Decizia academicianului Viorel Barbu de a demisiona de la sefia Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), i-a luat prin surprindere pe membrii Consiliului General al institutiei, care arata ca lucrurile se complica si mai mult pentru institutia care s-a trezit, in urma unui vot in Senat, fara atributia sa principala - analizarea suspiciunilor de plagiat ce planeaza asupra unor teze de doctorat - devenind instanta de apel. Unii dintre ei avertizeaza ca trecerea CNATDCU pe linie moarta nu este o masura adecvata in stadiul acesta pentru ca sistemul de invatamant doctoral romanesc nu a ajuns la maturitatea necesara. Astfel, pe langa universitatile serioase, care isi inteleg bine rolul, exista si institutii care "scot doctori pe banda" si care acum vor putea sa faca ce vor, fara teama unei institutii externe care sa analizeze eventuale incalcari ale eticii academice in lucrarile de doctorat rezultate.

HotNews.roFoto: Hotnews

CNATDCU, in noua sa componenta, si-a consolidat credibilitatea, transand cazul de plagiat al doctoratului lui Victor Ponta, caz care a fost taraganat vreme de mai multi ani, cu impact asupra credibilitatii sistemului universitar romanesc. Verdictul de plagiat in cazul lui Gabriel Oprea a venit sa intareasca sentimentul ca lucrurile se misca intr-o directie buna si ca rezolvarea problemei plagiatului a devenit intr-adevar o problema stringenta pe agenda publica, existand si un organism functional care sa permita rezolvarea ei.

Senatul, in calitate de camera decizionala, a respins insa lunicererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale, proiect care ajuta doctoratele plagiate si ofera autonomie universitatilor.

Ordonanta, initial cu un articol unic, a fost amendata in Parlament, modificand procedura de acordarea a titlului de doctor dar si responsabilitatea verificarii sesizarilor de plagiat, prin mutarea responsabilitatii catre institutiile care au acordat titlul.

Ligia Deca

Ligia Deca

Foto: Agerpres

In acest caz, singura cale de atac a legii ramane sesizarea la Curtea Constitutionala, care ar putea fi facuta de catre presedintele Klaus Iohannis, in cazul in care exista indicii de neconstitutionalitate.

Consilierul prezidential pentru Educatie Ligia Deca a declarat pentru HotNews.ro ca presedintia are in vedere "toate variantele legale" in ce priveste OUG 4/2016, inclusiv atacarea la Curtea Constitutionala.

"Asteptam sa ajunga la noi initiativa legislativa si o vom analiza luand in considerare toate variantele legale", a declarat Ligia Deca, intrebata daca Presedintia va sesiza la CCR.

Matematicianul Viorel Barbu a anuntat marti ca si-a dat demisia din functia de presedintele al CNATDCUaratand ca motivul principal al demisiei il constituie faptul ca, in urma amendamentelor adoptate luni de senatori la Legea educatiei, CNATDCU va avea "un rol decorativ", fiindu-i retrase toate prerogativele.

"Consiliul a ajuns conform noii legi un organism decorativ. Practic, nu mai are nicio putere. Personal nu sunt dispus sa pierd vremea", a explicat Barbu.

Marius Andruh: CNATDCU era o parghie prin care se putea veghea la corectitudinea procesului de obtinere a doctoratului. Avem motive sa ne temem

Marius Andruh

Marius Andruh

Foto: Agerpres

Marius Andruh, vicepresedinte CNATDCU si profesor in cadrul Universitatii din Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca plecarea lui Viorel Barbu de la conducerea institutiei complica situatia, deja incerta.

"CNATDCU era o parghie prin care se putea veghea la corectitudinea procesului de obtinere a doctoratui de la noi din tara. Avem motive sa ne temen, pentru ca inca lucrurile nu merg asa cum trebuie”, a declarat vicepresedintele CNATDCU.

Andruh a subliniat ca problema doctoratelor plagiate nu afecteaza intregul sistem de invatamant universitar.

Pe de alta parte nici nu putem sa neglijam si sa culpabilizam intreg invatamantul romanesc. Totusi in tara asta sunt universitati care isi fac treaba. Sunt scoli doctorale care merg bine. Din pacate lucrurile care s-au intamplat ne fac sa credem ca un asemenea organism inca trebuie sa vegheze”, a precizat Andruh, profesor la Universitatea din Bucuresti.

Intrebat daca are in vedere o demisie din Consiliul General al CNATDU, dupa anuntul demisiei presedintelui institutiei, Viorel Barbu, si dupa modificarile legislative care scot CNATDCU din circuitul de rezovare a sesizarilor de plagiat din doctorate, Marius Andruh a declarat ca “probabil ca da”, adaugand totusi ca nici demisia nu este o solutie.

Plecand dl Barbu, lucrurile sunt complicate. Trebuie sa ne sfatuim cu membrii Consiliului General. Mi-e greu sa va spun. Probabil ca da.Nu e o solutie nici sa demisionez, nici sa abandonez lupta. Nu pot sa va dau un raspuns clar, pentru ca situatia nu esta clara. Trebuie sa vedem cum evolueaza lucrurile, sa vedem ce se intampla", a aratat Andruh.

In ceea ce priveste posibilitatea ca diminuarea atributiilor CNATDCU sa afecteze doctorii si cercetatorii romani care vor sa se angajeze in strainatate, Marius Andruh a aratat ca nu crede ca acest lucru se va intampla.

Daca vreti, umbra este asupra sistemului nostru de doctorate, in sensul ca sunt lucruri in neregula, dar pe de alta parte nu am auzit de situatii in care doctoranzi de ai nostri sa nu fie acceptati in strainatate, mai ales ca ei sunt din zona stiintifica unde, din fericire, sper, sa nu avem probleme. Doctoratele despre care vorbesc acum s-au intamplat in alte discipline stiitifice unde nu cred ca posesorii titlului respectiv pleaca la postdoc sau sa se angajeze. Stiti foarte bine ca daca faci drept, sau mai stiu eu ce, este mai greu sa te integrezi intr-un alt sistem, la stiinte e mai simplu. Daca restrang la domeniul stiintific, nu cred. Sper ca aceste cazuri negative si nefericite sa nu se rasfranga asupra intregului sistem de invatamant superior romanesc”, a aratat vicepresedintele CNATDCU.

In tarile care si-au asezat bine si corect sistemul de doctorate, nu este nevoie sa mergi la un organism superior, cei de acolo si-au inteles menirea, stiu ce este acela un doctorat, un ciclu de invatamant ca oricare altul. La noi inca nu este momentul.

Cand am fost prima oara membru CNATDCU, acum multi ani, membru simplu intr-o comisie si cand m-am vazut cu toatele tezele de doctorat in fata, mi-am pus intrebarea, in mod firesc: dar ce treaba am eu, ca ei au avut conducatori de doctorat? Si asta e o problema care trebuie avuta in vedere, conducatorul de doctorat este parte la parte. A avut conducator de doctorat, a avut o comisie, de ce trebuie sa ne adunam noi aici? Si atunci mi-a spus cineva, si m-a marcat lucrul acela: “<>”, a incheiat Marius Andruh.

Viorel-Aurel Serban, rector al Universitatii Politehnice din Timisoara: Aceasta lege este gandita spre vremuri bune, dar noi inca traim vremuri critice. Exista scoli doctorale sensibil volatile la aspecte legate de plagiat

Viorel Aurel Serban

Viorel Aurel Serban

Foto: Universitatea Politehnica Timisoara

Viorel- Aurel Serban, membru in Consiliul General CNATDCU si rector al Universitatii Politehnice din Timisoara, a declarat pentru HotNews.ro ca, din punctul sau de vedere, trimiterea responsabilitatii solutionarii plagiatelor catre universitati este o decizie care putea fi aplicata mai tarziu, dupa evaluarea scolilor doctorale, un proces amanat timp de peste 5 ani.

"E o hotatare a Senatului care eu cred ca putea fi aplicata putin mai tarziu, mi se pare prea rapida. Dupa ce s-ar evalua scolile doctorale ar putea sa intre in functiune acea hotarare. Actualmente sunt scoli doctorale sensibil volatile la aspecte legate de plagiat. Eu sunt presedintele unei comisii de Ingineria Materialelor si ne confruntam cu anumite universitati care ne trimit teze de doctorat destul de indoielnice. De aceea, comisia noastra a avut multe retrimiteri inapoi a tezelor ori in conditiile in care acest filtru, in acest moment, nu mai intervine, cred ca va fi o problema. Nu stiu cand va intra in functiune, nu cunosc detaliile, dar cred ca, pentru o perioada, actualul mod de functionare ar fi fost mai eficient. Este logic ca universitatile sa ofere titlul de doctor, dar universitati cu U mare. (...)

Aceasta lege este gandita spre vremuri bune, dar noi inca traim vremuri critice legat de procesul de invatamant la acest nivel, mai ales de o imagine care nu mi se pare intotdeauna corect reflectata, ca se pun in prim plan doar plagiatele, or plagiatele reprezinta, nu stiu cat, 1%, pana in prezent, din totalul tezelor, si credeti-ma avem teze de doctorat exceptionale si e o mandrie pentru noi ca reusim sa avem oameni de calitate. Din pacate toatea aceasta activitate este dusa in derizoriu ca urmare a multora din lucrurile necurate care s-au intamplat in alte parti, sau in alt context. Ne afecteaza ca imagine", a declarat Viorel Serban.

Rectorul aminteste ca a existat la un moment dat o rezolutie in cadrul Consiliului National al Rectorilor care viza aceasta augumentare a puterilor universitatilor astfel incat ele sa poata "decide ceea ce este corect pe fond. Insa trebuie sa tinem cont de context", a adaugat Serban.

Intrebat daca are in vedere o posibila demisie din cadrul CNATDCU, Viorel Serban a precizat ca nu si-a pus aceasta problema, dar in cazul care rolul CNATDCU va deveni "numai si numai decorativ" atunci "sigur ca prezenta mea (in cadrul CNATDCU - n.red.) este inutila".

"Am vazut emailul trimis de dl presedinte Barbu care precizeaza doua motive pentru care dumnealui si-a dat demisa. Unul tine de complexitatea activitatii pe care o desfasoara, fiind plecat mai mult in strainatate, si al doilea este legat de contextul aparitiei acestei noi legi. Sigur ca, este destul de delicat.

Eu oricum am o pozitie delicata pentru ca sunt rector si am o sumedenie de activitati, si oricum prezenta mea in CNATDCU era putin la limita ca timp pe care pot sa il aloc acestei activitati.

Nu am analizat inca lucrul acesta, dar desigur la un moment dat as putea sa iau oricare dintre decizii. Sa vedem care va fi decizia. Repet, nu cunosc detaliile, dar daca rolul CNATDCU devine numai si numai decorativ, sigur ca prezenta mea este inutila", a explicat rectorul institutiei timisorene.

Horia Iovu, Universitatea Politehnica din Bucuresti: Scolile serioase sunt avantajate, dar la fel si scolile mai putin serioase care scot doctori pe banda

Horia Iovu

Horia Iovu

Foto: chimie.upb.ro

Horia Iovu, profesor in cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti si membru in Consiliul General al CNATDCU, s-a aratat uimut de demisia lui Viorel Barbu, precizand totodata ca nu intentioneaza sa ia o decizie asemanatoare.

"Sunt naucit. Dl Barbu era un om de baza acolo, chiar nu stiu ce sa cred. Vad ca dl Toba ne-a dat in judecata, suntem acuzati penal, este o nebunie, chiar nu mai stiu ce sa cred", a declarat Horia Iovu pentru HotNews.ro.

"Eu nu am de gand sa demisionez", a completat acesta.

In ceea ce priveste felul in care decizia Senatului de a respinge OUG 4/2016 va afecta pozitia si rolul CNATDCU, Iovu a explicat ca modificarile legislative au fost interpretate gresit si ca ele vizeaza doar tezele de doctorat sustinute de acum inainte.

"S-a interpretat gresit, in primul rand decizia, asa cum este adoptata de Senat, nu se refera la doctoratele care deja s-au sustinut. Ele in continuare vor fi la CNATDCU. Deci cele care s-au sustinut pana acum, oameni politici, sau orice sesizare, tot CNATDCU o vaanaliza, nu scapa de treaba asta. Nicio sansa. Este vorba de doctoratele de acum inainte. Ele vor trece in grija universitatilor.

Scolile serioase sunt avantajate, pentru ca nu vad de ce o universitate serioasa trebuia sa ajunga la CNATDCU cu doctorii. Pentru ca asa este in toata lumea asta civilizata, dar in acelasi timp scolile mai putin serioase care scot doctori pe banda sunt avantajate pentru ca pot ei acolo sa faca ce vor. Cam asta este, cu doua masuri toata chestiunea asta."

Citeste si: