Ioana Ciocan este un curator independentcare traieste si lucreaza in Bucuresti. In 2010, a pornit primul program de arta in spatiul public din Romania "Proiect 1990", transformand soclul din fosta Piata Scanteii, acolo unde inainte de '90 trona statuia lui Lenin, intr-un spatiu de expunere cu caracter temporar.

Ioana CiocanFoto: Arhiva personala
  • In cadrul, proiectului "10 ani", Provident vrea sa arate cum se vede Romania ultimilor 10 ani, dar si Romania urmatorilor 10 ani, prin ochii unor oameni care au avut succes.

Ce te-a inspirat sa pornesti pe acest drum? A fost pasiune sau pragmatism?

Ioana Ciocan: Totul a pornit de la pasiune, bineinteles! In vara anului 2009, am inceput sa am drum, aproape in fiecare zi, prin fosta Piata Scanteii, unde pe vremea lui Ceausescu era statuia monumentala a lui Lenin. Ma tot intrebam de ce nu vrea nimeni sa puna o sculptura pe frumusetea aia de soclu de granit. Si tot am asteptat si asteptat sa se intample ceva cu soclul acela si mi-am dat seama ca daca nu fac eu ceva, practic nu se intampla nimic acolo si ca soclul tot gol va ramane. Ca poate eu ar trebui sa-mi iau responsabilitatea lui. Cumva, soclul ala de granit m-a ales pe mine sa-l mosesc. Asa a pornit primul program de arta in spatiul public din Romania "Proiect 1990"; pentru ca eu m-am incapatanat sa transform un soclu care era abandonat de cand Gigi Macaragiu, un popa, si mii de oameni l-au dat jos pe Lenin de pe el in martie 1990. Ca de atunci statea gol. Si l-am transformat in spatiu de expunere cu caracter temporar. Am pornit "Proiect 1990" fara nicio finantare, fara doritori sa expuna pe un loc asociat profund cu dictatura lui Ceausescu si cu o aprobare de la Primarie care spunea ca pot expune acolo arta contemporana, deci, fara pragmatism. "Proiect 1990" a insemnat 4 ani, ianuarie 2010 - mai 2014, 20 de proiecte, o expozitie internationala la muzeul Beelden aan Zee din Haga, un volum aparut la Vellant, zeci de articole in presa, mentiuni in lucrari de licenta si articole internationale. O istorie prgamatica a unei pasiuni. Pasiune pentru arta.

Ce provocari ai avut de infruntat pana acum in domeniul tau de activitate?

Ioana Ciocan: Cea mai mare provocare a venit din partea lui Alexandru Baldea, care m-a invitat in vara lui 2014, imediat dupa ce se incheiase "Proiect 1990" prin inceperea lucrarilor la inutilul monument "Aripi", sa preiau conducerea pavilionului de Ara Bucuresti - Art Safari. Stiam ca piata de arta e mica, dar formata din galeristi buni si artisti doritori sa vanda, dar si dintr-un public neobisnuit sa viziteze expozitii, iar cultura este incadrata, de catre cei care ne conduc undeva la pierderi. Cand am anuntat ca vom tine Art Safari in mai 2015, in garajul Ciclop, pe atunci functional, nu ne-a crezut nimeni. Parea imposibil sa organizam o expozitie de amploare intr-un garaj! Si iata ca succesul pe care l-a avut in 2015 - 20.000 de vizitatori - ne-a dat curaj ca,in mai 2016, sa organizam cea mai mare expozitie dedicata Centenarului Dada din Romania, cu lucrari din patrimoniul a 16 muzee si 21 de colectionari privati, din Romania si strainatate. Am adus 25.000 de vizitatori in Palatul Dacia-Romania de pe Lipscani, o alta cladire uitata a Bucurestiului, si personalitati de la muzee locale si institutii internationale au venit special sa studieze piata de arta contemporana romaneasca. Am avut vizitatori de la Tate Modern, Muzeul Beelden aan Zee, Comisia de Cultura a Parlamentului din Bavaria, Curatoriumul european al dosarului de candidatura al Bucurestiului la titlul de Capitala Culturala Europeana 2021, dar si specialisti din muzeele de arta din Strasbourg, Stockholm, Varsovia, Viena, Haifa, Paris, Johannesburg, Haga etc.

Cum ai descrie ultimii 10 ani din domeniul tau de activitate?

Ioana Ciocan: Arta este un domeniu in care cresterea este evidenta. Anii pionieratului post decembrie 1989 s-au incheiat si programul expozitional al galeriilor de arta contemporana romanesti este urmarit pe scena internationala. Au fost ani complicati pentru piata de arta, doar iesisem dintr-o arta dictata de propaganda lui Ceusescu, si putini erau aceia care aveau o deschidere catre arta contemporana. Au reusit doar cei care au fost suficient de nebuni sa continue sa creda-n arta.

Ce crezi ca a evoluat in ultimii 10 ani si ce crezi ca ar fi trebuit facut diferit in domeniu tau?

Ioana Ciocan: Stabilirea unui sistem si a unei piete de arta sanatoase. Si prin piata sanatosa inteleg artisti care sunt reprezentati de galerii, galeristi si dealeri de arta care fac tranzactii legale si transparente, taxe platite la stat si asumarea, pana la urma, a rolului de comerciant. Categoric da.

Cum vezi urmatorii 10 ani in domeniul tau de activitate?

Ioana Ciocan: Romania are o pozitie relevanta in Europa Centrala si de Est si va avea multe lucruri de spus in arta contemporana. Incep sa se formeze noi generatii de colectionari care reiau traditia investitiei care a avut de suferit in perioada comunista. Aceasta noua clasa de colectionari, tineri, ii descopera pe marii maestrii romani - Aman, Luchian - si achizitioneaza si arta super contemporana romaneasca. Numarul de colectionari care sunt interesati de arta romaneasca este in crestere semnificativa.

Ce crezi ca este esential sa se schimbe, dar si ce ai pastra exact la fel?

Ioana Ciocan: Esential este invatamantul. Reforma este inexistenta si cursurile obligatorii de la arte, dar si cele optionale, par clar dintr-un alt secol. Ar trebui sa existe clar o corelare a scenei active de arta dar si a pietei de arta cu universitatile de profil. In ce fel sunt pregatiti studentii pentru ziua de dupa absolvire? As pastra toti studentii si toata energia cu care ei vin la examenul de admitere sau la primele cursuri. Dar as schimba tot in scoli!

Ce iti place cel mai mult la jobul tau?

Ioana Ciocan: Ca ma pune in contact in fiecare zi cu noi oameni. In fiecare zi stau de vorba cu alti artisti si vad lucrari noi, ceea ce este minunat! Si, mai ales, ca imi permite sa cunosc toti acesti minunati pasionati de arta care formeaza un mare puzzle: artistii, galeristii, dealerii, colectionarii, curatorii, criticii.

Ce i-ai sfatui pe cei care vor sa urmeze acelasi drum?

Ioana Ciocan: Fiecare are drumul si visul sau si trebuie sa pornim de la premisa ca nimic nu e imposibil. Ca sa reusim, trebuie mai intai sa incercam.

Ce ai fi vrut sa stii inainte sa urmezi aceasta cale?

Ioana Ciocan: Mai multe matematica. :-) Nu am crezut niciodata ca o sa fac bugete, dupa ce, de la 9 ani pana acum, singurul subiect pe care l-am studiat cu interes a fost arta. Se pare ca mama a avut dreptate si ca toate subiectele de la scoala ne vor folosi candva. Dar mama are tot timpul dreptate.

Cum crezi ca te vei schimba in urmatorii 10 ani?

O sa apuc sa raspund mai repede la interviuri. :-)

Cum arata Romania ta ideala in urmatorii 10 ani?

Ioana Ciocan: Strazi intregi cu galerii de arta contemporana, cozi la muzee, arta contemporana in expunere temporara in expozitiile permanente ale muzeelor nationale, copii vaccinati, multe biciclete si fara PET-uri in rauri.