Raed Arafat sustine ca serviciile private de ambulanta "pot avea probleme serioase ascunse" si ca este normal sa existe un control, precizarea fiind facuta dupa ce presedintele PALMED a declarat ca ambulantele private nu pot fi trase la raspundere intrucat nu sunt primite in acelasi sistem cu SMURD, informeaza Mediafax.

Raed ArafatFoto: Agerpres

"Dr. Arafat nu trage personal la raspundere ambulantele private, acest lucru fiind efectuat, prin mecansimele stabilite legal, de catre Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU) si Ministerul Sanatatii. Ultima perioada ne-a aratat clar ca astfel de servicii de ambulanta pot avea probleme serioase ascunse, iar acolo unde interesul final este comertul, ca nu vorbim totusi de servicii private de binefacere, este normal sa existe un mecanism care sa controloze ca acest comert in domeniul serviciilor de ambulanta respecta unele reguli si nu pune viata pacientilor in pericol. Masurile ce se pot lua nu sunt unele arbitrare, ele fiind bazate pe reglementari clare", a scris Raed Arafat pe pagina personala de Facebook.

Precizarea secretarului de stat a venit dupa ce presedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED), Cristian Hotoboc, a declarat, intr-un interviu pentru MEDIAFAX, ca ambulantele private nu pot fi trase la raspundere pentru ca nu sunt primite in acelasi sistem in care isi desfasoara activitatea SMURD.

"Cei de pe ambulantele private opereaza doar pe niste cazuri foarte usoare in general. Si tot ce inseamna sistem de urgenta este operat de SMURD. Atata timp cat nu li s-a permis sa intre in sistemul de urgenta real alaturi de SMURD , nici nu are cum sa-i traga la raspundere. Pentru ca ar trebui sa fie un singur sistem unic care sa preia si partea de privat, unde stim cu totii ca ar usura foarte mult bugetul tarii asteia, unde platim toti bani acolo ca sa ia domnul Arafat ambulante. Aici vine sistemul privat care deja a facut investitia, cu aceleasi ambulante dotate ca si ambulantele SMURD. Ar putea sa-i preia si sa lucreze in acelasi sistem si sa le deconteze, exact cum deconteza si la SMURD. Ambulantele private doresc acest lucru de ani de zile, pacat ca nu li se permite. De ce, nu stiu, trebuie sa-l intrebam pe domnul Arafat", a declarat Cristian Hotoboc.

Raed Arafat sustine ca ambulantele private asista, pe fondurile publice, cazurile de cod verde, unele dintre ele fiind implicate si in cazuri grave, la solicitare directa si, mai ales, in cazul competitiilor sportive.

"Totodata, ambulantele private pot fi utilizate la urgenta in cazul calamitatilor conform Legii 95/2006. Sistemul public nu este operat de SMURD, dupa cum afirma domnul Hotoboc, SMURD fiind de fapt parte a sistemului public apartinand Ministerului Afacerilor Interne si Ministerului Sanatatii. Ce acrediteaza domnul Hotoboc prin afirmatia ca <> este exact ce s-a incercat sa se faca de-a lungul anilor trecuti. Astfel, sectorul privat ar accesa fondurile publice sa le imparta cu sectorul public, care si asa este finantat la limita. Nu inteleg insa prin ce mecansim urmeaza sa fie degrevat bugetul de stat prin introducerea privatului, singura metoda la care ma gandesc fiind punerea cetatenilor la plata suplimentara. (¬) Pana acum sistemul privat nu a facut investitii semnificative in asteptarea momentului prielnic in care se anunta ca sistemul de urgenta s-ar liberaliza", sustine Raed Arafat.

Secretarul de stat a mai spus ca "Romania este una dintre putinele tari care au ajuns la un nivel de standardizare national pentru care ne invidiaza multe tari, propunerile domnului Hotoboc sunt menite sa ne duca inapoi in timp si sa transforme un sistem de urgenta intr-o afacere a celor care il finanteaza pe dansul, in calitate de presedinte al patronatului, ca sa vina cu astfel de aberatii."

Cu privire la afirmatiile presedintelui PALMED referitoare la faptul ca in Romania nu ar fi nevoie de spitale noi, Raed Arafat transmite ca "demersul pentru construirea de spitale noi este de maxima importanta pentru sistemul sanitar, mai ales ca vorbim de spitale cu caracter regional ce au o importanta majora pentru populatia din mai multe judete."