Patronul firmei Ro Star, Halil Bulut, si alte cinci persoane au fost retinuti de procurorii DIICOT pentru evaziune fiscala si spalare de bani, fiind acuzati ca au inregistrat in contabilitatea societatii achizitii fictive de bunuri si servicii de la 22 firme de tip "fantoma", prejudiciul produs fiind estimat la peste 13,6 milioane de euro, transmite News.ro.

Procurorii cer miercuri Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva a acestora. Halil Bulut, Raluca Anamaria Blaj, Ioan Todoran, Mihai Gheorghe, Cornel Costea si Imad Ali au fost retinuti marti, de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, care ii acuza de constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani.

Tribunalul Bucuresti urmeaza sa decida daca acestia vor fi arestati preventiv, pentru 30 de zile, la solicitarea procurorilor.

"In cauza exista suspiciunea rezonabila ca in perioada 2011 - 2015 inculpatul Bulut Halil, avand calitatea de administrator la SC Ro Star SA a constituit un grup infractional organizat impreuna cu inculpatii Blaj Raluca Anamaria, referent contabil al SC Ro Star SA si Todoran Ioan, director tehnic, grup care a actionat in sensul sustragerii SC Ro Star SA de la indeplinirea obligatiilor fiscale, prin evidentierea in actele contabile ale acestei societati sau in alte documente legale a unor cheltuieli care nu au la baza operatiuni reale", potrivit DIICOT.

In acest sens, in contabilitatea firmei Ro Star au fost inregistrate achizitii fictive de bunuri si servicii provenind de la 22 societati comerciale cu comportament specific celor de tip "fantoma".

In urma cercetarilor efectuate in cauza a rezultat ca membrii grupului infractional intocmeau, in intelegere cu Halil Bulut si din dispozitiile acestuia, facturi fiscale fictive ce atestau in mod nereal achizitionarea de catre firma Ro Star de bunuri si servicii (materii prime, materiale auxiliare, produse de curatenie, consumabile, materiale publicitare si promotionale, servicii de reparatii, amenajari, reparatii ti transporturi produse finite) de la furnizori de tip "fantoma", pe care le introducea sau dispunea introducerea lor in contabilitatea societatii beneficiare, in scopul diminuarii obligatiilor fiscale ale acesteia catre bugetul de stat.

"Facturile fiscale ce atestau operatiuni comerciale nereale au servit ca justificare pentru dispunerea si efectuarea a 372 de plati din conturile SC Ro Star SA catre furnizorii de tip fantoma anterior enumerati, totalizand 65.405.177 lei (echivalentul a 14.534.483,77 euro).

Sumele de bani rezultate din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala au fost supuse astfel unui proces de spalare, fiind retrase in numerar sau, dupa caz, transferate succesiv in conturile unor societati comerciale romanesti si din spatiul asiatic", potrivit procurorilor.

Din totalul sumei spalate, 58.660.987,53 lei (echivalentul a peste 13 milioane de euro) au fost reintegrati in circuitul financiar legal prin creditarea societatii Ro Star.

Astfel, in perioada 2011-2015 au fost inregistrate in documentele contabile ale societatii 262 de contracte de creditare semnate de catre administratorul Halil Bulut, "cu scopul crearii aparentei de legalitate a provenientei sumelor de bani si a disimularii originii ilicite a acestora", au mai aratat procurorii.

Anchetatorii au instituit masuri asiguratorii in valoare de 61.340.732 de lei, echivalentul a peste 13,6 milioane de euro.