • +14 (20 voturi)    
   legea e buna (Miercuri, 12 octombrie 2016, 17:15)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

   sa vedem aplicarea ei....eu am luat permisul de conducere din prima, si pe buna (fara spaga, fara interventii) dar mi-am dat seama imediat cine daduse spaga si cine nu: cei cu spaga erau pusi sa faca doar pornirea de pe loc si mersul inainte, iar in intersectii le punea politistul mana pe volan. La sfarsit Vai, ce bine ai condus, felicitari, ai luat permisul.
   Cei fara spaga faceau la parcari laterale si plecari din rampa ca obosisem eu sa tot asist.. si in final: imi pare rau, ati acumulat prea multe puncte, nu ati trecut examenul.
   Ce sa mai, e f bine ca examenul e inregistrat.
   Dar si mai bine e ca ai nevoie de min 10 clase sa ai permis....f bine, prea au permis toti analfabetii (vezi taximetristii si cei de pe microbuze).
   • -3 (7 voturi)    
    ... (Joi, 13 octombrie 2016, 4:44)

    tonyzzz [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Fac pariu pe ce vrei tu ca cel putin 70% din taximetristii din Bucuresti au luat bacul sau au terminat liceul fara sa dea/ia bacul. Nu mai vorbiti prostii de dragul de a parea inteligenti. Meltenismul taximetristilor sau al soferilor in general, nu are legatura cu numarul de clase terminate.
    • 0 (4 voturi)    
     ba tu spui prostii (Joi, 13 octombrie 2016, 10:34)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui tonyzzz

     eu stiu o gramada de taximetristi care au 8 clase, si apoi scoala profesionala. Ba mai grav, sunt unii care au 8 clase si atat.
     Si, spre simpla ta informare, meltenismul chiar are legatura cu numarul de clase terminate, cu care e invers proportional (meltenism mare, clase putine).
     • -1 (1 vot)    
      ... (Joi, 13 octombrie 2016, 14:14)

      tonyzzz [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      Mai iesiti din casa. Mai luati contact cu societatea. Vorbiti din ce vedeti ca se discuta pe facebook, in loc sa luati voi contact cu oamenii. Mergi cu taxiul de 4-5 ori pe zi timp de 12 ani si de-abia apoi fa-ti o parere despre soferii acestora, ca sa poti generaliza.
      • 0 (0 voturi)    
       acum ai dat-o in bara si mai rau (Joi, 13 octombrie 2016, 14:34)

       bancher [utilizator] i-a raspuns lui tonyzzz

       asta e, ca merg cu taxiul destul de des, si trogloditi si nespalati mai mari ca ei nu gasesti in Bucuresti.
  • +16 (20 voturi)    
   iti dau seama (Miercuri, 12 octombrie 2016, 19:11)

   middle_brick [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

   asta ar însemna ca niciun țigan sa nu mai aibă permis auto, just imagine that.
   • +1 (1 vot)    
    asa este (Joi, 13 octombrie 2016, 10:36)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui middle_brick

    numai sa nu se ia pe spaga permisul, in continuare. Sunt romi care nu stiu sa scrie si sa citeasca, si cu toate acestea au permis auto, si conduc, desi nu au dat pe la scoala de soferi (dai banul, permisul iti vine acasa).
  • +1 (25 voturi)    
   incredibil, (Miercuri, 12 octombrie 2016, 21:55)

   GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

   Trebuie sa termini 10 clase ca sa fii sofer ?
   Incredibil, nu stiam ca iti trbuie minte asa multa :)
   Cum or fi ajuns la parerea asta oare ..

   Deci poti sa votezi cu 0 clase dar nu poti invorti volanul decit daca ai 10 clase , curat murdar ..
   • +2 (4 voturi)    
    pentru că e mai usor sa ”pună deștu”... (Joi, 13 octombrie 2016, 8:33)

    IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui GeorgeT

    ...decît să citească codul rutier, să ÎNȚELEAGĂ regulile.de circulatie.
    • 0 (2 voturi)    
     regulile de circulatie , haha (Joi, 13 octombrie 2016, 13:07)

     GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

     Regulile de circulatie sunt in marea majoritate reguli de bun simt, nu trebuie sa intelegi mai mult decit orice om cu intelect normal si practic trebuie poate doar sa stii sa citesti nimic mai mult.

     Ciudat cati oameni cu intelect ridicat, de sofer sau chiar mai sus.., dau voturi zilele aste pe HN ...
  • +10 (14 voturi)    
   Gresit (Miercuri, 12 octombrie 2016, 22:45)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

   Calcularea amenzilor in functie de venit e o mare TAMPENIE ! Manelistul care are X6 dar nu a platit 1 leu ca taxe in viata lui o sa primeasca amenda minima, ala care munceste si plateste taxe o sa plateasca cu varf is indesat, ca asa ii trebuie daca e cinstit.


   Unul din principiile fundamentale ale justitiei este ca NIMENI care incalca legea sa nu scape NEPEDEPSIT ! Astea fiind spuse, cauta sa vezi cate amenzi da polutia (sic) romana ! Anul trecut in Bucuresti politia rutiera a dat 23 de amenzi pe zi ... 23!!!!! Intr-un oras cu un milion de masini.

   Amenziile trebuie sa fie adaptate contextului social dar sansele sa iti iei amenda pt fiecare bizonarie sa fie de 99%. O fi amenda 50 de lei, dar daca iei cate una in fiecare zi poate pricepe bizonul mesajul.
   • -2 (8 voturi)    
    De unde ai scos "principiul" ăsta?! (Joi, 13 octombrie 2016, 0:04)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    Principiul aplicat în justiție e prezumția de nevinovăție. Adică mai bine să scape nepedepsit un vinovat căruia nu i-ai putut demonstra vinovăția, decât să fie pedepsit un nevinovat.

    Cele mai mari aberații legislative apar fiindcă și parlamentarii cred în ”principii” cum e cel inventat de tine.
  • +1 (1 vot)    
   Ca să fim toți în siguranță (Miercuri, 12 octombrie 2016, 23:55)

   mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

   Propun o lege car
  • +3 (7 voturi)    
   Ca să fim toți în siguranță (Miercuri, 12 octombrie 2016, 23:59)

   mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

   Propun o lege care să ne forțeze să dăm din nou examenul. Să vedem câți iau pe bune.
   Faptul că doar școlile care au peste 50% promovabilitate vor fi reautorizate va pune presiune pe ele; doar că în bunul spirit românesc ele nu vorcăuta să scoată candidați mai buni ci va căuta un mod să îi facă trecuți pe ăștia care sunt. Deci vigilență maximă!!
  • +1 (1 vot)    
   modificari binevenite (Joi, 13 octombrie 2016, 0:21)

   valy_74 [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

   Ce nu inteleg, de unde cei 50% promovati?! Daca totul e informatizat, se poate face o media anuala si se impune media anuala de promovare - 20% de ex.
  • +2 (2 voturi)    
   nu avem destula birocratie (Joi, 13 octombrie 2016, 9:14)

   nea_caisa [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

   Hai sa mai complicam un pic si amenzile de circulatie ca si asa se inghesuie lumea sa le plateasca. Avand in vedere nivelul de coruptie, numarul celor care vor rezolva ceva cu bani va creste. Dar noi voi fi fericiti ca avem legi ca-n Europa, aplicate dupa ureche pentru ca asa avem noi impresia ca vom ajunge in rand cu lumea.
 • -5 (15 voturi)    
  ... (Miercuri, 12 octombrie 2016, 15:49)

  pathfinder [utilizator]

  "doar scolile de soferi cu promovabilitate de minim 50% vor fi re-autorizate"
  Carevasazica va creste spaga la aia de la militia rutiera.
  Ca si asa avem numa' Schumacheri analfabeti pe sosele.
  Ce mi-s inca si mai multi?
  • +8 (12 voturi)    
   Degeaba zici, dar (Miercuri, 12 octombrie 2016, 18:25)

   gigifisiune [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

   o sa mai filtreze din toti smecherii care au scoli de soferi.

   Si e vorba despre acei "profesori" care te fac "din pedale", elev fiind, si te trezesti la examen ca nu stii cum sa le apesi, de fapt. Si pici, logic.

   Chestia asta promoveaza de fapt profesorii buni, care isi fac treaba si isi invata elevii cum sa conduca.
 • -13 (17 voturi)    
  Eroare titlu? (Miercuri, 12 octombrie 2016, 16:10)

  Pac-pac [utilizator]

  Vreti sa spuneti promovabilitate max. 50%, nu?
  Verificati va rog titlul...
  • +1 (1 vot)    
   ! (Miercuri, 12 octombrie 2016, 16:59)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Pac-pac

   Titlul e corect, ce e asa greu de inteles?
  • +4 (4 voturi)    
   Verifica-ti (Miercuri, 12 octombrie 2016, 18:20)

   gigifisiune [utilizator] i-a raspuns lui Pac-pac

   te rog logica.

   Ce inseamna minim 50%? Inseamna tot ce e cuprins intre 50% si peste (adica 100%, sa zicem).

   Deci, scolile ai caror elevi vor promova intre 50 si 100% vor fi reautorizate.

   Tu ai vrea sa fie reautorizate scolile ai caror elevi promoveaza pana in 50% deci, scolile ai caror elevi promoveaza 100% nu vor fi reautorizate, ca baga prea multi soferi in trafic.
   • 0 (0 voturi)    
    si daca au promovat multi pe spaga? (Joi, 13 octombrie 2016, 8:36)

    IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui gigifisiune

    unde e logica?
 • +7 (9 voturi)    
  Strategia sigurantei rutiere.... (Miercuri, 12 octombrie 2016, 16:24)

  MoTu1 [anonim]

  Buna ziua,
  1. Unde se pot gasi documentele integrale (Strategia Națională pentru Siguranță Rutieră pentru perioada 2016-2020 și Planul de acțiuni pentru implementarea strategiei)..?
  2. Ce valoare legala, obligatorie are aceasta strategie? (daca are!)
  Multumesc.
 • +12 (16 voturi)    
  Bine-ar fi (Miercuri, 12 octombrie 2016, 16:42)

  JustinCase [utilizator]

  Bine-ar fi daca ar putea vota doar cei care au terminat macar zece clase...
  • +7 (9 voturi)    
   sau macar daca ar avea un chestionar (Miercuri, 12 octombrie 2016, 19:43)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

   de calificare inainte de vot.
   Vreo 3 intrebari de minima alfabetizare.
   Asta fiindca sunt si absolventi de facultate care sunt analfabeti functionali.
  • 0 (8 voturi)    
   Nu cred ca ar schimba ceva... (Miercuri, 12 octombrie 2016, 21:17)

   Chaos & Collapse [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

   ... intr-o tara in care oricine poate avea un doctorat?

   "Scopul școlilor de stat nu este să îi inzestreze pe tineri cu cunoștințe și să le stimuleze inteligența. Nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr. Scopul este pur și simplu de a reduce cît mai mulți indivizi la același nivel sigur, de a produce si de a forma cetățeni standard, de a reprima opiniile divergente și originalitatea. Acesta este scopul în Statele Unite, indiferent ce ar pretinde politicienii, pedagogii și alți șarlatani asemenea lor și acesta e scopul oriunde altundeva." - H. L. Mencken, American Journalist (April 1924).

   "Eu cred ca orice barbat sau femeie care pentru o perioada de, sa zicem, cinci ani și-a cîștigat existența dintr-o îndeletnicire legală și folositoare, fără nici un recurs la asistența publică, ar trebui să aibă dreptul să voteze și că nimeni altcineva nu ar trebui să aibă acest drept." -- H. L. Mencken
 • +13 (13 voturi)    
  Daca am (Miercuri, 12 octombrie 2016, 16:49)

  Ord [utilizator]

  terminat liceul la 31 de ani, am facut o facultate si dupa un doctorat, pot sa iau permisul fara examen?
  • +11 (11 voturi)    
   Sunt mai bun, (Miercuri, 12 octombrie 2016, 20:40)

   CaiusCosades [utilizator] i-a raspuns lui Ord

   eu am facut, la aproape aceeasi varsta, doua facultati, in paralel, doua materate, si un doctorat si toate astea in 4 ani, in plus sunt primar iar sotia este primar general al Capitalei, ghici cine sunt !
  • +5 (5 voturi)    
   :-) (Miercuri, 12 octombrie 2016, 21:03)

   Chaos & Collapse [utilizator] i-a raspuns lui Ord

   Da-le idei! :-)))
 • +6 (10 voturi)    
  ..si sa le ia carnetele (Miercuri, 12 octombrie 2016, 16:52)

  unuldincei14milioane [utilizator]

  de la toti care nu au 10 clase terminate si nu stiu sa scrie o compunere de 1 pagina A4 fara sa plagieze.
 • +1 (3 voturi)    
  pare buna masura... (Miercuri, 12 octombrie 2016, 17:19)

  liviu_ [utilizator]

  dar ar trebui mai multe amenzi pentru cei ce in calca legea mai ales pentru cei ce o fac intentionat si repetat!
  de asemenea ar trebui pedepsiti si pietonii care traverseaza aiurea
 • +1 (7 voturi)    
  Daca s-ar investi si in transportul public (Miercuri, 12 octombrie 2016, 17:59)

  Ochiana [utilizator]

  de calitate ar fi si mai bine si soselele nu ar mai fi asa congestionate...tendinta generala este cresterea numarului masinilor individuale iar infrastructura e aceeasi aproape de 20 de ani.
  Investiti si in transportul public, asa am avea mai putina poluare si mai putina congestionare in trafic
 • +3 (9 voturi)    
  in sfarsit (Miercuri, 12 octombrie 2016, 18:10)

  wqph [utilizator]

  In sfarsit se face ceva cu logica in tara asta. Poate asa va deveni si scoala o institutie, in care se promoveaza pe bune nu doar pe critetiul "trecetii ca avem nevoie de elevi".
  Asteptam sa se bage si la votare 10 clase.
 • -1 (15 voturi)    
  Impractica legea (Miercuri, 12 octombrie 2016, 18:22)

  Vlad-I [utilizator]

  "Nu vor putea fi soferi decat cei care au terminat macar clasa a zecea" , guvernantii nu gandesc in viitor sau in ansamblu. Cum sa lasi 200 000 de barbati fara carnet si sa le reduci productivitatea ? Ar trebui sa faca un curs mai lung si mai simplu pentru ei, daca considera ca sunt mai grei de cap sau mai agresivi si needucati pentru sosele.
  • +2 (10 voturi)    
   Vlade taica (Miercuri, 12 octombrie 2016, 19:48)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

   In conditiile in care in tara asta avem absolventi de facultate care sunt cvasi-analfabeti nu crezi ca unul care a facut doar 10 clase ar trebui sa faca acel minim de efort care il presupune terminarea liceului inainte de a umbla cu o masina? Cat despre productivitatea celor 200.000 de barbati( apropo de ce nu si femei?) care va suferi enorm ma faci sa rad. Din cate stiu eu sa impingi roaba nu prea iti trebuie carnet de conducere.
   • 0 (8 voturi)    
    raspuns (Joi, 13 octombrie 2016, 1:51)

    Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Nu am datele, dar am observat ca multi romani nu au carnet, fata de cetatenii occidentali si tocmai acestia au dificultati sa-si gaseasca de lucru in occident. (distante mari si nevoia ca firma sa-ti dea o furgoneta pe mana) Cred ca exista destule cazuri de baieti semianalfabeti care conduc cu mai multa abilitate decat bibliotecarii. De fapt multi universitari ar avea serioase probleme sa fie soferi de tir. Cunosc un baiat cu 8 clase cu firma care importa TIR-uri de jambon din Spania in Romania. Sa spui ca toti oamenii cu 8 clase nu sunt capabili sa conduca este o prostie de burocrati. Carlol cel Mare era analfabet si conducea un imperiu.
    • 0 (2 voturi)    
     Ummm, nope! (Joi, 13 octombrie 2016, 9:52)

     Marionette [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

     Oricat de tampit esti, daca nu duci la capat 10 clkase, care de bine, de rau sunt gratuite, esti iresponsabil. Tot la fel vei fi si in tir chiar daca esti descurcaret si intr-o buna zi, cu soare vei intra in depasirea unei carute (care slava Domnului abunda in rromanstan pe sosele) si vei zdrobi o familie, tata, mama si 3 copii. Pentru ca te-ai gandit tu in inconstienta ta ca ala mai mare are prioritate. Propun pentru tiruri si teste de inteligenta, si daca nu depaseste media sa nu fie lasati la munca!
  • +1 (1 vot)    
   Impractica???:) (Joi, 13 octombrie 2016, 10:18)

   Fanfan la tulipe [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

   N-am auzit asa ceva...:)Sigur n-ai 5 clase...
 • +4 (8 voturi)    
  Și-au dat seama în ceasul al 12-lea (Miercuri, 12 octombrie 2016, 19:24)

  Amoredivino [utilizator]

  Că școala românească, până în clasa a 8-a, scoate loaze care nici măcar nu știu să citească!
  Poate doi ani de liceu îi va ajuta să buchisească vreun panou, un indicator, orice...
 • +2 (4 voturi)    
  Nu 50% (Miercuri, 12 octombrie 2016, 19:51)

  Cetateanu [utilizator]

  Nu numai promovabilitate 50%. Ci urmarirea in timp a absolventilor - 3- 5 ani( cu mentiunea ca si politia sa mai renunte la spagi) si cei care dau prea multe rateuri cu absolventii sa li se retraga autorizatia.
  Cu promovabilitatea ce te faci cu cei din Arges? ca din cate vad in trafic "Ag" sunt la fel de buni ca atunci cand au fost prinsi (sau dati in gat).
  • 0 (0 voturi)    
   lol (Joi, 13 octombrie 2016, 10:06)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

   eventual si bratari electronice ca la eliberatii conditionat nu?ce tampenie..pentru ce urmarirea absolventilor?
   pai dupa ce ai luat permisul e treaba ta ce faci cu el ,nu e responsabila scoala care ti l-a dat sau instructorul.
 • -6 (8 voturi)    
  Și când (Miercuri, 12 octombrie 2016, 20:29)

  RedGuard [utilizator]

  scăpăm de lenții ăștia care merg cu 50 în localitate? Man, drumul e gol, mergi cu 100-120.
  • +1 (1 vot)    
   alo! (Joi, 13 octombrie 2016, 9:32)

   brita [utilizator] i-a raspuns lui RedGuard

   dumneata de reguli ai auzit?!
   • 0 (0 voturi)    
    Prea fină (Joi, 13 octombrie 2016, 11:42)

    RedGuard [utilizator] i-a raspuns lui brita

    ironia să se prindă lumea.

    Problema expusă de mine era: când se vor respecta limitele de viteză și cel care merge regulamentar să nu fie o problemă?

    Pe net toți se dau mari apărători a civilizației și a regulilor, în realitate când merg cu 50 de km/h sunt claxonat și impins de pe drum de cei care mă depășesc.
 • -2 (12 voturi)    
  Birocratie, tot mai multa birocratie (Miercuri, 12 octombrie 2016, 20:59)

  Chaos & Collapse [utilizator]

  In afara de oamenii cu infirmitati/boli foarte grave, oricine poate sa conduca un automobil dupa ce a invatat regulile si semnele de circulatie si dupa o scurta ucenicie asistata la volan. Dar cind politrucii iau in stapinire un domeniu, chiar si cele mai simple lucruri se complica si se tot complica la nesfirsit, devin tot mai costisitoare, iar cei care platesc distractia politrucilor sint totdeauna prostii care ii voteaza.

  Auzi: planuri de actiune pe termen scurt, mediu, lung, comisii, comitete, consilii, strategii, orientarile comunicate de Comisia Europeana, noi legi, noi restrictii, noi taxe, noi documente inutile, programe universitare, post-universitare (!!!) si de formare in domeniul sigurantei rutiere (mii si milioane de noi doctorate la tot cartierul) si enorm de multa gargariseala politica.

  In tot romanul zace un dictator, iar in unul care se inchipuie tehnocrat urla dictatorul.

  Nu vor putea fi soferi decat cei care au terminat macar clasa a zecea?!

  1.Restrictia asta nu poate fi constitutionala.
  2.Nu ii permiti accesul la examen decit daca are 10 clase (intr-o tara in care oricine poate avea un doctorat!), dar poate sa aleaga si sa fie ales. Nu poate conduce masina, dar poate fi parlamentar, ministru sau chiar presedinte.
  3. Nu cu mult timp in urma, majoritatea soferilor de camioane, autobuze etc. din Romania erau insi cu 7-8 clase sau nici atit.
  4. Nu exista nici o legatura intre numarul de clase absolvite si capacitatea de a rasuci un volan sau de a apasa 2-3 pedale cu talpa piciorului.
  5. Nici macar conditia de a sti sa scrie si sa citeasca nu ar trebui sa fie eliminatorie. Ce rost/utilitate/valoare are un examen care nu poate nici macar sa distinga intre unul care stie sa citeasca si un analfabet?
  6 Restrictia asta va fi o noua sursa de coruptie si venituri ilicite pentru profesori. Daca, in Romania, oricine poate sa cumpere un doctorat, poate fi o problema sa-ti faci rost de o hirtie ca ai 10 clase?
  • +2 (8 voturi)    
   Expert in datul cu parerea (Joi, 13 octombrie 2016, 7:42)

   Amythal [utilizator] i-a raspuns lui Chaos & Collapse

   Rar am citit lucruri mai idioate. Sa o luam pe rand.

   1. E sau nu e constitutionala? Daca faci o acuzatie mergi pana la capat cu un argument.
   2. Tu ai doctorat? Ia incearca si vorbim dupa.
   3. Dati-va la o parte avem un expert aici. De unde ai luat statistica asta? Din care burta?
   4. Poate, dar ai facut tu vreun studiu privind corelatiile astea ca sa spui asta cu asa o siguranta?
   5. Cum ar fi posibil ca o persoana care nu poate sa citeasca nici macar codul rutier sa ia permisul?
   6. Cumpara tu un doctorat daca e asa de simplu... habar nu ai ce vorbesti, mai bine stai acasa.
 • +3 (7 voturi)    
  nu stiu cat de eficienta e masura (Miercuri, 12 octombrie 2016, 21:43)

  clint [utilizator]

  dar ce e clar e trebuie completata cu masuri in trafic.

  se vede de la o posta in trafic care au 10 clase, ... mai ales taximetristii la care se presupune ca sita e mai deasa ( mai fac o scoala speciala pt atestat si dau examen separat).

  camerele fixe dar mai ales o masina de politie neinmatriculata, cu camera, ar prinde pe zi zeci, daca nu sute de imbecili din astia in Bucuresti... doar plimbandu-se asa, pe strazi. si-ar scoate benzina si salariile politistilor cu brio, dar nu se doreste asta.

  de ex: nu semnalizezi, nu te incadrezi bine, esti agresiv, claxonezi, tai fata celorlalti, samd., iei o bila neagra.

  la 3 bile, pa carnet 3 luni, inca 2 bile, pa carnet 6 luni + examen, daca dupa toate astea esti prins, inseamnca ca esti incorigibil si pa carnet de tot.


  tot ce trebuie facut este incriminarea condusului imprudent dar si o mai stransa urmarire a parcursului in timp al soferului, nu ca acum cand la 6 luni se sterge tot, de fapt tot ce zic eu acum e in toate tarile civilizate.

  sa vedem atunci cat de jmecheri sunt aia cu numere de spania, italia, care vin aici sa se destrabaleze in trafic. sunt convins ca acolo nu fac asa....
  • 0 (0 voturi)    
   ha haaa (Joi, 13 octombrie 2016, 10:13)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui clint

   deci tu iti dai seama,doar privind un sofer in mers cate clase are ,a? :)) :))
   taximetristii care iau atestatele si licentele pe bune,aia da,ii recunosti in trafic. Problema e ca multi nu au..majoritatea sunt copii de 18-19 ani care fac taximetrie cu spaga la purtator .
   Legi avem destule si chiar bune. Dar degeaba daca nimeni nu se asigura ca sunt si respectate .
   • +1 (1 vot)    
    ce examene pentru taximestisti? (Joi, 13 octombrie 2016, 10:40)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui hot news

    cu 350 ron si permis de conducere valabil, orice meltean ia atestat de taximetrist, valabil 5 ani.
 • 0 (2 voturi)    
  Lege (Joi, 13 octombrie 2016, 10:14)

  vlad.pe [utilizator]

  In Franta nu poti sa incepi cursurile de condus pana nu ai luat examenul teoretic, la noi examenul de teorie se da dupa ce ai terminat orele de condus, consider ca cel care este in trafic, chiar daca il are pe instructor in dreapta, ar trebui sa stie bine legea rutiera.
 • 0 (0 voturi)    
  Cand aud ca de fapt... (Joi, 13 octombrie 2016, 10:42)

  Olyx [utilizator]

  Comisia Europeana e cea care i-a fortat pe guvernanti sa ia o asemenea masura ( masura ce NU A FOST LUATA DE NICIUN GUVERN INAINTEA ACESTUIA...) imi vine rau...Facem reforma NUMAI IMPINSI DE LA SPATE... Si nici macar atunci, daca observati, termenele sunt vagi , se vorbeste de proba video la examen pe termen scurt; pai s-a vorbit de lucrul asta de 4-5 ani si NU S-A INTAMPLAT NIMIC , examenele practice TOT CU SPAGA PENTRU "ORGANUL" din dreapta soferului se iau de catre multi conducatori auto. Cat priveste neautorizarea scolilor de soferi ce nu procent de promovabilitate de cel putin 50 % asta e o ...himera...Termenul de implementare este lung (!!!) asta inseamna la Politia Romana LA SFANTU' ASTEAPTA ! Ca doar nu o sa isi desfiiinteze sefii din Politie de buna voie scolile pe care le au...!!!!
 • 0 (2 voturi)    
  aia cu 10 clase pare buna pentru ce vezi pe strada (Joi, 13 octombrie 2016, 10:49)

  jackalphonse [utilizator]

  Totusi, unii copiii chiar nu au sansa sa fie tinuti 10 ani in clasa si incep sa lucreze de la 14 ani. Sincer, de suparare, si eu tind sa aplaud masura, dar nu prea este fezabila.
  Cred ca vor fi probleme.
  • 0 (0 voturi)    
   logaritmi (Joi, 13 octombrie 2016, 11:50)

   GogabiiGabi1 [anonim] i-a raspuns lui jackalphonse

   Da 8 clase ar ajunge, cred ca pot sa conduci masina chiar daca nu ai citit Ion sau Enigma Otiliei sau nu stii cum se calculeaza logaritm in baza e.
 • 0 (0 voturi)    
  Prevederea cu 10 clase (Joi, 13 octombrie 2016, 12:43)

  Rali [utilizator]

  Nu se poate sa se aplice pentru ca dpdv legal este discriminare.
  Se poate castiga un ban frumos la CEDO din prostia leguitorului roman.
  Daca am 4 clase si pot sa trec sala ce treaba are legea sa imi interzica sa dau acest examen?
 • 0 (0 voturi)    
  Altă aiureală (Sâmbătă, 4 martie 2017, 17:24)

  tintareco [utilizator]

  Eu nu am întîlnit,pînă acum ,nici un accident provocat de ţigani,nici în viaţa reală,nici la tv,care,nici unul nu au peste 8 clase,sau sînt analfabeţi.Există absolvenţi de 8 clase şi a unei şcoli profesionale de 3-4 ani,oare aceştia sînt mai proşti decît acel elev beţiv şi drogat care,din clasa a 11 este exmatriculat.Apoi,dincolo de gardul nostru,în Europa reală,circulă cu opt clase sau fără,de cînd sa inventat automobilul.Să nu uităm că ei au şi autostrăzi reale,pe cînd noi,doar pe bucăţi sau pe hîrtie.Legiuitorii noştri au furat totul,acum vor să fure şi dreptul de a conduce a unora,chiar dacă aceştia din asta trăiesc


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by