Seful Salvamont Arges, Ion Sanduloiu, declara, referitor la decesul fiului fostului ministru al Culturii, Razvan Theodorescu, ca in cei peste 30 de ani de cand este salvamontist nu a auzit ca cineva sa moara in Romania muscat de sarpe, transmite Mediafax.

Seful Salvamont Arges ii sfatuieste pe cei care sunt muscati de sarpe sa evite pe cat posibil sa se miste si sa solicite ajutor pentru ca in cel mult 6 ore sa li se administreze ser antiviperinic.

"De peste 30 de ani de cand sunt salvamontist n-am auzit ca cineva sa moara ca urmare a unei muscaturi de sarpe. Exista trei specii de vipere si sapte specii de serpi neveninosi. Viperele sunt la hibernare in aceasta perioda a anului. Totusi, este posibil ca fiul fostului ministru sa fi fost muscat de vipera, daca medicul legist sustine ca barbatul avea doua intepaturi in zona gambei. Muscatura se prezinta ca doua intepaturi undeva cam la patru milimetri distanta. Posibil sa nu fi urmat pasii necesari pentru a se salva si sa fi avut si vreo afectiune care sa fi dus la aparitia complicatiilor si ulterior la deces", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Sanduloiu.

Potrivit acestuia, vipera este "unul dintre pericolele muntelui", dar care ataca doar daca este provocat.

"Din ce stim noi, in cazuistica medicala romaneasca nu a existat pana acum deces survenit in urma muscaturii de vipera, dar bineinteles ca poate sa induca o multime de stari de rau care pot agrava o stare anterioara a pacientului", a adaugat seful Salvamont Arges.

Acesta a spus ca a fost si el muscat de vipera, in 1999, si a supravietuit fara sa faca vreun ser antiviperinic pentru ca atunci nu avea cum sa ceara ajutor la telefon.

"Nu aveam cum sa cer ajutor. Mi-am stors buza, mi-am luat niste antihistaminice care reduc efectul simptomatic al muscaturii, pentru ca muscatura are un efect alergic si mi-am continuat drumul", a afirmat seful Salvamont Arges.

Potrivit acestuia, daca o persoana este muscata de vipera, trebuie sa stoarca zona in care a fost muscata, sa incerce sa nu se miste si sa astepte ajutoarele.

Fiul fostului ministru al Culturii, Razvan Theodorescu, Ion Vladimir Teodorescu, in varsta de 43 de ani, originar din Bucuresti, a fost gasit mort, luni, in casa de vacanta pe care o detinea in localitatea Corbeni din judetul Arges. Potrivit reprezentantilor IPJ Arges cei care l-au gasit pe au fost oamenii care se ocupau de ingrijirea locuintei. Acestia le-au declarat oamenilor legii ca Ion Vladimir nu iesise din casa toata ziua, asa ca au intrat cu forta in locuinta, unde l-au gasit fara suflare si au alertat politia.

Barbatul ar fi vorbit duminica la telefon cu un prieten caruia i-a spus ca are febra, dar ca nu are in intentia sa se duca la spital. Mai mult, acesta povestise apropiatilor ca a fost in Muntii Buzaului unde l-ar fi muscat un sarpe.

Sefa Serviciului de Medicina Legala Arges, Mihaela Popescu, a declarat ca moartea lui Ion Vladimir Theodorescu a fost violenta, cauzata de socul toxic generat de posibila intoxicatie cu venin provocata de muscatura de sarpe. Conform acesteia, fiul fostului ministru al Culturii, Razvan Theodorescu, ar fi trait daca ar fi cerut ajutorul medicilor si i s-ar fi administrat ser antiviperin.